2014.05.28. 07:00:00 6104 61

Nyári előrejelzések: kánikula- és vérnyomásriadó várható!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Néhány nap és megérkezik a régen várt nyár, annak összes szépségével és kevésbé kellemes tulajdonságával együtt, mert bizony akad az utóbbiból is. Ahogy a hideg-meleg frontok váltakozása, úgy a kánikula sem kedvez a különböző egészségügyi bajokkal, így a vérnyomásproblémákkal küzdőknek sem. Nem árt, ha tudjuk, baj esetén vagy annak megelőzésképpen mire figyeljünk a nagy melegben.

Vérnyomásmérés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vérnyomásmérés

Senkinek sem könnyű

A legforróbb évszakban bágyadtság, aluszékonyság jellemzi még az egészséges, normál vérnyomással rendelkezőket is, melyhez a tikkasztó hőség mellett a magasabb páratartalom is hozzájárul. Ennek oka, hogy melegben az erek kitágulnak, testünk izzadással védekezik a forróság ellen, mely a vér besűrűsödéshez vezet, és a szervezetünkben keringő vér mennyisége kevesebb lesz. A hiedelmekkel ellentétben a vérnyomás csökken, amely sem az alacsony, sem a magas vérnyomással küzdőknek nem kedvez.

Forróság és alacsony vérnyomás

A megemelkedett hőmérséklet hipotónia esetén csak tovább csökkenti a vérnyomást, növelve ezzel a rosszullét, esetleg az összeesés veszélyét. Ennek első jele a szédülés, a fejfájás, mely után hamar bekövetkezhet a már említett ájulás. Ennek megelőzésére fontos az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása. Amint megérezzük az intő jeleket, üljünk le és lehetőség szerint polcoljuk fel a lábunkat, amíg az agy vérellátása helyre nem áll.

Hőség és magas vérnyomás

Kánikula idején a hipertóniában szenvedőknek arra kell legjobban figyelni, hogy a télen jól beállított gyógyszeradagolás a meleg hatásainak (erek tágulása, vérnyomás csökkenés) köszönhetően aktualitását veszítheti. Ezért a nyári napok beköszöntével érdemes felkeresni orvosunkat vérnyomáscsökkentőnk beállítására vonatkozóan. Ezzel kapcsolatban ne hozzunk döntést önhatalmúlag, mindig kérjük ki szakember tanácsát! Továbbá az erek meszesedésével harcolóknál magasabb hőmérséklet esetén megnő az agyvérzés és az infarktus kialakulásának esélye, hiszen a tágulást az erek nehezen tolerálják.

Néhány jó tanács!

  • Nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, de italunk (lehetőleg víz) ne legyen túl hideg! Nem árt, ha mindig hordunk magunknál mondjuk egy fél literes, vízzel töltött üveget (ahol lehetőség van rá, frissebbre cserélhetjük benne a folyadékot), így ha úgy érezzük, baj van, közel az azonnali segítség.
  • Tartózkodjunk a tűző napsütéstől, és ha megtehetjük, keményebb fizikai munkát se a legnagyobb melegben végezzünk.
  • Lehetőleg kerüljük a testhez simuló, feszes ruhákat! Szellős, kényelmes, könnyű öltözéket viseljünk.
  • Ha megtehetjük, ne tartózkodjunk levegőtlen, szűk légterű, zárt helyen.
  • Ha úgy érezzük, baj van, gyorsan üljünk le, lábainkat polcoljuk fel, lazítsunk ruházatunkon és pihenjünk egy picit, amíg jobban nem leszünk. És: folyadékpótlás! Ugyanez a sorrend a teendőket illetően, ha más szorul a segítségünkre.
  • Amit feltétlenül ne tegyünk egy hőségtől elalélttal: ne próbáljuk lábra állítani! A megoldás itt is a lábak felpolcolása, az agy vérellátásának javítása érdekében.

Forrás: infomed.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...