2014.05.05. 20:17:33 4430 13

Néhány napja még mi adtunk az ukránoknak, most mi sem kapunk gázt
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A monopolhelyzetben lévő orosz Transznyefty cég egy állítólagos tulajdonjogi vita miatt leállította a Magyarországra is szállító csővezeték ukrajnai szakaszának működését, így nem jut el orosz gázolaj sem Ukrajnába, sem Magyarországra.

A csővezetéken 2013-ban 1,7 millió tonna olajszármazékot szállítottak (a kép illusztráció) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A csővezetéken 2013-ban 1,7 millió tonna olajszármazékot szállítottak (a kép illusztráció)

Az is lehet, hogy felújítanak...

A kőolajszármazékokat szállító vezeték ukrajnai szakaszán még április 25. előtt állagmegóvási munkálatokat kezdtek el, emiatt alakult ki egy tulajdonjogi vita. A Transznyefty ezzel cáfolta, hogy a gázolajszállítás leállításának köze lenne az ukrajnai válsághoz - mondta Igor Gyomin, a monopolhelyzetben lévő cég munkatársa a Reuters hírügynökségnek.

Igor Gyomin, az orosz cég szóvivője az Interfax orosz hírügynökséget ugyanakkor már arról is tájékoztatta, hogy beszüntették a korábban megkezdett konzerválási munkálatokat az ukrajnai kőolajvezetéken, miután a Rivne megyei fellebbviteli gazdasági bíróság a Transznyefty számára kedvező döntést hozott.

De valószínűbb, hogy mégis a tulajdonjogi vita miatt

Az elzárás előzménye, hogy három évvel ezelőtt a nyugat-ukrajnai Rivne gazdasági bíróságán hozott döntés szerint a kőolajszármazékok szállítására épített 1433 kilométer hosszú vezeték Ukrajna tulajdona. A vezeték tulajdonjoga iránti keresetet az ukrán főügyészség nyújtotta be annak idején. Most ezen az ítéleten módosított az ítélőszék, és elismerte az orosz Transznyefty tulajdonjogát.

Az ukrán energiaügyi minisztérium egyeztetéseket kért tőlük, hogy megoldják a vezeték működésével kapcsolatos kérdéseket. A Transznyefty reményei szerint a találkozóra a héten sor került.

Földgáz: jelenleg ez a fő útvonal

Ukrajna az orosz kőolajexport számára ugyan nem fő szállítási útvonal, mint a földgáz esetében. De ez a jövőben változhatna a Transznyefty tervei szerint. Az utóbbi években csaknem 60 ezer tonnányi vesztesége volt ezen a transzport útvonalon, amelyen változtatnának. Ez mintegy 62,6 millió dollár (csaknem 13 milliárd forint) kárt okozott az orosz cégnek.

A Fehéroroszországon és Ukrajnán is keresztül haladó csővezetéken keresztül 2013-ban mintegy 1,7 millió tonna (naponta több mint 30 ezer hordónyi) olajszármazékot szállítottak. Ez az egyetlen ilyen szállítási útvonal, amelyen Magyarországra az orosz kőolajszármazékok, így a gázolaj is eljut. Tavaly a Magyarországra szállított mennyiség 815 ezer tonnát tett ki. Az idén márciusban 65 ezer tonna orosz gázolaj érkezett az Ukrajnán is átmenő vezetéken keresztül Magyarországra.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...