2014.09.05. 12:00:00 5192 21

MUNKABÉR VÉDELEM, AVAGY MIT NE REMÉLJÜNK A BÉRGARANCIA ALAPTÓL
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A magyar munkavállalók az uniós, különösen a nyugat-európai átlaghoz képest jóval gyakrabban kénytelenek megélni azt a helyzetet, hogy munkáltatójuk nem egyszerűen felhagy a működéssel, hanem fizetésképtelenné válva felszámolás alá kerül.

Munkabér - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Munkabér

Ezekben az esetekben - melyekben a magyar polgári- és büntetőjogi szabályozás a mai napig túlságosan megengedő - jellemzően munkavállalók százai, ezrei várakoznak megszolgált járandóságaikra.

El lehet mondani, hogy a felszámolási eljárással érintett cég munkavállalói rendszerint tanácstalanok, nincsenek tisztában jogaikkal. Ilyenkor sokan felmondanak vagy a felszámoló kezdeményezésére aláírnak olyan megállapodást, ami anyagi hátránnyal jár számukra. Előfordul, hogy valaki így veszít el négy-öt havi végkielégítést és több havi felmondási időre járó bért. Mivel a megélhetés mindenki számára fontos, sokan igyekeznek mielőbb máshol munkába állni, ezért kevésbé tudják átgondoltan, körültekintően megszüntetni addigi munkaviszonyukat.

Azok is veszteségek leírására kényszerülhetnek, akik kitartanak törvényes járandóságaik mellett, avagy még a felszámolás előtti kirúgásuk miatt kellett pereskedniük munkáltatójukkal. Elviekben a bér jellegű járandóságot - feltéve, hogy az nem vitatottan jár a munkavállalónak - a Bérgarancia Alap terhére a felszámoló megigényelheti és kifizetheti. Csakhogy a törvény szövegét a gyakorlatban drákói szigorral értelmezi a bíróság, ami nem éppen a munkavállalóknak kedvez. Mindenekelőtt van egy abszolút plafon, aminél akkor sem kaphatunk nagyobb kompenzációt, ha történetesen nagyobb a követelésünk. Ez jelenleg 1,15 millió forint (bruttó). Ezt a keretet nem is olyan nehéz kimeríteni, 15 évi munkavégzés és néhány hét ki nem adott szabadsággal sajnos az átlagkeresetűek is pórul járhatnak.

A kifizetési plafonon kívül tovább sújtja a pénzük után futókat, hogy a jogellenes felmondásra tekintettel a bíróság által megállapított kártérítési átalány nem érvényesíthető a Bérgarancia Alap terhére. A kártérítési átalányt azért szokta megállapítani a bíróság, mert jogellenesen rúgnak ki valakit, és emiatt munkabér kiesése keletkezik. Ennek ellenére az állam perpillanat sajnos nem engedi, hogy ehhez a pénzhez az Alap forrásaiból hozzájussunk. Márpedig a pereskedés útján megítélt járandóságnak gyakran ez jelentené a nagyobb vagy döntő hányadát. A munkáltató fizetésképtelensége esetén ugyanígy keresztet lehet vetni minden egyéb - pénzben egyébként nagyon is jól meghatározható értékű - járandóságra, ami nem minősül munkabérnek, szabadságmegváltásnak vagy végkielégítésnek.

Ezzel együtt érdemes megvizsgálni, milyen egyezséget kínál a felszámoló, nem szabad elkapkodni annak elfogadását. Ha a cég már nem működik, nem nekünk kell a felmondást kezdeményezni, vegyük figyelembe, hogy a távolléti díjra akkor is jogosult a munkavállaló, ha adott esetben őt önhibáján kívül nem foglalkoztatják.

dr. Vágány Tamás

Forrás: DAS

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Milyen (új) készségekre van szükségük a gyermekeinknek a 21. században?

Vitathatatlan, hogy minden szülő azt szeretné, hogy a gyermeke az iskolában, majd felnőttként a magánéletében és választott munkahelyén egyaránt sikeres, boldog, kiegyensúlyozott legyen. A tanulási készségek fejlesztése segít a modern (munkakörnyezeti) elvárásokhoz való alkalmazkodásban.

Kapj fel valamit! –Ötletek rohanós reggelekre

A reggeli készülődés, elindulás nálunk bizony nem tartozik a nap legcsodásabb részei közé, úgyhogy igyekszem minden esetben alaposan előkészülni előző este, hogy reggel minél kevesebb legyen a stressz. Persze, általában az én szettem előkészítése marad el.