2016.01.27. 08:01:09 9991 270

Nébih: harminchárom vaj közül tizenegy esetében indult hatósági eljárás
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tizenkilenc előállítótól harminchárom különböző terméket vizsgáltak meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, tizenegy esetben indult hatósági eljárás - közölte a hivatal az MTI-vel kedden.

Bagel vajjal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bagel vajjal

A laboratóriumban biztonsági és minőségi szempontból ellenőrizték a termékeket. Biztonsági szempontból a termékek avasságát mutató peroxid számmal, és a termékek növényi zsír tartalmával kapcsolatban sem talált szabálytalanságot a Nébih.

A négy megvizsgált laktózmentes feliratú vaj laktóztartalma is megfelelt az előírásoknak.

Minőségi paraméterek szempontjából négy terméknél súlyos hibát találtak a szakemberek. Egy esetben a víztartalom nem felelt meg a 16 százalékos határértéknek, míg a másik három esetben sem a tejzsír sem a víztartalom nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

A termékek jelölésekor például egy esetben a karotint nem tüntette fel az előállító, három termék csomagolására nem a hatályos jogszabályban előírt kereskedelmi név került, egy esetben pedig nem tüntették fel a csomagoláson a készítmény magyar nevét. Egy termék gyártmánylapja a hatályos jogszabálynál nagyobb víztartalmat tartott elfogadhatónak.

Hatósági eljárást négy terméknél a súlyos minőségi hiba miatt, további hét esetben pedig a jelölési hibák miatt kellett indítani.

Laikus és szakértő kóstolók segítségével pontozták a termékek küllemét, illatát, ízét, állagát és kenhetőségét. E szempontok alapján a legkedveltebb termék a Magyarországon előállított Auchan Tuti tipp vaj lett. Másodikként a német Meggle márkázott vaj, harmadikként pedig az osztrák Milfina Lactofree végzett - közölte a Nébih.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...