2014.06.05. 08:00:00 6732 48

Mit együnk és mit sportoljunk az ötödik X után?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha az emberfia/lánya elhagyja a bűvös ötvenet, belép egy olyan életkorba, amit elég nehéz definiálni. Még nem öreg, hiszen hol van még a nyugdíj, de már nem is olyan fiatal. A korábbi évek zűrös körforgása jó esetben megszűnt, kicsit lecsillapodott a helyzet. Több idő jut magunkra, régi hobbinkra, vagy felfedezhetjük újra a világot, akár finom, egészséges ételek és régi/új sportok segítségével.

50 évesen is egészségesen - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com 50 évesen is egészségesen

A túlsúly és ami mögötte van

Persze, nem csak a világ újra felfedezése a cél, hanem fontos, hogy tudatos táplálkozással és a számunkra legideálisabb mozgásformával fitten tartsuk magunkat 50 felett is. Hiszen ellenállóbbá kell tenni szervezetünket a korunk hozta betegségekkel szemben. Többek között azért is fontos ezekre odafigyelnünk, hogy elkerüljük, vagy épp leadjuk az évek alatt ránk rakódott plusz kilókat. Így csökkenthetjük olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint a különböző szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, cukorbetegség vagy a köszvény.

Kevesebb zsír, telített zsírsav és koleszterin

Habár a szervezetünkben történő energiaszállításért a táplálkozás során bevitt zsírok a felelősek, nem árt csínján bánni velük. Igyekezzünk a napi fogyasztást 75 grammra redukálni, illetve a mennyiség mellett gondoljunk a minőségre is. A zsírok nagy részét sajnos telített zsírsavakból nyerik a legtöbben. Ezek megtalálhatóak az állati eredetű ételekben, zsíros édességekben, péksüteményekben és a kókuszzsírban. Ezek mennyiségét nem árt csökkentenünk, és a szív- és érrendszerünk hálás lesz. A telített zsírsavak növelhetik (mindenekelőtt a rossz) koleszterin szintjét, mely az érelmeszesedésért felel. Utóbbi miatt szintén nem rossz, ha csökkentjük a koleszterinben gazdag ételek (belsőségek, zsíros hús- és tejtermékek) fogyasztását.

Táplálkozzunk tudatosan!

Ne ijedjünk meg, a fenti tiltólista ellenére sem kell lemondanunk a finom falatokról! Sőt, jó, ha odafigyelünk, hogy egy étkezést se hagyjunk ki! A rendszeres táplálkozással, az ételek változatosságával elkerülhető, vagy csökkenthető a székrekedés esélye. Ebben segít az is, ha nem feledkezünk meg a különböző ballasztanyagok szervezetünkbe juttatásáról sem. A rostok fontosak a normális bélműködés elősegítéséhez, továbbá némelyik koleszterincsökkentő hatással is bír. Ilyen lehet a zabkorpa, az alma, a bogyós gyümölcsök, a teljes kiőrlésű pékáru, a hüvelyesek, a burgonya, a szárított- és friss gyümölcsök és általában a zöldségek.

Fontos a megfelelő fehérjefogyasztás, hiszen ez felelős hajunk, körmünk, bőrünk szépségéért, továbbá az enzimek, hormonok, a csontok, az izmok, a porcok egészségében is fontos szerepet játszik. Remek forrás erre a túró, a sajt, a buggyantott tojás, az apróra darált marhahús, a sült csirke vagy a grillezett hal.

Kitűnő hatással vannak a koleszterinszintre és a magas vérnyomásra az Omega-3 zsírsavak, melyet legkönnyebben hideg vizekben élő halakból nyerhetünk, mint makréla, hering vagy a lazac.

Fontos vitaminok és ásványi anyagok

A csontritkulást és csonttörést megelőzendő, 50 felett a kalciumbevitel még fontosabb, mint a korábbi években. Ezt magunkhoz vehetjük (ha lehet, zsírszegény) tejtermékekből, de a szardínia, a különböző magvak (szezámmag, tökmag, kendermag, napraforgómag), a zöld színű zöldségek (például: petrezselyem, spenót, bazsalikom, rukkola, brokkoli, kapor) és az egyéb zöldségek, gyümölcsök nagy része is remek forrás lehet. Ezen kívül fontos még odafigyelni a kálium, foszfor, A-, D-, B2- és B12- vitaminok megfelelő mennyiségű bevitelére is. D-vitamin hiány esetében például csökken a vér kalcium- és foszfát szintje.

Víz, víz, víz!

Vagy inkább folyadék, folyadék, folyadék! Mint minden életkorban, 50 felett is fontos a bőséges folyadékbevitel, mely megtörténhet víz, friss (cukrozatlan!) gyümölcslé, tej, élvezeti-vagy gyógytea formájában. De fontos, hogy vízből minimum napi 6-8 pohárral elfogyasszunk!

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell!

Ha eddig aktívan sportoltunk, most miért hagynánk abba, főleg, ha az orvos sem tiltja? De ha ez ideig hanyagoltuk a testmozgást, egyáltalán nem késő 50 felett sem elkezdeni, persze, azért egyeztessünk kezelőorvosunkkal! Kezdetben egy kis séta városunk utcáin, esetleg a közeli halas- vagy csónakázótó mentén, de később felpattanhatunk a kerékpárra is! A lényeg, hogy örömünket leljük az általunk választott mozgásformában, szórakozás, kikapcsolódás legyen, ne csak egy kötelező program! Ha tehetjük, mindenképpen a szabadban mozogjunk.

Hasznos lehet az úszás, amely úgy erősíti az izmokat, hogy közben kíméli az ízületeket. A futással óvatosan, és semmiképpen ne betonon próbálkozzunk vele. A kerékpározás azoknak is ajánlott lehet - természetesen nem hegymenetben -, akiknek a térdízületeivel probléma van, de mindképpen kérdezze meg róla kezelőorvosát.

Csak pozitívan!

Ne essünk kétségbe, 50 után is sok szép élmény vár még ránk, sőt! Használjuk ki, hogy most újra több időt fordíthatunk magunkra, a párunkra, egymásra! Olvassunk sokat, fedezzünk fel új recepteket, leljük örömünket újra az életben! Várnak még ránk kihívások, talán épp egy hamarosan érkező unoka személyében! :)

És ne feledd, ahogy a minap itt, a Proaktív Magazinban is olvashattad, az 50 éveseké a világ!

Forrás: gesundheit.de, napidoktor.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.