2014.12.19. 13:26:10 8405 46

Mitől nő gyorsabban a haj?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Néha jó lenne egy varázspálca, ami varázsütésre megnövesztené a hajunkat. Hányszor fordult már az elő, hogy nem vált be egy hajvágás, béna lett a frufru, vagy csak egyszerűen hosszabb, dúsabb, nőiesebb fazont szerettünk volna kipróbálni? A türelem pedig nem tartozik a divat kelléktárába. Lássuk, mit tehetünk ténylegesen a hajunk dúsítása, növekedése érdekében!

Hajnövekedés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hajnövekedés

Milyen gyorsan nő a haj?

A haj átlagosan havonta 1,2-1,9 cm-t nő, vagyis durván 1-2 centiméterrel lesz hosszabb a hajunk 4 hét alatt. Nem sok, ez tény, de nem mindegy, hogy havi 1 cm vagy 2 cm: 12 cm 6 hónap alatt már szép hosszúság. Fültő alatti hajhosszból indulva 2-3 év alatt elérheted a lapocka alatti hosszat - ha szerencsésebb alkat vagy és odafigyelsz a hajadra.

Gyakori hajvágás - és mégsem nő gyorsabban?

A közkeletű hiedelemmel ellentétben, sajnos nem fog gyorsabban nőni a haj, ha gyakrabban vágatod - bár kétségtelenül feldobhatja egy sikeres hajvágás az összbenyomást. Hogy miért nem ösztönzi a fodrászolló a hajat növekedésre? Lényegében azért, mert a hajvégek nem kommunikálnak a hajtövekkel: a haj levágott vége nem tudja ‘megmondani’ a szervezetnek, hogy ‘nőjj gyorsan!’.

A fejbőrünkben dől el a hajnövekedés sebessége, azaz javarészt a genetikai adottságunk és a táplálkozási szokásaink befolyásolják azt, hogy milyen gyorsan nő az emberi haj. Mivel a velünk születetett génállománnyal meg kell tanulnunk együtt élni, marad a tudatos táplálkozás ill. hajtáplálás. És ne feledjük, hogy vannak egyéb fifikás megoldások, mint pl. a hajvolumen növelő samponok, spray-k vagy exkluzív hajdúsító szerek, stb.

De nézzük, mit tehetünk a hajunkért az ebédlő asztal mellett.

Omega 3 a gyorsabb hajnövés sarokköve

Érdemes jobban odafigyelni arra, hogy mennyi omega 3-at eszünk például, amit a magyar konyhaművészetben és a jelenlegi trendekben nem eléggé hangsúlyozunk: több halat kellene enni (de aki nem szereti a halat, vagy túl drágának találja, omega 3 táplálékkiegészítőkkel - kapszulás vagy kanalas - is pótolhatja a szervezet szükségletét), valamint több lenmagot (lehetőleg őrölt lenmagot fogyasszunk, mert azt a testünk sokkal nagyobb mértékben hasznosítja).

Vas, vas, vas

A testünk oxigénellátásához szükséges vas a hajnövekedésben is fontos szerepet játszik. Vasban gazdag ételek fogyasztásához ajánlott az alábbi vas és C vitamin kombó: párolt brokkoli és nyers alma, párolt paradicsom babbal, lencse és kaliforniai paprika, saláta főtt tojással, friss spenótlevelekkel, almadarabokkal, nassnak egy kis gyümölcssaláta pl. szárított sárgabarack narancsdarabokkal, stb.

Fehérje

A fehérje mindenképp nélkülözhetetlen a gyorsabb hajnövéshez, mert a haj maga is fehérjéből épül fel, a keratinból. Étrendünkbe illesszünk be pl. tökmagos, napraforgómagos túrót / körözöttet, mogyoróvajjal megkent teljes kiőrlésű kenyeret, banánturmixot, zabpelyhes tejet. Ne feledjük, hogy a hajkondícionálók is fehérjével vannak tele.

Tengeri hínár (‘kelp’)

A tengeri hínárt nemcsak ételként fogyasztják sokan (salátákban, energiaszeletekben gyakori reformétel): elég drága, és többnyire a japán konyha alapkelléke (wakame, konbu, nori). Egyre divatosabb azonban a tengeri hínárt tartalmazó hajkondícionálók használata: a tengeri hínárban levő tápanyagokat felszívja a fejbőr, és bár a vásárlói visszajelzések szerint a hajnövekedést közvetlenül nem feltétlenül ösztönzi, abban nagy segítség lehet, hogy kevésbé törik a haj.

Így egy jó hajkondícionáló közvetve mégiscsak hozzájárulhat a haj gyorsabb növéséhez, hiszen nem kell olyan sűrűn vágatni a hajat. Hogy éppen ez a tengeri hínár lenne, nem tudjuk. Sajnos nincs elég kutatási adat a hínár jótékony hatásáról ahhoz, hogy megbízható szerként tartsuk számon. A táplálkozási tanácsadók szerint egyelőre ne nagyon kísérletezzünk a hínárral, az viszont mindenképp javasolt, hogy jó hajkondíciónálóval ápoljuk a hajat - erősíti a hajszálakat, és így nem kis mértékben segít a növekedésben.

Hajmasszázs, fejmasszírozók

És ha már szóba hoztuk a hajmasszázst is (bár kilóg az ételek sorából), egy fontos tippet adhatunk: Andrew Barton (4Beauty) szerint serkentőbben hat a hajhagymákra az esti órákban, lefekvés előtt végzett hajmasszírozás: finom, körkörös mozdulatokkal (ügyelve, hogy a köröm ne sértse fel a fejbőrt) 5-8 percen át masszírozd a fejbőrt. Ha fáradtak az ujjaid, szerezz be fejmasszírozó eszközt. Jót fog tenni a nyugodt alvásnak is.

Az igazán lassú hajnövés hátterében nemcsak az öröklés, de általános egészségügyi probléma is állhat: pl. nem elég aktív a pajzsmirigy működése. Ha úgy tapasztalod, hogy az átlagosnál jóval lassabb a haj növekedési ritmusa, fordulj orvoshoz és vizsgáltasd ki magad.

Forrás: topshop.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...