2015.05.14. 15:56:31 13340 403

Miért legyen otthon citromfüved?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Röviden a citromfűről: nyugtató, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, enyhíti a rovarcsípés utáni viszketést, így különösen jól jön nyáron. Ráadásul az illatát sem kedvelik annyira a szúnyogok, így a terasz körül nevelgetett citromfű riaszthatja is őket.

Citromfű - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Citromfű

A citromfű Nyugat-Ázsiából származik. Dél-Európában a görögök terjesztették el, nyugat-európai kolostoraikba a Benedek-rendi szerzetesek vitték át. Nagy Károly császár 810 táján rendeletben írta elő termesztését. Eleinte kolostorkertekben, később falusi kertekben is termesztették. A citromfű kellemes illata miatt, valamint gyógy- és fűszernövényként ma is értékes.

A citromfű forrázata csillapíthatja a szív- , a gyomor- és a bélpanaszokat, nyugtatja az idegeket, segíthet alvászavarok esetén. Gyógyászati célokra friss és szárított levelét használják fel. A citromfű nemcsak a kertben érzi jól magát, de sikerrel termeszthetjük az erkélyen is.

A citromfű termesztése

  • Kedveli a napos és szélárnyékos helyeket.

  • A nedves, humuszos, laza talaj a megfelelő számára.

  • A citromfű 30-90 cm magasra nő.

  • Leveleit virágzás előtt, májustól júniusig gyűjtik.

A citromfű 1611-ben a sarutlan kármeliták rendje révén lett " világhírű". A szerzetesek titokzatos, csodás hatású gyógyító italt készítettek belőle, melyet számos betegségre használtak.

Jellemzők: A citromfű az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növény, szára négyszög keresztmetszetű, hosszú nyelű levelei enyhén bolyhosak. A levelek fonákján található kis mirigyek enyhén citromos illatú illóolajat tartalmaznak. Fehér vagy halvány rózsaszín virágai a levélhónaljakban nőnek.

HOGYAN TERMESSZÜK?

Magjait már februárban elvethetjük kisebb cserepekbe. A hőmérséklet ne legyen 20°C-nál magasabb. A csírázás öt hét után kezdődik.

Palántázás

A palántákat a tavasz első napjaiban ültessük ki, egymástól kb. 4 cm távolságban. Lehetőség szerint válasszunk napos és szélvédett helyet, ügyeljünk arra, hogy a talaj nedves és tápanyagdús legyen. A növényt időnként trágyázzuk, a földet lazítsuk meg körülötte. Szárazság esetén reggel és este öntözzük meg.

Gondozás

A citromfüvet termeszthetünk a kertben is. Szívós, nem túl igényes növény. Napos hely, enyhén meglazított talaj és némi trágya biztosít ideális feltételeket a növekedéséhez. A növény körül a talajt ne lazítsuk meg túl mélyen, mivel közvetlenül a felszín alatt található finom gyökereit könnyen megsérthetjük.

A citromfű télálló növény, de nem fagytűrő. Nyílt terepen a töveket avarral vagy szalmával kell befedni.

Szaporítás

A Földközi-tenger mellékén, ahol a citromfű honos, természetes módon szaporodik. A kertben, erkély- vagy ablakládában nevelt növényt tőosztással szaporíthatjuk tavasszal. Legjobb a három-négy éves növényt szétültetni.

Tőosztás

Lazítsuk meg a talajt, és óvatosan vegyük ki a földből a növényt. Kézben tartva óvatosan vágjuk ketté a gyökerét. Ha szükséges, vághatjuk az ásóval is. Mindkét rész száraz és gyökeres növény legyen. A nagyobb töveket többfelé oszthatjuk, és újra elültethetjük.

Begyűjtés és feldolgozás

Gyógyászati célokra a leveleket kevéssel virágzás előtt gyűjtik be, mivel ilyenkor tartalmazzák a legtöbb illóolajat. A leveleket óvatosan kell szárítani, nem túl meleg helyiségben, nehogy elveszítsék finom, a citroméhoz hasonló aromájukat.

Felhasználás

Friss levelei és hajtásai javítják az édes ételek, saláták, hal- és húsételek, valamint mártások és pácok ízét. Finom aromája üde, citromos ízt ad az ételeknek. A citromfüvet gyakran használják a kozmetikában. Szárított leveleiből nyugtató, görcsoldó és szíverősítő teát készítenek. A fürdővízhez adott citromfű kivonatot hasonló célokra használhatjuk. A citromfűből tinktúrát, drazsékat és italokat is készítenek.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A télikert előnyei – Télen-nyáron közelebb a természetes környezethez

A télikert ma már jócskán túlnőtt eredeti „növénynövelde” mivoltán, azonban egyedi hangulatával, épületszerkezeti megoldásaival közelebb visz bennünket természetes környezetünkhöz. Éppen ezért a legkevésbé sem meglepő, hogy sokak otthonszépítő és azt bővítő bakancslistáján előkelő helyhez jut.

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.