2016.08.02. 11:09:32 35431 297

Mogyoró a kertünkben - Így gondozd a mogyorófát és -bokrot!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A mogyoró nagyon sokféleképpen felhasználható, és jó íze mellett értékes tápanyagokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Bolti ára az év nagy részében elég magas, ám otthoni termesztése szinte filléres tevékenység. Csak idő kell, hogy leszüreteljük, illetve feltörjük, de megéri dolgozni vele!

Mogyorófa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mogyorófa

Mogyoróbarát kertszakasz

Amikor mogyorót ültetünk a kertünkbe, két dologra mindenképpen oda kell figyelnünk. A mogyoróbokor akkor fog gyönyörűen teremni, ha sok napsütéssel kényeztetjük, ezért félárnyékos vagy árnyékos elhelyezést mellőzzük. Válasszunk neki olyan terepet, ahol a tűző napot élvezheti. A fényben fürdőző ágak 2-3-szor nagyobb terméshozamot produkálnak árnyékolt társaiknál.

Másik nagyon fontos pontja a mogyoró ültetésének, hogy nem alkalmas önmegtermékenyítésre, hiába van egy tövön nő- és hímivarú virág egyaránt. Több fajtát kell egymás mellé ültetnünk, és a szél elvégzi majd a beporzást. Nagyjából 20-25 méteren belül jó hatékonyságú így a termékenyítés. Az uralkodó szél irányára merőleges 1 sor porzó, majd 1-2 sor főfajtát érdemes ültetni. Az ideálisnak mondható ültetési terület fél méter széles két és fél méter hosszú.

Metszés mindenek felett

Az ültetés nem igényel különösebb szaktudást, a metszés során viszont nagyon fontos szabályokat kell betartanunk.

Az erős ágakon hosszú metszést kell végezni, míg a gyenge ágakat erősen vissza kell metszeni, a függőlegesen lógó vesszőket pedig tőből ki kell vágni, mert nem teremnek jól az árnyékoltság miatt és a teherbírásuk sem kedvező. Ugyanez vonatkozik azokra az oldalelágazásokra is, amik túl sűrűn helyezkednek el egymás alatt, nekik szintén menniük kell.

Ideális esetben törzses formánál a vázágak nagyjából 90 fokban állnak a törzsön, így a leginkább teherbíróak az összenövésüknél, az oldalágak pedig 40-50 fokos szöget zárnak a vázágakhoz képest.

A karbantartó metszés során is úgy metszünk a későbbiekben, hogy a korona közepe napsütött maradjon. Ezt a karbantartást decembertől februárig érdemes végezni, illetve megtehetjük a nyár végi időszakban is (július-augusztus), ilyenkor zöldmetszést végzünk az elsűrűsödött töveken. A szépen végzett munkánk gyümölcseként a növény 15-40 centi hosszú hajtásokat hoz, és ugye bő termést is.

Hogyha eltelik 10 év, el kell kezdeni fiatalítani a mogyoró növényünket, a középső koronarészt eltávolítva. Így új vázágnak alkalmas 4-5 ág fejlődik, ezek 2 éves korukban alkalmassá válnak a régi vázágak leváltására, újra szép nyitott, szellős koronát alakítva ki.

Az ideális gondozás

A folyadék ellátás is fontos, nagyobb vízellátás esetén szebb, nagyobb termésre számíthatunk.

Hogy a téli csapadék is a mogyorónk hasznára legyen, ősszel, a lombhullatást követően a felszínt meg kell lazítani. A mély talajművelést azonban kerüljük, ha nem szeretnénk a növényünk gyökereit tönkre tenni.

Hogyha sarjak kezdenek megjelenni, 10-20 centis nagyságnál ki kell őket vágni. Néhány év után, ha megerősödött a mogyorónk, a sarjak elpusztítását végezhetjük gyomirtóval is.

A koronaformák

Középmagas törzsű fa: kb. egy méter magas törzsből indul, törzsét a napégéstől védeni kell. Ezt festéssel vagy bekötözéssel végezhetjük.

Törzses bokor: Fél méter magas törzsön 3-5 ágú katlankorona található

Bokor: 3-5 sarj, elágaztatva.

Augusztustól fogyaszthatjuk!

Augusztustól már betakaríthatjuk az érett szemeket, és fogyaszthatjuk frissen vagy enyhén megpirítva, sózva. Figyeljünk rá, hogy pirítás közben ne kezeljük túl magas hőmérsékleten, hogy ne vesszenek el az értékes anyagok. Ha tárolni szeretnénk, várjuk meg a szeptembert, és szárítsuk ki teljesen a lehullott mogyorót.

kislolli

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...