2014.06.25. 07:30:00 6193 29

Most figyelj ide egy kicsit! – Hogyan fejleszd a figyelmed?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

„Figyelj!” Sokat használjuk ezt a szót, és általában sikerül is elérni vele a kívánt hatást: a célszemély figyelni fog ránk. Egy pillanatra legalábbis biztosan. Utána kérdéses, hogy mennyi időre tudjuk megőrizni ezt az állapotot, és mindenre kiterjed-e majd a figyelme vagy csak azokra a dolgokra, amelyeket külön jelzünk. Egyáltalán mit várhatunk el magunktól és másoktól? Hogyan fejleszthető a figyelem? Érdekes feladat és egy videó a cikkben.

Figyelem - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Figyelem

Mi is az a figyelem?

A figyelem egy nagyon összetett emberi képesség, ami abból áll, hogy a minket érő ingerekből, érzékeljük a számunkra fontosakat. A figyelmünket irányíthatjuk szándékosan egy dologra, de akár spontán is kialakulhat. Sőt, az automatikus figyelmünk segítségével akár párhuzamosan több dologra is ügyelhetünk.

A hosszan tartó, azaz a kitartó figyelmet éberségnek is hívjuk. Ez talán a legnehezebb, hiszen ez veszi leginkább igénybe az agyat és valóban éberséget kíván. Persze könnyebb, ha van motivációnk!

Hogyan oszd meg a figyelmed?

Nos, ez csak úgy lehetséges, ha olyan dolgok között osztod meg a figyelmed, amelyből az egyik már automatikussá vált. Ehhez szükséges a tanulás folyamata, a meglévő ismeretek újrahasznosítása. Ezzel kapcsolatban több vizsgálatot is végeztek, az egyik ilyen a Stroop-kísérlet, amikor is bizonyos szavak színét kell kimondanunk, miközben magunkban felolvassuk a szót.

Próbáld ki: olvasd magadban a szót, de a színét mondd ki!

fű – nap – faág – tenger – jegesmedve – levendula – sütőtök – hó – acél

Minél tovább kell koncentrálnod annál valószínűbb, hogy hibázol, illetve minél többször csinálod meg a tesztet, annál gyorsabban és jobban megy majd, a tanulásnak köszönhetően. Ezzel a gyakorlattal egyébként fejlesztheted is a figyelmed.

A figyelmet főként gyermekkorban célszerű fejleszteni, memóriajátékokkal és különböző feladatokkal, társasjátékokkal. Például kis gyermekeknél nagyon egyszerű gyakorlat, ha kinéznek az ablakon és elmondják, hogy mit látnak. Adhatunk utasítást is nekik: "figyeld meg az utca jobb oldalát stb.".

Felnőtt korban olvasással és például nyelvtanulással lehet kitűnően fejleszteni a figyelmet, de természetesen a felnőttek is játszhatnak különböző memóriajátékokat és a rendszeres társasjátékozás is segíthet.

Szelektív figyelem

Vajon mindent észreveszel ebben a videóban, vagy csak azt, amire felhívják benne a figyelmed?

Azoknak, akik nem tudnak angolul, remélhetőleg anélkül, hogy lelőnénk a poént...

  1. Először azt figyeld meg, hogy hányat passzol a fehér mezes csapat!

  2. Majd a következő snittben figyelj, hogy nem látsz-e valami furcsaságot!

Háttér: ektf.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...