2014.05.20. 18:00:00 4892 50

Nem szeretünk vagy nem tudunk fizetni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Magyarországon még mindig nagyon gyenge a fizetési morál, ez pedig fokozott óvatosságra készteti a cégeket. A felhalmozódó kiegyenlítetlen számlák és a magas nemfizetési kockázat sok vállalatvezetőt arra kényszerít, hogy elhalassza cége bővítését, visszavágja annak létszámát. Hol, mennyit várnak a kifizetésekre Európában?

Befizetések - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Befizetések

Az európai cégek behajthatatlan követelései tavaly tovább nőttek, 2014 elejére elérték a 360 milliárd eurót. Ebből a pénzből 8 millió embernek tudnának munkát adni. Az Intrum Justitua összeurópai felmérése szerint a cégvezetők a jövőben sem számítanak a helyzet javulására, sőt közel felük úgy látja, a helyzet idén csak romlani fog.

A megkérdezett, több mint 10 ezer európai vállalkozás negyede az elmúlt évben a késve beérkező pénzek miatt elbocsátásokra is kényszerült. Még többen akadnak olyanok, akik a gyenge fizetési morál miatt nem mernek bővíteni, fejlesztésekbe beruházni, új alkalmazottakat felvenni.

Miért nem fizetnek időben?

A pénzük után hiába futó vállalkozók többsége szerint adósaik maguk is pénzügyi nehézségekkel küzdenek, ezért nem képesek időben fizetni. Még mindig sokan vannak azonban, akik szerint partnereik direkt húzzák-halasztják számláik kiegyenlítését. A vállalkozások 70 százaléka szerint a kormányok nem tesznek eleget a körülmények javítása érdekében, 50 százalékuk pedig úgy érzi, a bankok sem látják el a feladatukat, hiszen csak nagyon nehezen adnak hitelt üzletük fenntartásához, illetve növekedéséhez.

A magyar vállalatok több mint fele jelezte, hogy a gyenge fizetési morál következményeként fellépő likviditási problémák miatt idén sem vesz fel újabb alkalmazottakat; 45 százalékuk pedig leépítésre is kényszerül, hogy kintlévőségeit ellensúlyozni tudja. Nálunk rosszabb helyzetben csak a görög és az ír cégek vannak.

Mennyit kell várnunk a pénzünkre 2014-ben?

A magyar fogyasztók jobbára egy hónapon belül hozzájutnak a cégekkel szemben fennálló követeléseikhez. Igaz, a várakozással töltött idejük majd fele késedelemből fakad - a cégek átlag 13 napot késnek a meghiúsult vásárlások, reklamált áruk ellenértékének visszautalásával a szerződésben meghatározott 15 napon felül.

A cégek egymás közti elszámolásai ennél is döcögősebbek: átlag 25 napos fizetési határidővel szerződnek, és még legalább két hetet rászámolhatnak a megállapodásokban szereplő dátumra, míg az átutalásuk megérkezik.

Az államnak ennél is lassabban fizetnek – a szerződésben megszabott 30 napos fizetési határidőn felül további 24 napot csúsznak a vállalatok a pénzek utalásával.

A magyar cégek egyre nagyobb arányban kénytelenek veszteségként elkönyvelni a kiegyenlítetlen számláikat. 2011-ben még arról számoltak be a magyar vállalatok, hogy számláik 3 százalékát nem sikerült behajtaniuk; 2014-re az előző évben behajthatatlan bizonyult követelések aránya 4,3 százalékra emelkedett. A térségben a románok után (6,2 százalék) miénk a legrosszabb mérleg ebben a tekintetben; a cseheknél ez az arány 3,5 százalék, Szlovákiában 4 százalék, Lengyelországban 3,8 százalék.

A megkérdezett magyar cégek által kiállított, de még kiegyenlítetlen számlák majd’ 20 százaléka több, mint 90 napja lejárt, 30 százalékuk kifizetése pedig legalább egy hónapja csúszik.

A felmérés szerint az elmúlt években folyamatosan nőtt, és kiemelkedően magas itthon a nemfizetési kockázat. Legnagyobb kereskedelmi partnereink mind fegyelmezettebbek nálunk e tekintetben, még a fizetési hanyagságukról híres olaszok is. A környéken egyedül Romániában és Csehországban nagyobb az esélye, hogy egy vállalkozó hiába állít ki számlát, mint Magyarországon.

A meglévő minimális kockázati különbségek ellenére a tanulmány szerzői a visegrádi országok mindegyikében gyors törvényi beavatkozást sürgetnek a nemfizetések visszaszorítása érdekében.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Ezek a világ legélhetőbb országai 2024-ben

Vajon milyen tényezők szükségesek ahhoz, hogy egy országról általában kijelenthető legyen az, hogy: „élhető”? Ez a kifejezés olyan szempontok kombinációjaként értendő, amelyek nagyban hozzájárulnak az ott élők életminőségéhez és jólétéhet.