2014.05.06. 07:00:00 5597 25

Ne a rendőrt szidd!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lopták már el a kerékpárodat, robogódat? Tavasszal bizony ez nem ritka. Igaz, a parkolóban hagyott autók, a nem zárt lakásajtók is hívogatják a tolvajokat, azonban az egy hosszabb sztori, most a kétkerekűek védelméről lesz szó a jó lakattól a helyes lezárásig. Alapelv: alkalom szüli a tolvajt!

Soha ne hagyjuk lezáratlanul kerékpárunkat! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Soha ne hagyjuk lezáratlanul kerékpárunkat!

Kié? Akinek papírja van róla

Sajnos Magyarországon a kerékpárok és a robogók központi nyilvántartása elég hiányos - bár a rendőrség, és számtalan egyéb szervezet is tart nyilván adatokat, nincs közös, átfogó adatbázis.

Megoldást jelentene a kerékpárok esetében elég nehezen kivitelezhető a rendszámozás (bár van rá példa a világon), a robogóknál pedig kifejezetten hiányzik, hogy - az autókhoz, nagymotorokhoz hasonlóan - bekerüljenek a központi nyilvántartásba. Számtalan szomszédos országban kötelező a rendszám az 50 ccm alatti járművekre is - így a lopott járművek könnyebben kiszűrhetők a forgalomban.

Miért ez a téma?

Tavasszal, amikor egyre többen használják a téli tárolásból elővett kerékpárokat, robogókat, a lopások száma is megugrik. Egyrészt, mert ilyenkor könnyebben el lehet adni a frissen "szerzett" kétkerekűeket, másrészt alkalom szüli a tolvajt...

Ismerősünk robogóját a napokban lopták el, és csak azért sikerült megtalálni azt, mert a rendőrség a beindíthatatlan járművel elfogta a tetteseket. De például egy kerékpárral a lakat levágása után vígan tekerhet bárki...

"Csak 5 percre szaladtam be..."

A tolvajoknak egy bringa vagy robogó ellopásához néhány másodperc több, mint elég. Ha csak beszaladunk egy boltba, akkor se hagyjuk lezáratlanul járművünket, kerékpárokat lelakatolni, a robogókon pedig zárjuk a kormányzárat, és soha ne hagyjuk benne a kulcsot!

Mivel zárd?

Sorra vesszük a leggyakoribb zárakat kerékpárokhoz, robogókhoz, hogy ne mindig a rendőrséget szidjuk, tegyünk meg minden tőlünk telhetetőt értékeink védelméért.

A szupermarketekben kapható ún. "sodronylakatok" (amelyek összesodort vékony fémszálakból állnak) hanyagoljuk! Sajnos azok nem nyújtanak elég biztonságot, mert a szálakat szétbontva akár egy kisebb fogóval is elvághatják. Természetesen vannak ebből a típusból is jó minőségű zárak, különleges fonással, azonban azok ára általában igen magas. A szupermarketekben már 1 000 Ft alatt is kapni olcsó, vékony sodronyzárakat, inkább azokat kerüljük!

Kicsivel több biztonságot nyújtanak a "gerinclakatok", de a masszív külső ne tévesszen meg minket, a hengeres páncél alatt általában ugyanúgy egy sodronyszál van, a külső héj csak a nagyon profi zárak esetében nem feszíthető meg annyira, hogy ne férjenek hozzá a belső huzalokhoz. Ráadásul ezek a lakatok nehezek, és nagy helyet foglalnak. Áruk 4-5 000 Ft körül mozog, kicsivel többért sokkal jobb védelmet vásárolhatunk.

Az U-lakatok egy darab erős, vastag acélszárból készülnek, nagyon nehezen vághatók el. Ezeknél csak a záró mechanikára kell figyelnünk, amennyiben túl könnyű, valószínűleg sok benne a műanyag és a viszonylag könnyen törhető öntvény. Előnyük még, hogy többnyire adnak hozzá egy tartót, amellyel a kerékpár vázán tárolhatók. Noha viszonylag biztonságosak, használatukat korlátozza, hogy nem idomulnak, ezért csak olyan vastag tárgyhoz rögzíthetjük a járművet, ami befér a két szára közé. Áruk szintén kb. 4-5 000 Ft-tól indul.

A fentiek előnyeit ötvözik az edzett acél láncok, a megfelelően masszív lakattal. Formájuk alakítható, súlyuk a még elviselhető kategóriába esik. Azonban nem mindegy, hogy milyen a lánc, amennyiben nem megfelelően edzett, úgy elvágható kézifűrésszel is. Számít a méret, egy 6mm-es vastagságú szemekből álló lánc sokkal kevesebb védelmet nyújt, mint egy 10-12 mm-es átmérőjű U-lakat. A szupermarketekben inkább a motoros szekcióban keressük ezeket, kb. 6-8 000 Ft körül már vannak jó minőségben.

Talán a legjobb védelmet az "összecsukható" lakatok garantálják. Ezek több, masszív acéldarabból állnak, mégis kis helyre összehajtogathatók. Elvágni ezeket kézi eszközökkel (fűrész, erővágó) szinte lehetetlen, hátrányuk az áruk, 20 000 Ft alatt elvétve kapni ilyeneket.

Alkalom szüli a tolvajt: egy-egy alkatrész pótlása is sokba kerülhet.Alkalom szüli a tolvajt: egy-egy alkatrész pótlása is sokba kerülhet.

Lezárni!

A mai robogókon van kialakítva egy acélidom, kifejezetten a biztonságos lezáráshoz. Ha nincs, akkor inkább a váz valamely elemét rögzítsük, ne a kereket, amit nagyjából 1 csavar tart.

A kerékpárok esetében még könnyebb a helyzet, ott az ülés alatt a váz hátsó háromszögén, valamint a hátsó keréken átfűzve rögzíthetjük a bringát. Hosszabb tárolás esetén érdemes az első kereket külön is lekötni, mivel az a gyorszáras rendszereknek köszönhetően néhány másodperc alatt kiszerelhető. Ha olyan környéken zárjuk le a bringát, vagy egész nap felügyelet nélkül kell hagynunk azt, vegyük le a lámpákat, és az ülést is szereljük ki, ha az is gyorszáras.

Akármilyen járművel is rögzítünk, mindig tegyük azt frekventált helyre (persze nem keresztben a járdán!), és valami masszív tárgyhoz. Ha nincs más, az út menti közlekedési táblák is megteszik, de a kerítéseket tartó oszlopok, valamint a korlátok általában masszívabbak!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

A szomszéd fűje… – indulnak a kerti munkák

Beköszöntött a tavasz, eljött a kerti munkák ­ideje. Ugyanúgy ahogy a Társasházban élők a terjengő ételszag és a felszálló cigarettafüst miatt tudnak éveken keresztül megoldhatatlannak tűnő vitákat folytatni, addig vidéken, illetve kertes házban élő szomszédok ugyanilyen megoldhatatlannak tűnő konfliktusa a fűnyírás és az egyéb zajjal járó kerti munkák.

Velem is megtörténhet? – Tömegbaleset, szállodatűz és egyéb káresetek tanulságai

Kevesebb mint három hét leforgása alatt két sokakat érintő káresemény történt. Február 25-én, vasárnap, reggel tömegbaleset történt az M7-es autópályán. A balesetben több, mint 40 autó volt részes, 18 ember sérült meg és egy ember életét vesztette. Velem ez nem történhet meg… - gondoltam. Aznap reggel valószínű ugyanezt gondolták azok is, akik a jó időt kihasználva elindultak a Balaton felé. Sokan csak Velencéig jutottak.