2016.07.13. 10:15:23 9105 215

Nyári leárazások - sokat olcsón?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lassan beindulnak a nagy nyári leárazások, sőt a közelmúltban lehetett hallani arról, hogy az egyik legnagyobb férfi-női ruházati cég alaposan túlrendelte magát áruból, ezért feltehető, hogy komoly leárazásokkal adnak túl ruháikon. Ugyanakkor a fogyasztói társadalom hisztériája miatt gyakran előfordul, hogy olyan árut veszünk meg amit később megbánunk vagy nincs rá szükségünk. Sajnos komoly baj, hogy sokan a mai napig nincsenek tisztában azzal, hogy milyen jogaik vannak vásárláskor.

Vásárlás, akciók - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vásárlás, akciók

Korábban létezett az a szabály, hogy 3 és 8 napon belül következmények nélkül elállhatunk a szerződéstől. Sajnos ez a köztudatban többféleképpen még mindig terjed, pedig ma már ez nincs így. Ha fizettünk az üzletben, akkor már nem kötelesek jogszabályi alapon visszavenni az árut, hiába is hivatkozunk arra, hogy kicsi a ruha vagy szorít a cipő.

Természetesen a fogyasztó javára bármikor eltérhet a vállalkozás a jogszabályoktól, tehát bármelyik üzlet eljárhat a mi előnyünkre, de legyünk vele tisztában, hogy erre nem kötelesek. Emiatt értelemszerűen nem követelhetjük, hogy 3 napon belül vegyék vissza a túl szűk pólót. Ez alól kivételt jelent, ha a cég üzletszabályzatában kifejezetten kikötötték, hogy ők megadják ezt a kedvezményt a vásárlóiknak.

A korábbi három napos szabályt egy 14 napos szabály váltotta fel, ami teljesen más körülményekről rendelkezik. Az interneten vagy telefonon (távollevő felek között) megkötött szerződéstől jogszabályi felhatalmazás alapján egyoldalúan visszaléphetünk, és a termék visszaküldése esetén követelhetjük a kereskedőtől az általunk kifizetett összeg visszatérítését. Gyakorlatilag ez arra nyújt biztosítékot, hogy miután nem tudtuk személyesen megtekinteni az árut a vásárláskor, ezért ilyen módon van lehetőségünk elállni a szerződéstől.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a fentiektől függetlenül a jótállás, valamint a kellék és termék szavatossági jog ugyanúgy megillett minket. Tehát, ha bármilyen hibája van a terméknek, nyugodtan keressük meg a boltot és jelezzük feléjük, tegyünk panaszt, valamint kérjünk cserét. Legyünk tisztában vele, hogy ha kifejezetten hiba miatti árcsökkentett termékről van szó, akkor mi ezt így vásároltuk, és nem tudjuk ezt a jogunkat érvényesíteni. Legyünk jogtudatosak és megfontoltak, gondoljuk át, hogy tényleg felvesszük majd azt a ruhát az utcán is?

dr. Fodor Ádám

Forrás: D.A.S.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

A szomszéd fűje… – indulnak a kerti munkák

Beköszöntött a tavasz, eljött a kerti munkák ­ideje. Ugyanúgy ahogy a Társasházban élők a terjengő ételszag és a felszálló cigarettafüst miatt tudnak éveken keresztül megoldhatatlannak tűnő vitákat folytatni, addig vidéken, illetve kertes házban élő szomszédok ugyanilyen megoldhatatlannak tűnő konfliktusa a fűnyírás és az egyéb zajjal járó kerti munkák.