2016.02.18. 07:51:16 31688 356

Mikor nem szívódnak fel rendesen a vitaminok?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Úgy gondolod, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, mégis több dolog is arra utal, hogy nem megfelelő mennyiségű a vitaminbeviteled? Lehetséges, hogy a felszívódással van a baj. Ezt több dolog is megnehezítheti. Lássuk, mire kellene ügyelni, ha fel szeretnéd turbózni az immunrendszered!

Gyümölcsök, zöldségek, vitaminok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyümölcsök, zöldségek, vitaminok

Mivel a terület elég terjedelmes, valamint egyénenként más és más, nagyon eltérő dolgok okozhatják a problémát, amelyeknek pontos megállapításához orvosi vizsgálatra van szükség, ezért cikkünk a teljesség igénye nélkül íródott. Célja az, hogy felhívjuk egy gyakori, ám elhanyagolt problémára a figyelmet. Ha úgy gondolod, hogy valami gátolja a vitaminok felszívódását a szervezetedben, mindenképpen vizsgáltasd ki magad!

A vitaminok két csoportja

Ezt talán mindenki tudja, hiszen az általános iskolai biológia könyvben is szerepel, hogy vízben és zsírban oldódó vitaminok alkotják a vitaminok két nagy csoportját. A vízben oldódó vitaminok rögtön a felszívódás után már kifejtik hatásukat, a szervezet annyit hasznosít belőle, amennyire éppen szüksége van, majd a felesleget gyakorlatilag kipisiljük, azaz a vizelettel távozik is a szervezetből. Mit jelent ez? Azt, hogy ezeket a vitaminokat gyakorlatilag nem tudjuk túladagolni, és a felszívódásuk is viszonylag egyszerű, a megfelelő folyadék kíséretében ez nagyon gyorsan megtörténik, a szervezet gyakorlatilag azonnal hasznosíthatja ezeket. Ilyen vitamin például a B-vitamin különböző fajtái (B1, B2, B6, B12, niacin, pantoténsav, folsav, biotin) és a C-vitamin.

A zsírban oldódó vitaminok ezzel ellenkezőleg, lassabban hasznosulnak, sőt, el is raktározódnak a szervezetben, ezért nincs arra szükség, hogy naponta pótoljuk őket, van, amelyiket a szervezet maga is elő tudja állítani a megfelelő elővitamin jelenlétében (pl. D és A), amihez kiegyensúlyozott étkezéssel általában elegendő mértékben hozzájutunk. Ahogy a nevük is utal rá, a hasznosulásukhoz zsír jelenlétére van szükség. Felszívódásuk akkor megy végbe rendesen, ha a táplálkozásunk zsírokat is tartalmaz. Ilyen vitamin az A, a D, az E és a K.

Ha ezekből túl kevés vagy túl sok kerül a szervezetbe, az problémát okozhat. Ha például úgy szedünk be vitamintablettákat, hogy valójában nincs rá szükség, azzal fokozzuk a máj és a vese bizonyos funkcióit, majd amikor abbahagyjuk a plusz vitaminbevitelt, azzal végképp felboríthatjuk szervezetünk kényes egyensúlyát.

Mi okozhatja a vitaminok nem elégséges felszívódását?

Ahogy a fenti információkból kiderül, alapvetően a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozással (elegendő fehérje, zsír és szénhidrát fogyasztásával) a szervezetünk vitaminigényét képesek vagyunk kielégíteni. Előfordulhat azonban, hogy hiába étkezünk tudomásunk szerint vitamindúsan, mégsem hasznosulnak ezek a szervezetünkben. Miért? Mi okozhatja a problémát? Többek között az alábbi problémák okozhatnak vitaminfelszívódási gondokat:

  • emésztési zavarok: zsíremésztési és felszívódási zavarok, gluténallergia, gluténérzékenység, tejallergia stb.
  • májelégtelenség, hasnyálmirigy problémák
  • nem megfelelő étrend
  • alkoholfogyasztás
  • dohányzás
  • fogyókúra vagy kevés táplálék
  • szélsőséges táplálkozás (pl.:vegetáriánus étrend)
  • zsírmentes étkezés
  • bizonyos gyógyszerek szedése (pl.: a zsírban oldódó vitaminok felszívódását gátolhatja a fogamzásgátló, egyes koleszterin gyógyszerek)
  • túl sok vas, réz és mangán az ételben vagy akár multivitaminokban
  • gyakori hányás vagy hasmenés
  • candida
  • reflux
  • stressz és depresszió

Mikor vegyük be a vitaminokat?

A témáról egy összefoglaló, tájékoztató jellegű cikket már olvashattatok a PROAKTIVdirekt magazinban. Az írást itt találjátok: Mikor célszerű bevenni a vitaminokat a nap során?

Forrás: webbeteg.hu, tudasbazis.sulinet.hu, webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában