2015.01.07. 12:32:06 6504 15

Milyen tandíj vagy gyermek előtakarékossági formát válassz?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A magyarok spórolnak, de megtakarítani nem tudnak vagy nem akarnak. A GFK Hungária piackutató adatai szerint 98% fontosnak tartaná, hogy megtakarítása legyen, mégis csak kb. 18% rendelkezik azzal. Pedig az előrelátóknak könnyebb lehet például a gyermekük továbbtanulásának a finanszírozása is.

Diploma, egyetem - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Diploma, egyetem

Beugró az egyetemre vagy egy kulcs az első lakáshoz

Minden szülő jobb életet, egyszerűbb megélhetést kíván a gyermekének. Ez ma nem lehetséges a megfelelő ismeretek megszerzése nélkül, amihez az egyetemek és főiskolák képzései juttathatják hozzá gyermekünket, unokánkat. A tandíj azonban borsos összegű lehet, nem is beszélve a kollégium vagy az albérlet áráról, az utazásról, a könyvekről és a tanszerekről. Ha idejében gondolsz a gyermeked jövőjére, akkor nemcsak az ő, de a saját életedet is megkönnyítheted.

Először is nem 18 éves korában kell kapkodni majd, hogy miből teremted elő a tandíjra valót, hiszen továbbtanulni a mai világban egyszerűen muszáj! Másodszor pedig, ha az immár fiatal felnőtt gyermeked ennek köszönhetően jobb álláshoz juthat majd, az is levesz a válladról egy gondot. Sőt, a megtakarításod mértékétől függően, lehet, hogy még az első lakásvásárlásában is tudsz neki segíteni. Hiszen minden szülő álma az, hogy könnyedén, gördülékenyen induljon gyermekének a Nagybetűs.

Babakötvény és Start számla

A Start számlát az államkincstárnál lehet megnyitni a babakötvényhez. Amikor megnyitod ezt a számlát az állam egyszeri 42.500 Ft-os alaptámogatást ad, örökbe fogadott gyermek illetve alacsony jövedelmű családok ezen felül még kétszer 44.600 Ft-os támogatást is kapnak (két részre osztva a gyermek 7 és 14 éves korában). Start számla nélkül is lehet babakötvényt vásárolni, ekkor az Államkincstárnál marad a támogatás összege.

A pénzed államkötvényekbe fektetik, a befizetésekhez 10%-os állami támogatást kaphatsz, illetve maximum évi 6000 Ft-ot (az összeg a rendszeresen támogatottak részére ennek a duplája). A babakötvény kamatadómentes és nemcsak születéskor köthető meg, célszerű azonban minél korábban, úgy nagyobb hasznot érhetsz el. Az állam garantálja az infláció feletti plusz 3%-os kamatot.

Felhasználása jogilag korlátozott: tanulmányokra, lakhatásra, pályakezdésre, gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére és más jogszabályban meghatározott célokra fordítható. Mivel 2006 óta lehet csak igényelni, a felhasználás mikéntjéről még nem sok mindent tudunk.

Életbiztosítás alapú gyermek előtakarékosság

Természetesen nem csak államilag támogatott előtakarékossággal rendelkezhetsz, a különböző biztosító társaságok is remek konstrukciókat nyújtanak, amelyekkel adott esetben még az államinál is magasabb hasznot lehet elérni. Ezeknek általában rugalmasabb a hozzáférése és a felhasználhatósága is, valamint a 10. év után szintén kamatadó menetesek, ráadásul akár 8-10%-os kamattal is számolhatsz. Ezek közül is választható alacsonyabb hozamú, de nagyobb biztonságot kínáló megtakarítás, illetve akár olyan biztosítást is köthetünk, hogy halálunk esetén maga a biztosító fizesse tovább a havi díjakat, egészen a futamidő végéig. Így garantálhatjuk, hogy gyermekünk mindenféleképpen megkapja a pénzét.

A feltételek biztosítónként, bankonként eltérhetnek, érdemes jól körüljárni a kérdést.

Gyermek megtakarítási számla

A gyermek megtakarítási számlát bármikor megköthetjük és oda tehetjük félre azt az összeget, amit a gyermekünk számára kívánunk gyűjteni. Ez a fajta megtakarítás egy likvid előtakarékosság, ami annyit tesz, hogy bármikor hozzá lehet férni az összeghez. Kamatozása ennek köszönhetően nagyon alacsony, kb. 2%, terheli a kamatadó és az EHO, ami a csekély profit 22%-át már el is vitte. Egyetlen előnye tehát az, hogy bármikor hozzáférhetünk az összeghez és szabad a felhasználása. Ez valószínűleg nem az elsődleges szempont, ha a gyermekünk tovább tanulására gondolunk.

Melyiket válaszd?

Természetesen mindenkinek más lesz az ideális megoldás, attól függően, hogy havonta mennyit tud vagy szeretne erre a célra fordítani, illetve mennyit hajlandó kockáztatni. Ha az elhatározás megszületett, akkor már csak a megfelelő intézményt kell megtalálni hozzá.

Forrás: elotakarekossag.konnyuhitel.hu, babakotveny.hu, origo.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Együtt sportol a család – Tippek és megerősítések

A sport az egészséges test és a kiegyensúlyozott elme egyik hatékony eszközeként van számon tartva. Amennyiben viszont beépítjük a családi tevékenységek körébe, rövid időn belül tapasztalni fogjuk összetartozást erősítő, örömfaktor, közös emlék- és élménygazdagító tulajdonságait is. Ráadásul minden korosztály dúskálhat az aktív élet kínálta örömökben.