2014.09.19. 08:29:54 5287 23

Nem lesz Csonka-Britannia
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy pillanatra megremegett a skótok keze az „Igen” felett, de az utolsó hónap nagy függetlenségpárti hajrája ellenére a többség - a vártnál is nagyobb arányban - a biztonságot választotta a kalandos önállóság helyett. Az Egyesült Királyság megúszta, de nagy munka vár a politikára: ki kell békíteni egy megosztott nemzetet, és meg kellene valósítani néhány ígéretet is.

Nagy-Britannia | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nagy-Britannia | Fotó: 123rf.com

Inkább egy rossz házasság, mint a bizonytalan függetlenség – a skótok lényegében ilyen megfontolások alapján úgy döntöttek, nem bontják fel a 307 éve létező brit uniót. A csütörtöki népszavazás péntek reggel nyilvánosságra hozott eredménye szerint 55,4 százalék (1,9 millió ember) szavazott nemmel arra a kérdésre, hogy önálló ország legyen-e Skócia, és csak 44,6 százalék (1,5 millió ember) támogatta az ötletet.

Az ország 32 körzete közül csak négyben kerültek többségbe az igen szavazatok: Glasgowban és környékén, illetve a keleti parti Dundee városában. A főváros, Edinburgh lakói meglepően nagy arányban szavaztak az unió fenntartásra: 61 százalékuk a nemet választotta. A részvételi arány közel 80 százalékos volt, ami nagyon soknak számít Skóciában, egyes körzetekben meghaladta a 90 százalékot is.

Brown mentette meg Britanniát?

Bár idén tavasszal még kényelmes, 15 százalékpontos előnyben voltak az unió hívei, a függetlenségpártiak augusztusban hatalmas hajrába kezdtek, és szeptember elejére egyes felmérések szerint meg is fordították az állást. Ez komoly pánikot keltett a londoni politikai körökben, a három nagy párt képviselői – köztük David Cameron miniszterelnök – azonnal Skóciába indultak kampányolni.

Valószínűleg nem ez mentette meg Nagy-Britanniát, hiszen a konzervatívok hagyományosan nagyon népszerűtlenek Skóciában (ezt még Margaret Thatcher kormányai érték el az 1980-as években). Az sem használt az unió ügyének, hogy egyes konzervatív képviselők elkezdték megfúrni a skótoknak a maradás esetére megígért új, széles önkormányzati jogokat biztosító tervet.

Egyes kommentárok szerint egy visszavonult, hivatali idejében nem túl népszerű munkáspárti politikus mentette meg a helyzetet. Gordon Brown volt kormányfő az utolsó Nem-párti nagygyűlésen tőle szokatlan hevességű beszédben állt ki az unió fenntartása mellett, és buzdította szavazásra az egységes Nagy-Britannia híveit. Az unió fenntartását támogatták a nagyhatalmak is, Barack Obama amerikai elnök például azt mondta: „erős, ellenálló, egységes és hatékony partnerként” képzeli el Nagy-Britanniát.

Számon kérik az ígéreteket

Az uniópárti többség kezét valószínűleg gazdasági jellegű megfontolások vezették. A skót kormány ugyanis nem tudott megnyugtató választ adni egyebek mellett a valuta kérdésére: elvileg ugyan megtartották volna a fontot, de amikor Londonban azt mondták, ez nem lehetséges, nem volt igazi B tervük. Az utolsó hetekben számos nagy cég jelentette be azt is, hogy a függetlenség kikiáltása után Angliába telepíti át központját, ami sok munkahelyet veszélyeztetett volna.

Nagy-Britannia hívei pénteken ünnepelnek, de a neheze csak most jön: a kampány megosztotta a nemzetet, és a Skót Nemzeti Párt biztosan nem adja fel. Korábban a Westminster pártjai azt ígérték, új törvény fogadnak el, és bővítik a skót parlament és kormány jogköreit. A kormányzó konzervatívok soraiban azonban már a népszavazás előtt zúgolódni kezdtek a terv ellen, márpedig a beváltatlan ígéretek újra feltüzelhetik a függetlenségpártiakat.

Alex Salmond skót kormányfő első beszédében elismerte ugyan a függetlenségpártiak vereségét, de máris jelezte, hogy számon kérik majd a londoni ígéretet.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...