2015.11.06. 11:27:00 8200 202

Mit ne halogass tél előtt az autóddal?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Még néhány hét, és kezdődnek a karácsonyi zenék a plázákban. Futunk vásárolni, egyeztetjük az utazást a rokonokhoz, azaz nagyjából a fél ország útra kel. Sokan vonattal, busszal, telekocsival, a szerencsésebbek autóval. Nekik szól a következő néhány sor, milyen karbantartásokra figyeljünk, hogy meg is érkezzünk az autónkkal.

Gumicsere - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gumicsere

Gumik

A leginkább aktuális téma a téli gumik cseréje. Szerencsére egyre többen használnak téli gumit autójukon, de még sajnos mindig túl kevesen. Ennek egy egyszerű oka van, azok ára egy kisautónál is 40-50, egy nagyobbnál pedig simán 100 000 Ft-os kiadást jelent. Viszont mérlegelni kell, hogy a nyári gumi hidegben (7 fok alatt) megkeményedik, ezáltal kevésbé tapad.

Elindulni még csak-csak el tudunk, de egy hirtelen fékezésnél többszörösére nő a fékút. Többszörösére, vagyis: 50 km/h sebességről a fékút 28-30 méter helyett 60-70 m is lehet akár. Azon a 40 méternyi különbségen pedig sajnos elég sok minden történhet.

Persze a pénz nagy úr, megértjük. Talán pont ezért virágzik hazánkban a használt gumi kereskedelem. Népszerű apróhirdetési oldalakon szét lehet nézni, és ki lehet fogni jó ajánlatokat. Viszont ne vegyünk meg régi, öreg, repedezett gumit, és főleg ne olyat, amin bármilyen sérülést látunk! A gumikon jelölik a gyártási időt (DOT szám), egy oválisban 4 számot kell keresni, pl.: 4014, az első 2 szám a gyártás hetét, a második kettő az évet jelöli (példánkban tehát 40. hét, 2014-ben). A 2000 előtti gyártási években más jelölést használtak, de bízzunk benne, hogy senki nem használ 15 éves gumit autóján.

Folyadékok

Olajat - remélhetőleg - mindenki cseréltet autójában. Viszont a fékfolyadékot és a hűtőfolyadékot már nagyon kevesen. Pedig azokat is érdemes két-három évente cseréltetni.

A fékfolyadék egy idő után (pl. az esetleg belekerülő víz miatt) összenyomható lesz, ezáltal a fékpedál nyomáspontja kevésbé határozottá válik, gyengül a fékhatás is. A nagyobb probléma az, ha éjszaka a vékony, az autó karosszériáján kívül vezetett vezetékben a belekerült víz megfagy, ilyenkor extrém esetben az is lehetséges, hogy egy keréknél nem fog a fék (ami csúszós úton azonnali megpördüléshez vezethet). Cseréjét egy autószerelő néhány ezer forintért megcsinálja, nem érdemes ezen spórolni.

A másik dolog a hűtőfolyadék. Szerencsére a legtöbb benzinkúton a kútkezelők rendelkeznek olyan eszközzel, amivel meg tudják mondani a hűtőfolyadék fagyáspontját. Egy tankolás alkalmával kérjük meg a segítőt, hogy mérje meg azt, hiszen az autó motorjában komoly kárt tud okozni a fagy.

A szélvédőmosó mindig kifogy, ha éppen esik az eső, viszont soha nem jut eszünkbe, amíg következő alkalommal nincs rá szükség. A cikk írójaként beismerem, én hagytam nyári szélvédőmosót a kocsimban télre, ami természetesen megfagyott, és szétfeszítette a műanyag tartályt. Szerencsém volt, mert a kb. 2,5 literes tartály közepénél lett a törés, így 1 l-nyit később is bele tudtam tölteni. :)

Amúgy a tartály cseréje (viszonylag ritka típusról van szó) 12 000 Ft körül lett volna. A téli szélvédőmosóból egy 5 literes kerül kb. 1 000 Ft-ba. Nem volt jó üzlet. :)

Vezérműszíj és -lánc, ékszíj

Sajnos a vezérműszíj (vagy -lánc) nem olcsó mulatság, típustól függően 30-150 000 Ft is lehet a cseréje. Viszont szakadása azonnali megálláshoz vezet, és javítása sem olcsó, simán több száz ezer forintos tétel. Ráadásul az autópályán a téli hidegben trélerre várni sem egy álom.

Kötelező kellékek állapota

Télen korán sötétedik, ezért autónkban mindig legyen láthatósági mellény, ha hosszabb útra indulunk. Ugyanígy legyen izzókészletünk is (ha az autónk olyan, egy benzinkúton jó eséllyel ki tudják cserélni, ha mi magunk nem is), illetve legalább ránézéssel ellenőrizzük a pótkerék állapotát, és kézzel nézzük meg, hogy nem-e lapos. Szintén erősen ajánlott, hogy legyen emelő és kerékkulcs a járműben.

Írta: tézsé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...