2016.08.02. 13:51:50 11720 326

Nincs több véres titok! Eláruljuk, kit szeretnek a szúnyogok, és mit tehetsz ellene!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Minden családban, baráti társaságban vagy egy ember aki állítja, hogy ő a szúnyogok kedvence. Épp te vagy az? Megmondjuk, hogy miért!

Szúnyogcsípés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szúnyogcsípés

Az egész városban egyetlen szúnyog van, de arról az egy szem szúnyogról is azért tudsz, mert épp a te véredet szívja… Ismerős? Reggelente viszkető, piros foltok borítanak, hiába takarózol be fejtetőig harminc fokban is? Nem csak képzelődsz, valójában van ilyen.

A szúnyogok ugyanis a vérünkben lévő fehérje nélkül képtelen lennének szaporodni, a pici szúnyoglárváknak létszükséglet. Az pedig, hogy kit választanak fő fogásnak, az áldozat szén-dioxid kibocsátásán múlik. Egyébként szívós ki barátaink igen vaksik, így megdől minden tévhit, miszerint a világos bőrűeket jobban „eszik”. Akik viszont fokozattan jó piacot teremtenek a szúnyogriasztó termékeknek, azok például a várandós édesanyák és a nagyobb testméretű emberek.

A testfelület viszont nem az egyetlen opció a szúnyognak, hogy megtaláljon: a fokozott verejtékezés – egész pontosan az izzadtságban lévő tejsav- és a felfokozott testhő szintén mágnesként vonzza az idegesítő kis szárnyasokat. Akkor is a szúnyogok malmára hajtod a vizet - avagy viszed vásárra a véredet, ha illatos testápolóval, tusfürdővel parfümmel indulsz a szabadba, ugyanis a legtöbb ezekből számukra is vonzó.

Mit tehetünk ellenük?

A legegyszerűbb megoldás, ha lezser hosszú ujjúba bújunk, így nehezebben találnak ránk – igaz a legnagyobb hőségben ez nem feltétlenül kivitelezhető.

Az éjjeli szárnyasoktól könnyedén megszabadulhatsz, ha az ágyad mellé egy tálkába almaecetet töltesz. Ez ugyan odavonzza a betolakodókat, viszont elmenni többé már nem hagyja őket. Ha almaecet épp nincs otthon, párologtass citrusos illóolajakat, vagy szegfűszeg olajat, garantáltan nyugodt, zümmögés mentes éjszakád lesz. Gesztenye vagy diófa levélből készült főzettel is hasonló hatást érhetsz el.

Viszketés ellen

X

A legnépszerűbb „hagyományos módszer”, ami mindig kéznél van. Ha körmünkkel x-et rajzolunk (vagy akár pónilovat, teljesen mindegy, csak jó erősen) a csípés közepébe, a viszketést valóban nem érezzük. Ennek az az oka, hogy az csak egyik fájdalmat tudja időben feldolgozni, így az erősebb győz. Szétvakart csípésnél azonban ez a módszer már kevésbé bizonyul hatásosnak.

Fogkrém

Hasonló elven működik, mint a körömmel vésett x, azonban itt a fogkrém hűsítő hatása az, ami érvényesül és átveszi a viszketés helyét. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy szárítja a bőrt, illetve az sem elhanyagolható szempont, hogy elég furán néz ki, amikor valakinek fogkrém pöttyös a lába vagy mondjuk a homloka..

Szódabikarbóna

A háziasszonyok legjobb barátja szúnyog ellen is kiállja a próbát, legalábbis ami a viszketés csillapítást illeti. Kerülhet akár egy kád fürdővízbe egy nagy kanálnyi, vagy hideg vízben elkevert sűrűbb pépként is tehetjük a csípésre. Visszaállítja a felborult pH értékét, és csökkenti a bőr gyulladtságát is.

Meggylé

A meggy természetes antihisztamin tartalmának köszönhetően hatékonyan csökkentheti a viszketést.

Bármi, ami hűsítő hatású

A viszketést a hideg jégtől kezdve a menta vagy a citromfű, esetleg a levendula illóolajon keresztül a friss citromlevéig bármi enyhítheti, ami éppen kéznél van. A hideg ecetes-vizes borogatás is jótékony lehet.

kislolli

Forrás: divany.hu, femina.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...