2015.10.04. 11:03:09 8265 210

Nem félünk az orvostól! – Gyerekek és a fehér köpeny
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szőke, angyali arcot kölcsönző szőke tincseim ellenére, ha valamilyen oknál fogva gyermekkoromban orvoshoz kellett vinnie a szüleimnek, képes voltam akkora ordítást levágni, hogy az egész utca attól harsogott. Hogy mi váltotta ki ezt a félelmet, nem tudjuk. De jól jött volna néhány jó tanács a szülőknek, a biztos!

Gyerek az orvosnál - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerek az orvosnál

Valószínűleg egy, fehér köpennyel kapcsolatos rossz élmény lehetett az oka a fülsiketítő visításomnak. Ha Ti még szülőként előtte álltok az orvosos élményeknek, esetleg nagyszülőként másként csinálnátok a dolgokat, érdemes átolvasni a következő tippeket.

1. Készítsétek fel a gyermeket arra, hova is mentek

Nem érdemes titkolni, vagy mellébeszélni azzal kapcsolatban, hova is látogattok aznap délelőtt. Meg kell beszélni a gyerkőccel, hogy a doktor bácsihoz mentek. Nem érdemes kegyes hazugságokkal álltatni a legkisebbet, mert az ajtót meglátva valószínűleg keserves sírásba kezd meg. Plusz fájdalom számára, hogy csalódni kellett a szüleiben is, amiért titkolták előle az igazat. Nem érdemes füllentésekbe keveredni azzal kapcsolatban sem, hogy fájni fog-e például a szuri, vagy egy-egy vizsgálat. Őszintén mondjuk meg, hogy mi mennyire lehet fájdalmas, de ne felejtsük el bátorítani a gyereket.

2. Legyen otthon is orvosi táska!

Persze, szigorúan gyerekjáték formájában! Jó, ha így is megismeri a fontosabb orvosi eszközöket, így talán csökken, vagy el is múlik a félelme a fehér köpenyek láttán. Játszatok együtt „doktorosat”, fejtsétek meg együtt, mi mire való az orvosi táskából. Nagy segítség, ha az eszközök mellé valamilyen fehér köpenyt is sikerül beszerezned. Így a rendelőben kevésbé fog félelmetesnek tűnni az orvosi öltözet.

3. A felnőtt se féljen!

Nyilván nem egyszerű szülőként nyugtatni a gyerkőcöt, ha valójában egy kicsit mi is félünk az orvossal való találkozástól, hiszen féltjük a kicsit. Ám ezt vagy teljesen el kell felejteni, vagy nagyon jól kell lepleznünk. Ha az apróság észreveszi, érzi rajtunk az aggodalmat, előbb vagy utóbb rá is átragad, és elkerülhetetlen lesz a sírás.

4. Szakíts rá időt!

Vannak helyzetek, amikor nem megoldható, hogy a szülő vigye a gyereket az orvoshoz, de azért a legtöbb esetben igyekezzünk úgy alakítani, hogy mi menjünk a gyerekkel a rendelőbe. Hiába imádja az összes nagymamát, nagypapát, nagynénit, ilyenkor leginkább anya vagy apa közelségére van szüksége a picinek.

5. Fontos a testi közelség

A váróban, abban a hatalmas székben ülve a gyerek még elveszettebbnek érzi magát. Ülj mellé, fogd meg a kezét, nyugtasd meg egy kis simogatással.

6. Ne keverd az orvost negatív szituációkba!

Olyan „fenyegetésekkel”, mint „Ha nem mosod meg a fogad, a fogorvos bácsi kénytelen lesz kihúzni!” Vagy: „Ha nem fújod ki az orrodat rendesen, megyünk a doktor bácsihoz!” lehetőleg ne élj! Ilyenkor negatív kép alakul ki a gyerekben az orvossal kapcsolatban, amit elég nehezen tudunk majd lerombolni.

7. Hagyd, hogy ő legyen a főnök

Oldhatja a félelmet a gyerekben, ha hagyjuk, hogy bizonyos szituációkban ő döntsön. Olyan apróságokban például, hogy melyik fülét vizsgálja meg először a doktor. Persze, az orvossal előtte azért egyeztess!

8. Ne feledkezz meg a dicséretről sem!

Szavakkal, és akár tettekkel is igyekezz díjazni, mennyire bátor volt a gyerek az orvosnál! A szóbeli dicséret mellett jöhet egy kis jutalom is: egy közös fagyizás, vagy sütizés például igazán motiváló lehet, hogy legközelebb is minden flottul menjen a doktor bácsinál!

Forrás: 100-gesundheitstipps.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...