2014.09.15. 12:00:00 12299 58

Mire jó egy kis gesztenye?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha itt az ősz, akkor vitathatatlanul megkezdődik a gesztenyeszezon is. Jó, habár egy kicsit szúrós móka a gyűjtögetés is, de a belőle készült finomságok elpusztítása sokkal izgalmasabb feladat. Mert kit ne csábítana bűnre egy nagy adag gesztenyepüré, tetején ínycsiklandozó tejszínhabbal? Vagy ki bír ellenállni a frissen sült gesztenyének, mely jellegzetes illatával csalogat? De a „gesztenyevilág” ezzel nem ér véget!

Sült gesztenye  | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sült gesztenye | Fotó: 123rf.com

Sőt, igazán csak itt kezdődik

A bükkfafélék családjába tartozó növény termése, az ehető gesztenye (vagy maróni), nemcsak dekoratív fája, hanem egyéb különleges, élettani hatásai miatt is nagy jelentőséggel bír. Így amilyen szelíd, olyan hasznos.

A vad pedig nem véletlenül vad

Vigyázat, semmiképp ne tévesszük össze a szintén szép lombkoronával büszkélkedő, parkokat ékesítő vadgesztenyével! Utóbbi termése nem hogy nem ehető, de még mérgező is! Ezeket a kis gömböket inkább tartogassuk vidám pálcikaállatkák, vagy Kipp-kopp figurák megalkotására. És ami érdekes: hiába lehetnének akár ikertestvérek is, nem állnak túl közeli rokonságban a szelídgesztenyével.

A szúrós külső hasznos belsőt takar

És hogy tovább nyíljon a (gesztenye)világ: kevesen tudják, hogy a kenyér alapanyagaként akár a gabonaféléket, illetve burgonyát is helyettesítheti.

Őszi vitamin és ásványianyag forrás

A szúrós kupacs, a barna héj alatt igazi patika lapul. A gesztenye olyan vitaminok otthona, mint a C, E, B1, B2, B6, melyekkel tökéletes összhangban élnek fontos ásványi anyagok és nyomelemek, akár a foszfor, kálium, magnézium, vas, réz, mangán és a cink.

A láb is hálás lesz érte

A termésében található eszcin főként a visszeres, fájó lábaknak nyújt enyhülést, hiszen tonizálja azokat, és javítja az érfalak rugalmasságát. Továbbá csökkenti a gyulladást és a vizenyőt - utóbbi kialakulásától véd is. Görcsoldó, köptető és mikroba elleni hatása is ismert. A hölgyek nagy örömére a narancsbőr ellen is felveszi a harcot.

Levele nemcsak szép…

…de hasznos is. A belőle készült tea az asztma, hörghurut és a szamárköhögés enyhítésére alkalmas, de görcsök ellen is kiváló. A vénás vérkeringésben gyakorolt jótékony hatása miatt aranyér, visszér előfordulásakor is remekül alkalmazható. De reumás panaszok, ízületi problémák, hátfájás esetén, továbbá izomlazító gyanánt is hatásosak lomkoronáinak alkotói.

Hasznosítható minden része

Levele mellett fája, kérge, virága, sőt, maghéja is sok tannint tartalmaz, melynek hasmenés, vagy vérző sebek csillapításakor lehet fontos szerepe, köszönhetően érösszehúzó, vérzéscsillapító hatásának.

Méz is készül belőle

Bizony, a szelídgesztenyeméz szintén visszeres betegségek ellen hatásos, a trombózis megelőzésében is segít.

Töltelékként is finom

A bevezetőben már említett sült gesztenye, vagy a Monarchia tagállamaiban Magyarországról elterjedt, így rajtunk kívül csak Ausztriában és Horvátországban ismert tejszínhabos gesztenyepüré sem segít abban, hogy sikerüljön tartani a diétánkat. A gesztenye magas szénhidrát tartalma miatt amúgy sem fogyókúrás nasi.

A belőle készült massza nem csak hazánkban, hanem szerte a Világban használt sütemények és egyéb ételek töltésére. De megfőzve használják köretként is (főként vadhúsok és különböző káposztás ételek mellé kiváló).

Érdekes, hogy Korzika szigetén sör alapanyagaként is használják, de a hely híres gesztenyelisztjéről is, amely itt a gnocci (röviden: olasz krumplinudli) egyik összetevője.

Mit tud még?

Ruhásszekrényben molyűzőként, gyümölcsök közé helyezve „muslinca riasztóként” is megállja a helyét. A belőle készült keményítőt pedig nem csak a gasztronómia, hanem „mosótudomány” is hasznosítja, ruhák keményítésére.

Levele és maghéja egyes samponok összetevője lehet, hajunk még csillogóbb lesz tőle.

Forrás: hazipatika.com, vitaminsziget.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...