2015.02.02. 19:00:00 6185 49

Nem jön korábban a tavasz - a medve és a mormota is ezt mondta
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nálunk a medvékre, Amerikában pedig a mormotákra tekintenek időjósként. A hiedelem szerint, ha ezek az állatok meglátják az árnyékukat február 2-án, azaz a Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, akkor hosszabb lesz a tél. A pesti állatkertben a barnamedvék, Pennsylvaniában pedig Punxsutawney Phil, a híres mormota pillantotta meg az árnyékát.

Mormota - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mormota

Vali és Defoe, a két szíriai barnamedve a Fővárosi Állat- és Növénykertben délelőtt jöttek elő a barlangjukból. Mivel hétfőn sütött a nap a fővárosban, a medvék teste árnyékot vetett, ez pedig a népi időjóslás hagyományai szerint azt jelenti, hogy hosszan elhúzódó tél várható.

A február 2-hoz, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kötődő időjárási tapasztalatokat a néphagyomány összekapcsolta azzal a megfigyeléssel, hogy a télen kevéssé aktív barnamedvék nyomaival február elejétől ismét viszonylag gyakran lehetett találkozni. Ezért tartja úgy a népi időjóslás, hogy február 2-án a barlangjából előmerészkedő medve árnyékát kell figyelni. A budapesti állatkertben ezért minden évben megszervezik a medveárnyék-észlelést, így arra vonatkozóan is van statisztika, hogy az előrejelzésnek ez a módja mennyire megbízható. Tavaly például sikeresen jósoltak a medvék, de a 2013-as évről ez nem mondható el: a medvéknek akkor nem volt árnyékuk, azaz rövid télnek kellett volna lennie, a valóságban viszont még március közepén is jelentős mennyiségű hó hullott.

A MORMOTA IS ELHÚZÓDÓ TELET JÓSOLT

Punxsutawney Phil helyi idő szerint hétfő reggel fél nyolckor előbújt vackából a nyugat-pennsylvaniai Punxsutawneyben és a felhős idő ellenére meglátta árnyékát. A kisváros 1887 óta a meteorológiai „mormotajóslás” központja, minden év február 2-án több ezren várják kíváncsian, hogy a település környékén élő mormotacsalád egy példánya miként viselkedik ébredése után.

KOCKÁZATOS MELÓ A MORMOTAI IDŐJÓSLÁS

A feljegyzések kezdete óta Phil 102 alkalommal jósolt hosszú telet, és csak 17-szer korai tavaszt. A mormota prognózisa nem igazán pontos, az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) adatai szerint Phil az elmúlt több mint egy évszázad alatt csak 17 alkalommal találta el a tél végét. Két éve vádat is emeltek emiatt ellene az ohiói Butler megyében, mert tévesen jósolt korai tavaszt.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...