2014.06.18. 14:11:29 3990 15

Mindenki itt van, aki számít: titkos egyeztetések gázügyben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Titkos egyeztetések folynak a fővárosban, mivel a Gazprom elzárta a gázcsapokat Ukrajna felé. Az Index úgy tudja, az ukrán-orosz krízis és az ahhoz kapcsolódó gázválság miatt széleskörű és a kormány által titkosan kezelt nemzetközi egyeztetés van Budapesten.

Gazprom épülete Szentpéterváron - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gazprom épülete Szentpéterváron

A lap szerint több állam energiaügyi felelős vezetője érkezett Budapestre, hogy egyeztessen az orosz gázexport okozta problémákról. A kétnapos tanácskozásról annak befejezése után beszélnek.

A Gazprom hétfőn zárta el a csapot Ukrajna felé

Az orosz-ukrán-európai tárgyalások vasárnap késő este kudarcba fulladtak, így az orosz gázóriás korábbi fenyegetését betartva ma kora reggel elzárta a gázcsapot. Ukrajnába csak akkor kap gázt, ha előre fizet érte. Európa gázellátásának 30 százaléka érkezik Oroszországból, ennek fele jön Ukrajnán keresztül.

A Gazprom azzal indokolta a döntést, hogy a Naftogaz Ukrajna jó ideje nem fizeti ki a számláit, 4,45 milliárd dollárral tartozik már a gázért.

A Naftogaz viszont azt állítja, 6 milliárddal többet fizetett, mint kellett volna, az ügyet bíróság elé viszik.

Ukrajna gázszükséglete felét Oroszországból szerzi be. Korábban 268,5 dollárt fizetett 1000 köbméter orosz gázért, ám februárban a Gazprom eltörölte a korábbi engedményeket, és 80 százalékkal magasabban, 485 dollárban szabta meg a gáz ezer köbméterenkénti árát. Ilyen sokat egyetlen másik ügyfelétől sem kér a cég. Az ukránok szerint ez politikailag motivált ár, tiltakoznak ellene.

Londoni elemzők szerint kevés győztese lenne egy újabb orosz-ukrán "földgázháborúnak", Oroszország azonban mindenképpen vesztesként kerülne ki belőle.

Gáz van?

„Komolyan kell venni a helyzetet" - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium frissen kinevezett, energiaügyekért felelős államtitkára, Aradszki András még hétfőn délelőtt egy sajtótájékoztatón. (A HírTv-ben úgy fogalmazott, Magyarország gázellátása nincs veszélyben.)

Az államtitkár elmondta, hogy folyamatosan töltik fel a gáztárolókat, amelyek így akár „hosszabb távig” is képesek biztosítani Magyarország gázellátását. A hosszabb táv fogalmát azonban nem pontosította. Kiderítettük, hétfőn a gáztárolók töltöttsége 16,4 százalék volt.

Seszták Miklós miniszter azt mondta, nemcsak a stratégiai készleteket, hanem a kereskedelmi készleteket is felhasználják az ellátás biztosítására.

Az MVM-et utasították arra, teremtse elő a pénzt a tárolók feltöltéséhez. Az államtitkár mindenesetre azt is elmondta, hogy a napokban átnézik a lehetséges forgatókönyveket az orosz-ukrán gázvitában, felmérik, hol vannak a kockázatok, és annak megfelelően intézkednek. A feltöltéshez szükséges gázvásárlás költségeit nem részletezte.

Az MVM hétfőn megkeresésünkre közölte, a szállításokban nincs fennakadás, jelenleg a szerződéseinknek megfelelően érkezik földgáz Ukrajna irányából, így a betárolás is folyamatos. Az orosz és ukrán felek között 2019-ig fennálló tranzitszerződés biztosítja a további szállítások zavartalanságát.

Majd hozunk Bécsből

Ha Ukrajna felől leállna a szállítás, a nyári időszakban akkor sem kéne izgulnunk.Magyarország napi földgázigénye a tavaszi-nyári időszakban átlagosan 12-14 millió köbméter. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) előrejelzései szerint a hazai szükségleteket ebben az időszakban, átlagos időjárás esetén Ausztria felől behozott gázzal, valamint az itthon kitermelt földgáz felhasználásával is fedezni lehet, anélkül, hogy kereskedelmi vagy biztonsági tárolói földgázkészletet igénybe kellene venni - közölte a VS.hu kérdésére a MEKH.Az osztrák-magyar HAG-vezeték maximális napi kapacitása 14,4 millió köbméter – ez teljes kihasználtságon önmagában fedezni tudja egy átlagos napon az országos szükségletet. Ehhez a kapacitáshoz hozzájárul a hazai – folyamatosan csökkenő – kitermelés is, amely 2012-ben még 2,8 milliárd köbméter (napi 7,6 millió m3) volt.Ha ez mégsem lenne elég, a tárolókban lévő földgázhoz is hozzányúlhatunk. Az állami tulajdonban lévő algyői földalatti gáztárolóban összesen 1,9 milliárd köbméter gázt lehet raktározni. Ebből a biztonsági tartalék 1200 millió köbméter, ezen felül további 700 millió m3 gázt tárolhatnak ott kereskedelmi célokra. Jelenleg a tárolóban 1,3 milliárd köbméter gáz van, azaz Szőreg 1 kétharmadrészt tele van.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...