2014.04.02. 11:01:16 5467 32

Miért nem olvasunk a gyereknek? 5 ok, amiért kellene
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legújabb felmérések szerint a szülők egyharmada egyáltalán nem mesél a gyermekeinek Nagy-Britanniában. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az arány itthon sem jobb. A szülők sokkal egyszerűbb módszert találnak a csemeték szórakoztatására: a televíziót. Természetesen hatalmas tisztelet a kivételnek, csak így tovább!

Miért nem olvasunk a gyereknek? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Miért nem olvasunk a gyereknek?

1. Nemcsak a gyereket, hanem Téged is megnyugtatna

Sajnos nemcsak az időhiány, hanem a stressz és a feszültségből adódó ingerlékenység, a türelmetlenség is közre játszik abban, hogy egyre kevesebb gyereknek adatik meg a mese élvezete. Pedig ha rászánnád magad, lehet, hogy neked is jól esne, és kicsit Téged is kikapcsolna. Főként mivel a legtöbb mesének - legalábbis a klasszikusoknak – mögöttes tartalma is van.

2. Feszültségoldó belső film

Mesehallgatás közben a fantázia élénken dolgozik, és relaxált állapotba kerül a gyermek. Ez az állapot rendkívül fontos, hiszen ilyenkor dolgozza fel a vele történteket és jó esetben oldódik a feszültsége. Közben megtanulja, hogy az élet nemcsak a játékról szól, vannak gonosz, hazug és buta emberek is. Megismerheti a jó és a rossz fogalmát. A mesék pozitív végkimenetelének köszönhetően alapvetően optimista, boldog gyermekeket nevelhetünk, akik hisznek abban, hogy a jó és szorgalmas ember elnyeri méltó jutalmát.

3. Elősegíti a jó kommunikációs képesség fejlődését

Manapság nagyon fontos a kiváló beszédkészség, hogy helyt tudjunk állni a különböző szituációkban az iskolától a munkahelyig. Már tipegő kortól segíthetünk a gyermekünknek, hogy ilyen alapvető dolgokkal ne legyen problémája. A mesehallgatás bővíti a szókincset és elősegíti a jó nyelvi készség kifejlődését, mindemellett hozzájárul a logikus gondolkodás kialakulásához is.

4. Segít a koncentrációban

Nagyon fontos lenne, hogy a gyerekek mielőbb megtanuljanak mesét hallgatni, ebben a szülőknek és az óvodának nagyon nagy felelőssége van. Gondoljunk arra, hogy az iskolában ennél bonyolultabb dolgokra kell majd figyelnie. Először lehet, hogy nehéz lesz rávenni a gyereket, hogy az elejétől a végéig meghallgasson egy mesét, de előbb-utóbb rákap az ízére. Ne adjuk fel idejekorán!

5. Jobb, mint a TV

Televízió és gyerekekTelevízió és gyerekek

Már sokszor hallhattuk, hogy a televízió agresszívvá teszi a gyerekeket, de az okokat nem feltétlenül tudja mindenki. Először is kimarad a fent említett belső film vetítésének az élménye, így nem tudja feloldani a kis fejében benne zajló dolgokat. Másodszor: egy-egy mese hosszabb időre is odaköti a televízióhoz a gyerkőcöt, így kevesebbet fog mozogni. Ez a két dolog együttesen nagyon negatív hatással lehet a gyerek fejlődésére, és agresszív viselkedési minta alakulhat ki nála.

Április 2. a gyermekkönyvek nemzetközi világnapja. Olvassunk ma is egy szép mesét a körülöttünk lévő kisgyerekeknek, például innen vagy válasszunk egy jól bevált klasszikust!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...