2015.03.23. 11:30:22 17765 452

Nem csak a kertben szép az árvácska, gyógynövény is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szentháromságfűnek is nevezett árvácska kiemelt helyet foglal el a népi gyógyászatban. Enyhe hatású gyógynövényként különböző bőr problémák ellen alkalmazzák. Szintén javallott az anyagcsere javítására, valamint a vizeletkiválasztó rendszer makacs megbetegedései esetén.

Árvácska - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Árvácska

Az árvácskát az ibolyafélék családjába sorolják. Magassága eléri a 20-30 cm-t. Szimmetrikus virágai különféle színűek. Visszafogott, finom illata és édeskés íze van.

Az árvácska előfordulása

Az árvácska vadon nő egész Európában, Kis-Ázsiában, de Észak-Afrikában és Észak-Amerikában is. Meglehetősen igénytelen, a rétek, mezők, tisztások gyakorta előforduló növénye. Franciaországban, Csehországban és a balkáni országokban termesztik is.

Gyógyászati alapanyag

Az árvácska teljes föld feletti részét felhasználják gyógyászati célokra. A növény begyűjtése és szárítása a virágzás időszakában történik.

Az árvácska szalicilsav-vegyületeket, szaponinokat, nyákot és csersavakat tartalmaz, továbbá flavonoidokat, melyek nagyobb mennyiségben a virág fehér és sárga szirmaiban találhatók meg. A növény bővelkedik ezenkívül C- és E-vitaminban, valamint kalcium- és magnéziumsókban.

Alkalmazása

Az árvácska belsőleg és külsőleg alkalmazva jótékony hatású különböző bőrbetegségek, mindenekelőtt fiatalkori akne és pattanások ellen, illetve más bőrelváltozások esetén. Ugyancsak enyhülést nyújt szamárköhögés, száraz köhögéssel együtt járó légúti gyulladások és lázzal társuló megfázás esetében. A népi gyógyászatban vizelethajtó és anyagcsere-élénkítő hatása miatt is nagy becsben tartják. Hozzájárul a köszvény, a reumatikus megbetegedések és az érszűkület gyógyításához.

Tea: Öntsünk fel forró vízzel 2 kávéskanál szárított árvácskát, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Fogyasszunk 8 hétig naponta 2-3-szor 1 csészével, étkezés után.

Borogatás, lemosás: Borogatáshoz és lemosáshoz forrázzunk le 2 kávéskanál árvácskát 1,5 dl lobogó vízzel, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Alkalmazzuk naponta többször. A forrázat arclemosásra is alkalmas.

Tinktúra: az árvácskakivonat 70%-os alkohollal 1O5 arányban elkeverve fogyasztható vízben vagy teában feloldva. Gyermekeknek napi 1-3 csepp, felnőtteknek 3-5 csepp ajánlott.

Por: Naponta 3 alkalommal oldjunk fel fél kávéskanál porított árvácskát forró, édesített vízben.

Szirup: Árvácskaforrázatot (20 g gyógynövény 2 dl vízhez) keverjünk össze 20 g árvácskasziruppal. Naponta háromszor igyunk meg belőle 1 evőkanállal.

Gyári készítmények: Az árvácskából készült tinktúra, illóolaj, kenőcs vagy gyermeksampon használat kész formában kapható a gyógyszertárakban.

Figyelmeztetés!

Az árvácskából készült forrázat hosszabb ideig történő használata során bőrallergia, hányinger és hasmenés léphet fel. A tünetek megszűnnek, miután abbahagytuk a forrázat alkalmazását.

Cikkünk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvos véleményét.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...