2015.08.21. 16:40:29 8443 246

Nem mentetek nyaralni? A szabadságodat akkor is vedd ki!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sajnos sokan a gazdasági vagy élethelyzetük, esetleg a munkahelyi körülményeik miatt nem mennek szabadságra. Nem tehetik meg, hogy kifizessék a szállást, utazást, ezért inkább maradnak a munkahelyen. Ha Te is így vagy, írd ki a szabadságod, amilyen hamar csak tudod!

Pihenés, nyaralás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pihenés, nyaralás

Te vagy a munka hőse

Nélkülözhetetlen vagy a munkahelyeden, éppen 6 embert helyettesítesz, és a főnököd sem akar elengedni, sőt, még túlóráznod is kell, hogy el tudd végezni a feladatokat. Nos, amennyiben nem a saját vállalkozásodban dolgozol, úgy a főnököd nem jól szervezte meg a munkát, ha nem tudsz szabadságra menni.

Ne engedd, hogy ígéretekkel (év végén kifizetjük) tartsanak a munkahelyeden. A munka törvénykönyve szabályozza, mennyi szabadságod van, és mikor veheted ki azokat (mert nem veheted ki sajnos egyben mindet, ebbe a főnöködnek is van beleszólása).

Menj szabadságra! A pihenés neked is jár, komoly egészségügyi következményei lehetnek, ha kihagyod.

Hosszú-hosszú vizsgálat

Kutatók egy csapata közel 600 000 munkavállalót vizsgált, Európában, Amerikában és Ausztráliában egyaránt, 8,5 éven keresztül, hogy megállapítsák milyen hatással van a folyamatos, pihenés nélküli munka egészségi állapotunkra.

Komoly veszélyek

Azoknál, akik heti 55 órát dolgoztak, 13%-kal volt magasabb a szívinfarktus előfordulása, mint a 40 órát dolgozó kollégáiknál.

Az agyvérzés veszélye is összefüggésben van a munkaidővel, a normál, 40 órát dolgozó emberekkel összehasonlítva a 41-48 órát dolgozó társaiknál 10%-kal volt ez magasabb, 49-54 órát dolgozóknál pedig 27%-kal!

Szerencsésebb esetben a kimerültség nem okoz ekkora egészségügyi panaszokat, de a hibázás esélye is nő. Ezek esetében statisztikai számokat lehet (50%-kal nő heti 50 munkaóra fölött), de nem érdemes vizsgálni, hiszen egy fizikai dolgozó, pl. egy gyári munkás esetében egy leejtett alkatrész okozhat törést, vagy komoly anyagi kárt, egy irodai dolgozó esetében pedig egy elrontott megrendelés szintén komoly problémát jelenthet: amelyek csak tovább fokozzák a stressz hatásait.

Pihenj!

Bármennyire is szőrösszívű a főnököd, nem fog olyan helyzetbe kergetni, ami neki is kárt jelent. Mondd el, hogy kimerültnek érzed magad, és hogy úgy érzed, sokkal jobban oda kell figyelned, hogy ne kövess el hibákat, és hogy szükséged van néhány napra. Ha nem tudsz nyaralni menni, akkor is pihenhetsz otthon, meglátogathatsz rokonokat, barátokat, egyáltalán bármit, ami nem munka. Muszáj!

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...