2015.05.20. 16:03:40 7082 199

Nemzetközi könyves díjat nyert egy magyar író
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Krasznahorkai László, magyar író nyerte a nemzetközi The Man Booker-díjat Londonban. Kafkához és Becketthez hasonlították a zsűri tagjai a regényíró művészetét. Korábban magyar szerzőt még nem is jelöltek a díjra.

Krasznahorkai László | Fotó: themanbookerprize.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Krasznahorkai László | Fotó: themanbookerprize.com

A Nemzetközi Man Booker-díjat odaítélő zsűri előbb diplomatikusan azt mondta, hogy szívük szerint ki se osztanák a díjat, mert mind a tíz szerző megérdemelné. Végül azonban Krasznahorkai Lászlót választotta a zsűri, akit különleges látnoki erővel rendelkező íróként, és olyan alkotóként dicsértek, aki képes "a mai létezés szövetét ijesztő, furcsa, megdöbbentően mulatságos és néha lebilincselően gyönyörű voltában megragadni" - írja a Guardian.

A Nemzetközi Man Booker-díjjal járó 15 ezer fontos fordítói díjon Szirtes György és Ottilie Mulzet fog osztozni. Az év legjobb angol regényének járó Man Booker-díjat 1968 óta osztják ki. 2005 óta pedig Nemzetközi Man Booker is van, ezzel a angolul író vagy angol fordításban is olvasható írók életművét díjazzák. Az utóbbi díjat csak kétévente osztják ki. Magyar író 2015-ig nem szerepelt a díjra esélyesek tízes listáján. Az idei listán Krasznahorkai volt az egyetlen európai szerző.

Krasznahorkai írta többek közt a Sátántangó és Az ellenállás melankóliája című regényeket, melyek alapján Tarr Béla rendezett filmet (utóbbit Werckmeister harmóniák címmel filmesítette meg).

"Egy október végi nap reggelén, nem sokkal azelőtt, hogy az irgalmatlanul hosszú őszi esők első cseppjei lehullottak a szikes, repedezett földre a telep nyugati oldalán (hogy aztán a bűzlő sártenger egészen az első fagyokig járhatatlanná tegye a dűlőutakat, s megközelíthetetlenné váljon a város is), Futaki arra ébredt, hogy harangszót hall."

Ha úgy érzi, hogy ez a megfelelő pillanat beleolvasni valamelyik regényébe, a Digitális Irodalmi Akadémián két kattintással megteheti.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...