2015.02.24. 08:36:03 8357 252

Miért kellenek az okos injekciós tűk?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az első fecskendezés után használhatatlanná váló, "okos" injekciós tűk bevezetését és kizárólagos alkalmazását sürgette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői közleményében.

Injekció - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Injekció

A szervezet szerint 2020-ra teret kell hódítaniuk ezeknek a tűknek, a fecskendők újra és újra történő felhasználása miatt évente több mint kétmillió ember fertőződik meg különböző betegségekkel, többek közt hepatitisszel és HIV-vírussal - idézte a BBC hírportálja a WHO portálján megjelent írást.

Az új tűk a WHO szerint drágábbak a hagyományosnál, lecserélésük azonban olcsóbb, mint a betegségek kezelése.

Az "okostűben" vagy maga a tű húzódik vissza, vagy a benne lévő zár felengedését akadályozza meg a szerkezete, így nem használható újra.

"Ez reményeink szerint segít megelőzni az évente 1,7 millió új hepatitisz B, 300 ezer hepatitisz C és 35 ezer HIV-fertőzést és mindazokat, amelyekről nincsenek adataink. Ilyen például az ebola és a Marburg-vírus" - fejtette ki Selma Khamassi, az injekcióbiztonsággal foglalkozó WHO-csoport vezetője a BBC-nek.

A hagyományos fecskendők ára 2 és 4 dollárcent (5,4-10 forint) közé esik, az "okostűké" 4 és 6 dollárcent (10-15 forint) közé. A különbség így elenyésző, de az évente átlagosan regisztrált, mintegy 16 milliárd tűszúrással számolva már lényegesnek tűnik a növekedés. Khamassi szerint azonban "a biztonságos injekció-beadás a betegségek megelőzésének legolcsóbb módja. Össze sem hasonlítható a legdrágább fecskendő ára egy HIV-vírusos vagy hepatitis C fertőzés kezelésének költségeivel".

A WHO a védőburokkal ellátott tűk bevezetését is fontosnak tartja, amelyek megakadályoznák, hogy az orvosok véletlenül saját ujjukat is megszúrják. Ez megháromszorozná a tűk árát, ezért az egészségügyi szervezet felkérte az iparág képviselőit a termék terjesztésére és arra, hogy közösen találják meg, hogyan lehet a biztonságos tűk előállítási költségeit csökkenteni.

A tűket bevetnék többek közt a droghasználók védelmére indított tűcsereprogramokban és olyan kezeléseknél is, ahol a különböző gyógyszereket a fecskendőben keverik össze.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.