2015.02.28. 16:30:51 7313 230

Ne csak beszéljünk róla – Az intimtorna
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokan, sokféleképpen teszünk egészségünkért, fittségünkért, csinos alakunkért. Konditerembe, különböző tornákra járunk, futunk, kerékpározunk, táncolunk, jógázunk, otthon DVD-re ugrálunk, vagy „csak” futunk a gyerek után. Sőt, olvashattatok nálunk már szem- és arctortáról is. Elvileg a fejünk búbjától a nagylábujjunk végéig fittek vagyunk. Vagy mégsem? Testünk egy fontos része mintha kimaradt volna.

Női torna - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Női torna

Valóban, valahogy intim testrészeink „edzésére”, megfelelő vérkeringésére még mindig túl kevés időt fordítunk. Pedig az intimtorna nem új keletű dolog, de időről-időre nem árt újra megismerni, miért jó közvetlenül testünknek, és így közvetve lelkünknek is. Ez az, amit nem lehet túl korán, de soha nem is késő elkezdeni.

Hol hat?

A farokcsigolyától a szeméremcsontig, illetve a combcsontok között elhelyezkedő izmok a medencealapi izmok, melyek a hasüreg belső szerveit tartják. Ennek részei, mint a PC és végbélemelő izom és a gátizmok azok, melyek a hüvely, a húgycső és a végbél, illetve a záróizmok működéséért felelősek. Rengeteg hatás érhet minket életünk során, mely miatt ezek a gátizmok meggyengülhetnek.

Ilyen a terhesség, szülés, betegség, hasi műtét, elégtelen vérkeringés a kismedencében, hasi elhízás, vagy a hormonok „összevisszasága” a változókor alatt. De nem árt vigyázni erőlködésre kényszerítő köhögés, székrekedés, nehéz fizikai munka, hosszasan tartó ülőhelyzet okozta hasprés esetén sem. És igen, kell a rendszeres testedzés, de ha túlzásokba esünk e téren, annak gátizmunk láthatja kárát.

Melyek az előnyei?

Legtöbben a szülésre való felkészülést ismeri előnyeként, ám emellett még rengeteg pozitív hatása lehet egészségünkre, életünkre. Többek között a gyermekáldás is hamarabb bekövetkezhet általa. De a menstruációs fájdalmakat is enyhítheti, sőt, erősíti a méhet, védve azt a süllyedéses tünetektől és a sérvtől, illetve ellenálló-képességét is emeli. Segítségével a testünk könnyebben veheti a szülés közbeni „akadályokat”, és az intimtorna segíthet a szülés előtti, eredeti állapotok visszaállításában a gátizmokat illetően.

Nem elhanyagolható szempont, hogy nemi vágyunk is növelhető vele, a szex még élvezetesebb dolog lehet számunkra. Magabiztosságunkat növelheti, hogy csökkenti, sőt, meg is szüntetheti az aranyeres panaszokat, illetve a széklet- és vizelettartási problémákat. Ha idősebb korban kezdjük, illetve akkor is alkalmazzuk, kismedencei szerveinket óvhatjuk meg a sorvadástól.

Amiben segíthet még

Ha inkontinencia, akkor csakis a változó-, vagy időskori vizelettartási problémákra gondolunk. Ám létezik ún. stresszinkontinencia is, amikor is olyan hétköznapi dolgok, mint a tüsszentés, köhögés, nevetés, ugrálás hatására néhány csepp vizelet akaratlanul távozik belőlünk. Ezen felül az a gátizmok ellazulása miatt a méh előreeshet, lesüllyedhet. Ezek mind orvosolhatóak intim torna segítségével.

Tanuld, csináld – de kitől, hogyan?

Rengeteg intimtorna módszert ismerhetünk, ám világszerte az egyik legismertebbek az ötvenes években Arnold Kegel által kidolgozott hüvelyi és gátizomzat erősítő gyakorlatok. Hazánkban Kriston Andrea alkotott meg egy mindent átfogó és figyelembevevő módszert altesti izmaink karbantartására.

Ezek a gyakorlatok viszonylag gyorsan elsajátíthatók, akár egy tanfolyam keretében is. Így a későbbiekben otthon is megoldható a napi 5-10 perces „tornásztatás”. Ám a gyakorlatok helyes elsajátítására, illetve végzésére feltétlenül vigyázzunk, hiszen a helytelenül végzett mozdulatoknak a haszna nem sok lesz. Továbbá az innen-onnan kapott, hallott jó tanácsok valóságtartalmának is nézzünk utána.

Forrás: nogyogyasz.hu, hazipatika.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.