2015.07.15. 12:58:24 9212 269

Mosolyogj és boldogabb leszel! Igaz vagy tévhit?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kutatók már rengeteg vizsgálatot végeztek a mosollyal és nevetéssel kapcsolatban, és mindannyian tudjuk, hogyha mosolygunk jobban nézünk ki, vonzóbbak vagyunk mások számára is. De igaz-e vajon az, ha mosolyra görbíted a szád, akkor boldogabb is leszel?

Nevetés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nevetés

A mosoly az érzékeléssel kezdődik. A fülünk meghall egy számunkra kedves vagy vicces szót, a szemünk meglát egy régi barátot vagy egy humoros fotót, a kezünkkel valami kellemeset tapintunk, a szánkkal valami meglepőt ízlelünk, és már megy is az adat az agynak, a szánk pedig mosolyra görbül, sőt a szemünk is. Az igazi nevetéshez a mellkas izmaira, a rekeszizmokra is szükség van, még a légzés is felgyorsul, a belső szervekhez oxigén dúsabb vér kerül, csökken a stresszhormon kibocsátása, jobb lesz a hangulatunk és még a fájdalom is csillapodik. Az egész szervezetünkre jótékony hatással van egy kellemes hahotázás. De mi van akkor, ha ezt magunkra erőszakoljuk, és a nevetés nem az érzékeléssel kezdődik? Akkor is érezhetők ezen hatások?

Ne áltasd magad!

Sokáig terjedt az a nézet, hogyha mosolyogsz, a hangulatod is jobb lesz és egyszerűen jó kedvre derítheted magad, ha tetteted azt. Nos, a kutatók nem így találták a következő kísérletben. Két csoport buszsofőrt vizsgáltak a kutatás során.

Mindkettő csoportot arra kérték meg, hogy mosolyogjanak, de az egyiknek udvariasságból kellett görbületet varázsolnia az arcára, amikor felszálltak az utasok, a másiknak pedig jó dolgokra kellett gondolni, és erre adott reakcióként mosolyogni. Tehát a második csoportnak tényleg szívből jött a mosoly.

Amikor a két csoport hangulatát és teljesítményét vizsgálták, az derült ki, hogy csak a második csoportnak lett valóban érezhetően jobb a hangulata, boldogabbnak érezték magukat és még a munka is jobban ment nekik. A mosoly varázslatos ereje tehát csak akkor működik, ha tényleg igazi az a mosoly. A tettetés nem bizonyult túl hatékonynak, de legalább kedvesnek és udvariasnak tűnt a sofőr.

Azt tanácsoljuk, ha jobb kedvre szeretnéd magad deríteni, gondolj valami pozitív dologra és utána kezdj el tiszta szívből mosolyogni, nevetni, ha kell hangot is adhatsz, és vond be a szemeidet is a mosolygásba, ez biztos módja a jó hangulatnak.

A mosoly tükörként működik, ha mosolyogsz általában visszamosolyognak Rád, így ne szégyelld a mosolyod mások előtt sem, hátha rájuk is jó hatással lesz.

Versenyhelyzetben ne vigyorogj!

Nem minden esetben jó azonban mosolyogni a másikra. Versenyhelyzetben például egyenesen tilos. Hogy a tudósok ezt bebizonyítsák, bokszolók teljesítményét hasonlították össze, és azt találták, hogy azok a bokszolók, akik széles mosollyal köszöntötték az ellenfelüket nagyobb valószínűséggel veszítettek. Ha tehát legközelebb versenyhelyzetbe kerülsz, inkább komoly arccal köszöntsd az ellenfeledet, a barátkozás ráér a pályán kívül.

Forrás: goodhousekeeping.com, forbes.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...