2016.11.07. 12:32:00 13440 353

Novemberben is van mit gyűjteni: a csipkebogyó és a kökény
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gyógynövénygyűjtésnek lassan lejár a szezonja, de azért akad még olyan egészséges bogyó, amit ilyenkor, november tájékán célszerű begyűjteni, miután egy kicsit megdermedt, és édeskéssé vált. A csipkebogyó és a kökény pont ilyen termés, ráadásul mindkettő nagyon hasznos télen! Hazánkban is gyűjthetőek, miért ne spájzolnánk be belőlük?!

Fagyos kökény - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fagyos kökény

A kökény

A tüskés kökénnyel erdőszéleken találkozhatunk, vagy cserjésekben, esetleg sövényként. A virágát is nagy becsben tartja a népgyógyászat, de ilyenkor tél közeledtével a termése kerül a középpontba. Szervezetünk hálás lesz a változatos C-vitamin forrásnak. Bogyója elég savanyú, de miután megcsípi a dér, ezt a jellegzetes ízt elveszíti, és fogyaszthatóvá válik.

A kökény gyulladásgátló hatású, a virága puffadásra, székrekedésre is gyógyír lehet, míg a bogyóból készült lekvár hasmenésre adható. Magas C-vitamintartalmának köszönhetően összességében jó hatással van immunrendszerünkre is. A bogyóból öblögető is készülhet, amit torokgyulladásra, sőt, a fogak és a száj gyulladására is alkalmazhatjuk.

Így használható fel a kökény gyümölcse

A timcsigyogynoveny.blogspot.hu a következő felhasználási módokat javasolja a bogyókhoz.

Almával mártás készíthető belőle, amit húsokhoz és vadhúsokhoz ízesítőként egyaránt felhasználhatunk.
Mézzel, gyógyító hatású dzsem, vagy zselé készítésére használhatjuk. Gyümölcsbor is készülhet belőle.
Likőrt is előállíthatunk, de fogyasztják cukrozott gyümölcsként, vagy gin hozzáadásával 1-2 hónapig érlelve.
A virágzata teaként hashajtó, terméséből készült lekvár viszont hasfogó.
A termés főzetét bélhurut ellen fogyasztják

Gyógyhatású üdítőital: A friss kökénybogyóra öntsünk annyi forró vizet, hogy épen elfedje. Két nap múlva szűrjük le. Egy liter italhoz adjunk 500 g cukrot, és többször forraljuk fel. Töltsük steril üvegekbe. Étvágygerjesztőként és az anyagcsere javítására használhatjuk.

Lekvár: A bogyót tegyük éjszakára hideg vízbe. Reggel öntsük le róla a vizet. 1 kg gyümölcshöz 2,5 dl fehérbort és 1,5 dl vizet adjunk. folyamatos keverés mellett forraljuk fel, majd passzírozzuk át. A masszát 35 dkg cukorral főzzük lekvárrá. Ha reggelire eszünk 1 evőkanál kökénylekvárt, serkentjük a gyomornedvek termelését.

A kökény gyümölcse le is fagyasztható.

A csipkebogyó

A csipkerózsa termése az egyik legnépszerűbb gyógytea alapanyag. Kis hazánkban nagyon sokfelé találkozhatunk vele, lehet, hogy a saját kertünkben is van egy-két tő, de erdőkben, mezőkön, réteken biztosan sikerül belefutnunk. S ha már megtaláltuk, ilyenkor novemberben szedjünk a terméséből egy kosárnyit! Az első fagyok után savanykás ízét elveszíti, és fogyasztható lesz. Igaz, minél tovább várunk, annál többet veszít értékes C-vitamintartalmából.

Gondoltad volna, hogy már egy kávéskanálnyi csipkebogyópürével fedezhetjük napi C-vitaminszükségletünket, így nagyon hasznos gyógynövény. Megfázás megelőzésére és kezelésére egyaránt alkalmazhatjuk, ehhez a C-vitaminon kívül antibakteriális hatása is hozzájárul. Enyhe vízhajtó hatása van, ennek köszönhetően a vesének és a húgyhólyagnak is jót teszünk a fogyasztásával. Tisztító hatásához hozzájárul gyümölcssav és pektintartalma.

A csipkebogyónak belül szőrös magháza van, de ezt könnyen el lehet távolítani.

Hogyan használd fel a csipkebogyót?

A timcsigyogynoveny.blogspot.hu a következő felhasználási módokat javasolja a csipkebogyóhoz.

Forrázat: 1 kávéskanál szárított csipkebogyót (akár maggal együtt) öntsünk le egy csésze forró vízzel. Tegyük félre 10 percre, hogy kiázzon, majd szűrjük le. Igyunk naponta 3 csészével.

Frissítő bor: 100 g szárított csipkebogyót tegyünk egy palackba, és öntsünk rá 1 liter száraz vörösbort. Hagyjuk állni 2 hétig, utána szűrjük le. Igyunk naponta 1 kis pohárral (1 dl).

Szörp: 200 g szárított csipkebogyóhoz adjunk 100 g cukrot, és öntsük le 6 dl 50%-os alkohollal. A 4-5 napi pihentetés után leszűrt folyadékot hígítsuk 4 dl vízzel. Igyunk belőle naponta egy likőröspohárral (4-5 cl).

Nyers püré: A frissen szedett, kimagozott bogyókat botmixerrel törjük össze, és szűrőn passzírozzuk át. A nyers püré C-vitamin-tartalma magasabb, mint a főzötté.

Főzött püré: A kimagozott bogyókat egy éjszakára áztassuk vízbe. Reggel főzzük kis lángon 30 percig, majd törjük átszűrőn. (vigyázat: a C-vitamin 60°C fölött elbomlik!)

Forrás: timcsi-gyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...