2014.05.18. 07:00:00 18508 151

Néhány elpusztíthatatlan szobanövény - „Zöld” tippek sötét lakásba
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kezdetben nem hiányoztak, aztán úgy éreztem, kellene valami élő, valami zöld az otthonunkba. Kapóra jött a munkahelyi nőnapi ajándék, egy „nagyon szép kis virágai vannak, de nem tudom mi a neve” szobanövény. Szeretgettem, becézgettem, öntözgettem, de sajnos pár hét múlva az örök vadászmezőkre távozott. Aztán jöttek sorban a többiek, akik mind hasonlóan végezték. Egy kis pozsgás növény bírta a legtovább, de aztán valamit nála is elronthattam. Vagy nem én voltam a hibás…?

Szemölcs liliom | Fotó: gazlap.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szemölcs liliom | Fotó: gazlap.hu

Tudom, hogy felelős vagyok a rózsámért, de hát…

Az igaz, hogy nem vagyok egy „kertitündér”, de sajnos idővel rá kellett jönnöm, a nyáron kellemesen hűvös, kicsit sötét lakásunk nem alkalmas akármilyen szobanövény tartására, bármennyire is szeretném. És azt is el kell ismernem, hogy néha-néha hajlamos vagyok megfeledkezni róluk, szóval, esetemben jó, ha felkészülnek a sivatagi körülményekre a jelöltek. Ha más is hasonló gondokkal küzd, íme, néhány olyan növény, mely remekül bírja a lakás kevésbé világos részein, és esetleg az sem jelent problémát, ha néha elfelejtjük megöntözni őket.

Gyöngyös szemölcsliliom (Hawortias)

Tipikusan kicsi, magányosan álló levélrózsáival szép dísze lehet minden lakásnak. A kaktuszokhoz hasonló, viszont kevesebb fénnyel is beéri. Fontos tudni róla, hogy a szobanövények (át)ültetésekor használt földkeveréket nem szereti, olyan lehet számára, mint egy szivacs, és a sok víztől kirohadhat a gyökere. Szépen megél homokos, zúzott földben is.

ZZ vagy Agglegény pálma (Zamioculcas zamiifolia)

Agglegény pálma | Foto: pecsma.huAgglegény pálma | Foto: pecsma.hu

Nevéből is következhet, hogy ideális azoknak, akik egy hétig vagy akár tovább is képesek mellőzni szobanövényeiket, pl agglegények, „aggleányok”, elfoglalt asszonyok. Vastag szárának és gumós gyökerének köszönhetően hasonlóan képes elraktározni a vizet, akár a pozsgások, viszont jól tűri az extra kevés fényt is. Kiváló választás „szobanövénygyilkosoknak”.:) (Khm…jelen!)

Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)

Anyósnyelv | Fotó: gazlap.huAnyósnyelv | Fotó: gazlap.hu

A szanszeviériáknak több fajtája is elterjedt, nálunk legismertebb az anyósnyelv, de van modernebb, hengeres levelű (Sansevieria cylindrica) testvérük is. Na, ők aztán a szobanövények Rambói, igazi túlélők. Jól bírják a napsütést, de remekül megvannak nélküle is. Hengeres, lándzsás leveleinek hála, hetekig, hónapokig bírják öntözés nélkül. A mindig frissnek látszó anyósnyelv ideális választás azoknak, akik kedvenc szobanövényükkel együtt terveznek sivatagi túrát.

Törpebors vagy márványlevél - (Peperomia)

Törpebors | Fotó: kertlap.huTörpebors | Fotó: kertlap.hu

Több változata is létezik, van, amelynek ezüstösen csillogó levélmintázata a dinnyééhez hasonlóan csíkos, de szív alakú, ráncos, színesebb levelekkel bír a ráncos törpebors. Levelei jól tartják a nedvességet, így elég viszonylag ritkán (7-9 naponta) öntözni, de azért vigyázzunk, mert a szárazságot nem kedveli. Részben árnyékos, vagy világosabb helyen is megélnek, de a túlzott napfény nem az ő esetük.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...