2016.06.27. 16:58:02 9582 259

Olvasd Nobel-díjas írók könyveit a vakáció alatt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szeretnéd, hogy kulturálisan is tartalmasan teljen a nyaralás, de a család a vízpartra szavazott? Sebaj, vigyél magaddal pár szép irodalmi klasszikust, amelyek nem csak kulturálisan adtak valamit a világnak, de valóban izgalmas, szép vagy éppen elgondolkodtató olvasmányok. Egy kis táplálék az elmének!

Olvasás a parton - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Olvasás a parton

A könyvajánlóhoz a goodreaders.com Nobel-díjasokról felállított listáját is figyelembe vettük, akik felállítottak egy népszerűségi sorrendet a vásárlások alapján. Ezt a saját tapasztalatainkkal kiegészítve a következő írókat és könyveket szívesen ajánljuk nyaraláshoz.

Ernest Hemingway

Egy személyes kedvencemmel kezdeném, Ernest Hemingway-jel, akinek több művét is felvehetjük az utazós listára. Stílusa hétköznapian egyszerű, a mondanivaló viszont mindig nagyon mély. A goodreaders.com több regényét is a lista elején közli, ott van például Az öreg halász és a tenger, aminek a története egy kicsit talán vontatottnak tűnhet, de a leírások szépsége, az író stílus kárpótolhat ezért. A nap is felkel (Fiesta) c. könyve igazi nyári csemege lehet, ha érdekel, hogyan próbálnak az első világháború után új életet kezdeni, szórakozni az egyébként megtört fiatal művészek. A Búcsú a fegyverektől szintén háborús regény, amit a saját tapasztalatai – mentősofőr az I. világháborúban - alapján írt meg.

Gabriel García Márquez

A Száz év magány nem véletlenül korunk egyik legkedveltebb műve, még a mai nap is. Anno csupa előítélettel kezdtem el olvasni a regényt, amelyeket már az első oldal alatt szerencsésen megdöntött a mű, és csak ajánlani tudom. Izgalmas, csavaros és nagyon érdekes történet egy kitalált város tündökléséről és bukásáról, egy szövevényes családi történeten keresztül. Tényleg nagyon megéri elolvasni, ha eddig kimaradt, vagy újra olvasni, ha már régen volt a kezedben.

Hermann Hesse

Tőle a Sziddhárta c. művet szeretnénk ajánlani, ami egy tanulságos történet, amely az élet értelmére keresi a választ. Tele van olyan gondolatokkal, amelyek bizonyára jól esnek majd a lelkednek. Készülj a harmóniára, a megnyugvásra. És mindezt úgy fogod megkapni, hogy az író stílus cseppet sem szájba rágós.

George Bernard Shaw

Tőle egyértelműen a Pygmailon c. színdarabot érdemes elolvasni, ami annyira híres mű volt, hogy többször is feldolgozták, belőle született többek között a My Fair Lady c. film is. Könnyed és humoros, annak ellenére, hogy egy drámáról van szó. Megéri elolvasni, és vidulni egy nagyot. :) Egy kis kedvcsináló részlet:

LIZA
Azannya! Hát e' mi? Itt szokják mosni a ruhát? Micsoda muris nagy vájdling!

PEARCE-NÉ
Ez nem vájdling, ebben mosdani szoktunk, lányom. Ebben fogom én magát mindjárt tisztára mosni.

LIZA
Csak nem képzeli, hogy belemászok, csupa víz lennék. Azt má nem! Bele is halnék! Vót arra mifelénk egy spiné, az minden szombaton ezt csináta, de el is patkót rövidúton.

PEARCE-NÉ
Higgins tanár úrnak külön fürdőszobája van odalent, és minden reggel hideg fürdőt vesz.

LIZA
Vasbul van az a pacák!

Albert Camus

Most Az idegen c. művét szeretnénk ajánlani, ami nem annyira könnyed, sokkal inkább elgondolkodtató olvasmány. Nem egyszerű, de mindenképpen felemelő. Közöny címen már ismerheti a nagyközönség, de a könyvet újra fordították, hogy a mai kor elvárásainak, nyelvezetének jobban megfeleljen. A főhőst gyilkossággal vádolják, és halálbüntetése előtti napokról olvashatunk a könyvben. A végén meghökkentő tanulságot vonhatunk le.

Forrás: goodreads.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...