2016.07.07. 14:57:49 11542 327

Mit kezdjünk a padlizsánnal? - A palántától a tányérig
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Feszes bőr, formás alak, tökéletes szín. Magadra ismertél? A padlizsán igen! Méltán népszerű csemege, ugyanis amellett, hogy - zöldség lévén - egészséges, nagyon sokféleképpen el is készíthető. Salátának, köretnek vagy akár főételnek is finom, tehát érdemes a kertünkben állandó nyári vendégként tisztelni.

Padlizsán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Padlizsán

Maga a zöldség egyébként teljesen meglepő módon nem a tökfélék, sokkal inkább a burgonyafélék családjába tartozik, Kelet-Indiából vándorolt át termőföldjeinkre, elsősorban Európa déli területein hódítva. Tojásgyümölcs néven is ismert, bár hazánkban legnépszerűbb nagyobbacska fajtája kevéssé hasonlít tojásra. Azonban számos más típusa is létezik, melyek a néhány centis mérettől akár harminc centis hosszig különböző méretekben teremnek. Gyökérzete a paradicsoméhoz hasonló, fásodó szára akár 70-80 centi is lehet, ültetése és gondozása azonban inkább a paprikáéval egyezik.

Magról is ültethető, ez a legegyszerűbb módja, ehhez viszont idén már kissé késő. Mostanában viszont már elég meleg van a palánta ültetéshez, ugyanis kb. 25 fokos melegben és afölött érzi legjobban magát a padlizsán palánta, több órás sütkérezéssel naponta.

Mielőtt elültetnék a palántákat, ássuk fel és trágyázzuk vastagon a talajt, hiszen tápanyagszegény talajon – a paprikához hasonlóan, nem fejlődik rendesen a növényünk. 40X40 cm sortáv megfelelő az ültetéshez, ha pedig elkészültünk alaposan öntözzük be a földjét.

A termés augusztusra várható, de ne szüreteljük le túl korán, mert ebben az esetben a későbbi bő termést akadályozzuk meg. Bár a meleget nagyon szereti, a szárazságot nem, így fontos, hogy rendszeresen alaposan öntözzük meg. A szüretelés ideje akkor jön el, ha a termés színe élénk, a héja fényes és feszes. Túlérés esetén a héj mattá és sötétebbé válik, az íze pedig kesernyés lesz.

Betakarítás után

Padlizsánt akár kerti grillen, fűszeresen is készíthetünk, de tartalmas egytálétel is lehet belőle.

Utóbbihoz egy szuper receptünk is van számodra!

**Kelleni fog: **

  • 2 padlizsán a kiskertedből
  • fokhagyma, kakukkfű, bazsalikom, só, bors
  • reszelt parmezán
  • olívaolaj
  • 10 szem paradicsom
  • 30 dkg spagetti

Elkészítése:

2 padlizsánra lesz szükség, amiket alapos mosás után megfosztunk a kocsányos szárától, és hosszában kb. fél centis szeletekre vágunk, a két szélső kisebb szeletet pedig felkockázzuk. Tálcán szétterítve meghintjük sóval, majd úgy 10 perc pihentetés után egy nagy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon mindkét oldalát sütjük néhány percig a szeleteknek. Felteszünk főni 30 dkg spagetti tésztát.

A felkockázott padlizsánt egy 3-4 kanál olajon pirítani kezdjük, sóval, borssal, kakukkfűvel és bazsalikommal fűszerezzük, majd egy kb. 10 szem paradicsomot meghámozunk és hozzá kockázzuk.

Amikor a tészta és a paradicsomos szósz is elkészült, összekeverjük és a padlizsán szeletek közepére halmozzuk, feltekerjük. Olajjal megkent jénai tálba fektetjük, tejszínnel és a maradék paradicsom szósszal meglocsolgatjuk, reszelt parmezánnal és friss bazsalikom levelekkel megszórjuk, közepes lángon fél óra alatt pirosra sütjük.

Mivel a padlizsán az egyik kedvenc zöldségem, és a belőle készült krém az egyik legfinomabb zöldségkrém a nyáron, ezért a padlizsánkrém receptjét sem hagyhatjuk ki!

Padlizsánkrém

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 db közepes méretű padlizsán

  • 1 doboz natúr joghurt

  • 4 ek. majonéz

  • 2 ek. olívaolaj

  • 2 gerezd Fokhagyma

  • só, bors

Elkészítés

A padlizsánokat megmossuk, levágjuk a szárát és megszurkáljuk egy hústűvel. Becsomagoljuk egyesével alufóliába és kb. 50 perc alatt megsütjük a sütőben, úgy hogy közvetlenül a sütő aljába tesszük. Félidőben megfordítjuk őket. Amikor megsültek, kicsomagoljuk az alufóliából, hogy egy kicsit hűlhessenek. Miután kihűlt, turmixgépben krémesre turmixoljuk. Van aki lehámozza a művelet előtt, van, aki még a magokat is kiszedi, én egyiket sem szoktam. Ha van olyan része, ami egy kicsit jobban megégett, azt leveszem. (Ezt könnyű észrevenni, mivel kemény és fekete lesz, egy darabban leválik a zöldségről.)

A padlizsános krémhez adjuk a fokhagymát összezúzva, az olívaolajat, a majonézt, a sót és a borsot. Jól összekeverjük, majd a natúr joghurttal a kívánt sűrűségűre hígítjuk.

Tipp: A padlizsánt akár előző nap megsüthetjük és összeturmixolhatjuk. A sót, a fokhagymát és az olíva olajat is hozzáadhatjuk. A kence így tovább eláll, amíg nincs benne a majonéz és a joghurt.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...