2016.04.28. 18:59:56 10795 328

Nébih: alacsony zsírtartalmú tejeket vontak ki a forgalomból
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kivontak a forgalomból több szlovák, illetve cseh eredetű 1,5 százalékos UHT tejet, mert a laboratóriumi vizsgálatok szerint zsírtartalmuk alacsonyabb a jelölésen szereplőnél - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Gyári tejtartályok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyári tejtartályok

A tájékoztatás szerint április 1-15. között országszerte mintegy 300 élelmiszer forgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenőrzést a megyei kormányhivatalok ellenőrei, akik a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített UHT tejeket és félkemény sajtokat vizsgálták.

Az akcióban 311 tétel UHT tejet, 522 tétel félkemény sajtot ellenőriztek, több mint 100 tej-, illetve sajtminta laboratóriumi vizsgálata még tart.

A Nébih szakemberei 9 kereskedőnél és 6 kereskedelmi láncnál vizsgálták a kiugróan alacsony áron kínált akciós UHT tejeket és trappista sajtokat. Előzetes adatok alapján egy kereskedő és egy üzletlánc számíthat büntetésre tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt - jelezte közleményében a Nébih.

A hatóság közölte: a tejpiaci ellenőrzések kiterjednek a 2015-ös élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának és befizetésének teljesítésére is, öt céggel szemben kellett eddig intézkedni, jellemzően azért, mert késve tettek eleget bevallási, illetve befizetési kötelezettségüknek. A felügyeleti díjjal kapcsolatos problémák miatt eddig 1,8 millió forint bírságot szabott ki a hatóság.

A szakemberek mintegy 60 cégnél vizsgálták, hogy befizették-e a kötelező marketing hozzájárulást a Tej Terméktanácsnak, az ellenőrzés során emiatt két céget több mint 700 000 forint megfizetésére kötelezett a hatóság - tájékoztatott a Nébih.

Ezenkívül:

Azonnali hatállyal megtiltotta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a 250 grammos "Nestlé 5" gyümölcsös tejpép forgalmazását.

A hivatal csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a termék ochratoxin A méreganyagot tartalmaz. Hangsúlyozták: a kifogásolt tejpép egyszeri, vagy rövid ideig történő fogyasztása valószínűleg nem ártalmas az egészségre.

Azt írták: a hatósági intézkedésnek köszönhetően a termék már nincs az üzletláncok polcain. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy aki vett a 2017 januárjában lejáró és a Nestlé Portugal S.A. által gyártott termékből, ne fogyassza el, és vigye vissza a vásárlás helyére.

Az ochratoxinok penészgombák által termelt méreganyagok. Közül az ochratoxin A a legjelentősebb, erősen toxikus anyag. A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben és fűszerekben fordulhat elő.

Bár az élelmiszer-előállítók folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlen, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiségtől függ, ezért megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxintartalmú élelmiszereket.

Bezártak egy tofu üzemet is

Csütörtökön pedig felfüggesztette egy budapesti tofuelőállító-üzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Higiéniai és nyomon követési problémák miatt közel 600 kilogramm terméket megsemmisítettek, több mint 2 tonna alapanyagot pedig zároltak - közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel.

Az eljárás tart, az ügyben félmillió forintos bírság várható - tették hozzá.

A budapesti üzemet, amelyben szójababcsírát is forgalmaztak, a Nébih a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival közösen ellenőrizte.

Az ellenőrök súlyos higiéniai problémákat találtak: az előállító helyiségben állt a víz, az edények rozsdásak, koszosak, a falak penészesek voltak, a csíráztató fülkéről pergett a festék, a padlón szemét - papírok, cigaretta csikkek - és szerszámok hevertek. Az üzemben többfelé rágcsálóirtószert szórtak szét, ami az alapanyagokat is beszennyezte. A termékek előállításáról semmilyen dokumentációt nem vezettek.

A hatóság elrendelte csaknem 600 kilogramm nem nyomon követhető termék megsemmisítését és 2,1 tonna szójabab alapanyag forgalmi korlátozását a termékek eredetigazolásáig.

Az üzem működését a hiányosságok pótlásáig felfüggesztették, újranyitására csak a megismételt hatósági szemlét követően lesz lehetőség.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az üzemeltető cég vezetőinek, illetve alkalmazottainak tartózkodási engedélyének ügyében - a feltárt hiányosságok miatt - vizsgálatot indított - olvasható a Nébih közleményében.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...