2015.07.05. 11:02:05 11871 320

Miért zsír a kókuszzsír? – Ismerd meg!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha valami közel 4000 éves múltra tekint vissza, az annyira nem lehet rossz. Ha egy olaj, zsír többszörösen felhasználható, az sem utolsó szempont. Ha, 91 százalékos telített zsírsav tartalma ellenére mégis ajánlottabb használata, mint bármely zsiradéké, az nem mindegy. Ez a kókuszzsír tud valamit! De mit is?

Kókuszzsír - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kókuszzsír

A hódító zsír

Míg az ázsiai konyha már évtizedek óta ismeri és használja, sőt, szankszkrit szövegek már 4000 évvel ezelőtti írásokban említést tesznek róla, addig az európai nép csak az utóbbi néhány évben kezdi felfedezni magának a kókuszzsírt.

Akkor most zsír vagy olaj? Vagy vaj?

Mindhárom elnevezés helytálló, és ugyanarról az alapanyagról beszélhetünk az összes esetben. Míg szobahőmérsékleten zsírról vagy vajról beszélhetünk, addig 28-30 fokon már inkább folyékony halmazállapotú anyag, olajként viselkedik.

Hogyan lesz a kókuszdióból zsír?

Valóban, a név kicsit megtévesztő, hiszen mi zsír szó hallatán inkább az álltai eredetű sütési, főzési alapanyagra gondolunk. Ám szilárd halmazállapotában egész hasonlít az általunk megszokott zsír látványához, melegítve pedig inkább sárgás színben pompázik. Száraz és nedves eljárással készített kókuszzsír kerülhet az asztalunkra.

Otthon is előállítható?

Kókuszreszelékből és vízből otthon is készíthetünk kókuszzsírt. Kell még hozzá egy nagyobb edény, amire gézt helyezünk. Ebbe tesszük a reszeléket, amire jöhet a forró víz. Lefedjük, és megvárjuk, míg az egész kihűl. Ha megvan, kicsavarjuk a géz tartalmát az edényünkbe. Az így keletkezett kókusztej tetejére hamarosan kiül a kókuszzsír.

Mik az előnyei az egyéb zsiradékokkal szemben…

…konyhában?

Habár ára az olajok, zsírok között elég borsos, mondhatjuk, hogy hosszú távon „megéri a pénzét”. Viszont egy adag kókuszolaj, illetve –zsír többször is felhasználható. Maximum 170-180 fokig hevíthető, így ideális olyan ételek készítéséhez, melyek bő zsiradékban készülnek (sült krumpli, fánk, lángos és társaik). Kiválón helyettesít más zsiradékokat is süteményekben, tésztafélékben, pástétomokban, de még a rántásban is. Ha nem szeretnénk, hogy egy maratoni palacsintasütés, reggeli rántottakészítés után olajszag terjengjen a lakásban, használjunk olaj helyett kókuszzsírt. Arra ügyeljünk, hogy kókuszzsírból általában kevesebb kell, mint egyéb zsiradékokból.

… egészségünkben?

Habár több, mint 90 %-a telített zsírsav, mégsem mondható rá, hogy egészségtelen. Sőt! Epe- és különböző emésztőszervi problémák esetén ajánlott, hiszen telített zsírsavai más szerkezettel bírnak, melynek köszönhetően könnyebben emészthetőek, nehezebben raktározódnak. Hiába a magas telített zsírsav tartalma, jobban növeli a HDL-koleszterinszintet, a rossz koleszterint viszont csökkentik, így ajánlatos szív- és érrendszeri megbetegedések esetén, illetve ellen is.

… a házi kozmetikánkban?

Hát ez: kenceficék házilag

Forrás: shop.builder.hu, mindmegette.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...