2016.09.10. 17:48:58 11361 287

Nem mindenki egyforma - Nagyszülőtípusok
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A saját környezetemben is látom, mennyire fel tudja dobni, meg tudja változtatni egy középkorú pár, egy apa és egy anya életét a nagyszülőség. Az unokát látván vonásaik meglágyulnak, mesteri szintre emelik a gügyögés, prüttyögés tudományát és arra az időre, amíg együtt vannak a csöppséggel, a világ összes gondja elszáll.

Család nagyszülőkkel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Család nagyszülőkkel

Nagyszülőnek lenni nem csak a lelkünknek jó, hanem testünknek, egészségünknek is jót tesz. Bizony, felszabadító, boldog pillanatok sorozata lehet az unokánkkal töltött idő. De ahogy szülőként is másként viselkedtünk, mások voltak a szokásaink, elveink, úgy nagyszülőként sem mindenki tündököl a kontyos, gőzölgő almás pitével váró, mindig mosolygó nagymama és a hintaszékben üldögélő, régi történeteket mesélő nagypapa szerepében.

Te milyen típusú nagyszülő vagy?

Mint a mesékben

No, ők azok, akik mindig ráérnek, akik mindig vigyáznak a gyerekekre, akár munka miatt kéred őket erre, akár csak azért, mert szeretnétek egy „kettesben” estét a pároddal. Ők azok, akik mindig a gyerekek kedvében szeretnének járni, megfőzik a kedvenc ételét, a gyerek hobbija az ő hobbijuk is lesz, vagyis mindent megtesznek, hogy a gyerek jól érezze magát náluk. Közben azért persze figyelnek a szülő kéréseire is a gyerekkel kapcsolatban, együtt állítanak fel olyan „szabályokat”, melyek ugyan rugalmasak, de amiket betartanak és betartatnak, amíg náluk van a gyerkőc. Figyelnek az unokájukra, de közben nem feledkeznek meg róla, hogy a gyerkőcöknek szüleik is vannak, a saját gyermekük személyében.

Akik megvalósítják az álmaikat

Mivel fiatalabb korukban a munka, a gyereknevelés annyira lekötötte őket, hogy magukkal nem igazán értek rá foglalkozni, így nyugdíjas éveikben próbálják megvalósítani önmagukat, az álmaikat. Utazás, egy új, ám hobbinak tűnő munka, mint nyugdíjkiegészítés, egy új sport – és máris kevesebb idejük jut másra, mint az aktív években. Meglehet, az unokák felügyelete nem tartozik az új „hobbik” közé, így rájuk nem biztos, hogy mindig számíthatunk.

Mert ő biztosan jobban tudja

Mivel ő már felnevelt 1,2,3 vagy több gyereket, ő biztosan jobb gyereknevelés terén (is). Ő az, aki ugyan vigyáz a gyerkőcökre, ha kéred, de a velük kapcsolatos kéréseidet nehezen vagy egyáltalán nem teljesíti. Mert ő úgyis jobban tudja, mit kell ennie a gyereknek, mert a csoki ebéd előtt még jót is tesz, mert nem is kell bevenni azt a vitamint, mert az a gyógyszer nem elég hatásos a gyerek köhögésére, és amúgy is elég rá egy réteg ruha, nem kell azt a gyereket annyira beöltöztetni. Meglehet, néha érdemes megfogadni a tanácsát, mert azért a rutin meg az évek nagy kincs, és van, amiben biztos igaza van, de azért álljunk ki magunkért és a gyerekekért és a fontosabb kérdésekben igyekezzünk meggyőzni őt az igazunkról, illetve rávenni, hogy figyeljen a kéréseinkre is.

Mert a nagyinál mindent szabad

Lehet az ágyon ugrálni, a sárban dagonyázni, ebéd előtt sütit enni, az édességet választani vacsora helyett – a túl engedékeny nagyszülő sokat árthat a gyerkőcnek, szülőnek egyaránt. Egyrészt otthon alig lehet majd fegyelmezni a gyereket, hiszen könnyű a jóhoz hozzászokni, másrészt a gyermek sem tudja, hogy mi ez a hirtelen váltás: tegnap még minden szabad volt, ma meg már semmit? Mert azt azért a gyerek is tudja, hogy a nagymamánál kicsit lazábban vagyunk, nagyobb a szabadság, egy-két huncutság belefér. De itt is vannak szabályok, amiket jó, ha betart és betartat az ember – ezt az unokának és a nagyszülőnek is jó lesz megjegyeznie.

Ha túl nagy a szigor

Előfordul az ellenkezője is, amikor katonás rend és fegyelem uralkodik a nagyinál, és már-már szigorúbban vannak fogva az gyerekek, mint otthon. Szintén nem gyerek-, nagyszülő- és szülőbarát hozzáállás. Ilyenkor megeshet, a nagymama, nagypapa szívesen vállalná az unoka felügyeletét, de a gyerkőc nem igazán kívánkozik oda, ahol vasfegyelem uralkodik és egy kis lazulás kizárt. Kedves Nagymama, Nagypapa, csak lazán, ha szeretnétek, hogy szívesen menjen hozzátok az aprónép is!

Többen, több helyről

Vannak olyan családok, ahol, a szülők válása, majd újraházasodása miatt több, nem saját unoka is „keveredik” a gyerekcsapatba. Eleinte talán furcsa így a felállás, és a hirtelen lett unoka és a nagyszülő is idegenkedik a helyzettől. Fontos, hogy ilyenkor a felnőtt próbáljon nyitni a gyerek felé, ne plusz 1 főnek tekintse az új gyerkőcöt, hanem egy újabb ajándéknak, akivel még teljesebb lehet a nagyszülő lét.

Forrás: stuttgarter-nachrichten.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...