2014.06.08. 05:00:00 7668 23

Mindenhatóságok: a Vodafone mert nyilatkozni!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mobilszolgáltatók közül elsőként a Vodafone döntött úgy, hogy megtöri a csendet: hosszú, negyvenezer szavas jelentést adott ki arról, hogy az egyes országokban - köztük Magyarországon is - hogyan hallgatják le előfizetőiket a titkosszolgálatok.

Ne képzeljük, hogy James Bondok járnak köztünk, de ettől még le vagyunk hallgatva. - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ne képzeljük, hogy James Bondok járnak köztünk, de ettől még le vagyunk hallgatva.

A mobilszolgáltató szerint minden előfizetőjének joga van személyes adatainak védelméhez, éppen ezért döntöttek úgy (a nemzeti törvények tiszteletben tartásával), hogy „leleplezik”, az államok miként monitorozzák az emberek beszélgetéseit, miként gyűjtenek adatokat a tartózkodási helyükről – mindezt a mobilszolgáltatók segítségével.

Közvetlen kapcsolat: valós időben hallgatnak le

A pénteken közzétett jelentés szerint a titkosszolgálatok közvetlenül kapcsolódnak a Vodafone és más szolgáltatók hálózataihoz, így valós időben le tudják hallgatni az előfizetők telefonbeszélgetéseit, sőt, egyes esetekben a telefonáló tartózkodási helyét is meg tudják határozni.

Néhány országban azonban, köztük Magyarországon is, törvénybe ütközik nyilvánosságra hozni az üzenetek tartalmát és információt arról, hogy a titkosszolgálatok milyen módszerekkel hallgatják le a telefonhívásokat. Tavaly azonban a Telenor Magyarország munkatársai részletesen beszámoltak minderről, többek közt arról is, hogy a titkosszolgálatok számára nemzetbiztonsági szempontok alapján minősített helyiségeket kell fenntartani, ahol elhelyezhetik a rendszereiket, és ahol dolgozni tudnak.

A Vodafone az első. Követik a többiek?

A jogvédő szervezetek szerint ez egy rémálom. Gus Hosein, a Privacy International elnevezésű szervezet ügyvezető igazgatója elmondta, dicséretes, amit a Vodafone tett ennek a jelentésnek a nyilvánosságra hozatalával, de arra van szükség, hogy egyrészt a többi mobilszolgáltató is így tegyen, másrészt a cégek határozottabban álljanak ellen a titkosszolgálatok illegális vagy megalapozatlan kéréseinek.

Nem lehet tudni, kit hallgatnak le

A Vodafone jelentése szerint arról nincs információ, hogy így közvetlenül hány embert hallgatnak le, hiszen ehhez – nem úgy, mint a hatóságoknak egy nyomozáshoz – nem kell bírósági engedély. A mobilszolgáltatók tehát nem tudják, kiket, milyen gyakran és milyen céllal hallgatnak le a titkosszolgálatok az ő vonalaikon keresztül. Tömeges lehallgatáshoz bármelyik mobilszolgáltató vonalait bármikor igénybe lehet venni mindenféle indoklás nélkül.

A The Guardian egy táblázatot is közölt a különböző országok hatóságainak tevékenységéről. Eszerint a Vodafone Magyarország 2013-ban 75 938 esetben adott hozzáférést a rendőrségnek a tárolt adataihoz. Ezt a számot azonban nem szabad összekeverni a titkosszolgálatok tevékenységével, hiszen – ahogy fentebb írtuk – ahhoz nem kell engedélyt kérni.

Az Index megkeresésére a Vodafone Magyarország nem kívánta kommentálni a Vodafone Csoport jelentését, de leszögezte, a hatósági megkeresések ügyében mindig a törvényi előírásokat betartva jár el.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...