2016.05.02. 16:21:27 13116 399

Neked is hiányoznak ezek a vitaminok a szervezetedből?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Fontos vitaminok hiányozhatnak a szervezetedből, és lehet, hogy különösebben észre sem veszed, amíg valamilyen nagyobb egészségügyi probléma kapcsán fel nem merül a dolog. Ha az étkezésedre odafigyelsz, akkor jó eséllyel megelőzheted a fontosabb vitaminok és ásványi anyagok hiányát.

Egészséges ételek, étrend - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egészséges ételek, étrend

Folsav

Más néven ő lenne a B9 vitamin. A B-vitaminok fontos energiaforrások, a folsav pedig különösen fontos a sejtosztódáshoz, így terhesség idején (sőt, már előtte is) kiemelt szerepe van. Elhúzódó hasmenés, láz, alkoholizmus és stresszes életmód esetén is érdemes figyelni a pótlására. A húsok, a halak, a zöld leveles saláták, a burgonya, a gabonák és a legtöbb gyümölcs tartalmazza.

A-vitamin

Sárgarépa és tökSárgarépa és tök
Egy létfontosságú vitamin a látáshoz és a bőr egészségéhez. A retinolból és karotinokból tudja előállítani a szervezet, ebben a két formában tudjuk magunkhoz venni. A retinol főként a húsban, halban, tojásban, a tejben és a vajban fordul elő, míg a karotin (béta-karotin) a sárga és piros zöldségekben, gyümölcsökben található meg, amelyeket érdemes párolva fogyasztani (pl.: párolt sárgarépa, paradicsom). Az A-vitamin hiányában kiszáradhat a bőr és a szem, sőt, farkas vakság is előfordulhat.

Cink

Nemcsak a vitaminok, de a fontos ásványi anyagok is hiánya is felboríthatja a szervezet egyensúlyát. A cink szükséges az izmok növekedéséhez, regenerálódásához, a szervezet energiaszintjének fenntartásához, a jó immunrendszerhez. A mogyoró, a sertés, a marha és a kagyló is jó cinkforrás. A cink hiányában lassulhat az anyagcsere és a fehérje használatára is hatással van. Viszont vigyázz, nehogy túl sokat egyél belőle, mert az koleszterinszintre lesz rossz hatással, valamint megnehezítheti a vitaminok felszívódását.

Vas

Vas az ételekbenVas az ételekben

A vashiány megnehezíti az oxigén vérárammal való eljuttatását a szervekhez, ezért rendkívül fontos nyomelem. A fáradtság, a gyengeség, a fizikai állóképesség csökkenése, a rossz közérzet árulkodó jel lehet. A menstruáló hölgyeknél különösen gyakori probléma. A legjobban a vöröshúsból szívódik fel a vas a szervezetbe, de a bab, a különböző gabonák és néhány zöldség (cékla, spenót) is jó vasforrás, csak ezekből nehezebben hasznosul a vas.

Magnézium

DiófélékDiófélék
A magnézium több folyamat végbemeneteléhez is szükséges a szervezetben, a fehérjeszintézistől az idegi funkciókon keresztül a vércukorszintig. Ha hiányzik, akkor idegesebbek, feszültebbek vagyunk, okozhat szívritmus zavart és izomgyengeséget. A túl zsíros étrend csökkentheti a magnézium felszívódását. A saláták, az olajos magvak, gabonafélék, a bab segít a magnézium szinten tartásában a szervezetben.

Kalcium

Tejivás | Fotó: 123rf.com Inara PrusakovaTejivás | Fotó: 123rf.com Inara Prusakova
Egy 2015-ös amerikai kutatás szerint a kalcium az egyik leggyakrabban hiányzó ásványi anyag a szervezetünkből, pedig szükséges lenne az erős csontok, a keringési rendszer és az idegrendszer egészségének a megőrzéséhez. A tejtermékek, a vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsított gyümölcslevek, a szója, a brokkoli, a kelkáposzta tartalmazza ezt a nyomelemet. Azt azonban tudnod kell, hogy a növényi eredetű élelmiszerekből nehezebben nyeri ki a kalciumot a szervezet, mint a tejből, tehát sokkal többet kell belőle elfogyasztanod, mint tejtermékekből.

Érdekel az egészséges életmód? Olvasd el a következő cikkünket is: Mikor nem szívódnak fel rendesen a vitaminok? Így szedjük a vitaminokat>>

Általában egyébként a vegyes étrenddel, olajos magvakkal, hallal kiegészített, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étkezéssel a szervezetnek biztosítható az a vitaminmennyiség, amire szüksége van. Előfordulhatnak bizonyos állapotok, amikor növekszik a vitamin és ásványi anyag igény, ilyenkor érdemes étrend-kiegészítőkkel kiegészíteni, de nem helyettesíteni a természetes forrásokat.

Forrás: fitnessmagazine.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.