2015.02.07. 09:51:57 10901 321

Miért egyél majombarackot, azaz kivit?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyümölcstorták zöld dísze, gyümölcssaláták remek alkotója, régi karácsonyok meglepetése a fa alatt, a narancs és a banán mellett. De manapság lehet kedves ismerősök kertjében termett mézédes finomság is. Ő a kivi, aminek finom íze mellett egészségünkre gyakorolt hatása sem elhanyagolható.

Kivi - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kivi

Ez nekünk kínai

Valójában Kínából származik, ám Új-Zélandon – ahol a „kiviszüret” a mai napig népünnepély -, az 1930-as világválságnak köszönhetően vált apró kúszócserjéből ízletes gyümölcsöt termő „bokorrá”.

Mi volt előbb: a gyümölcs vagy a madár?

A madár. Vagyis a gyümölcs kapta a nevét erről a szárny nélküli, szürkésbarna tollazattal megáldott madárról.

A szőrös külső egy csodadoktort takar

Tudtad, hogy…

…a kivi kiváló C-vitamin forrás. Már egy darab fedezi a napi szükségletet.
…magas káliumtartalmának köszönhetően segít megregulázni a vérnyomást és szívünk ritmusát. Utóbbi az alacsony káliumszint miatt hajlamos túlpörögni.
…ha napi hármat fogyasztunk belőle, már sokat tettünk azért, hogy csökkentsük a kóros vérrögök kialakulásának esélyét és a rossz koleszterin szintjét.
…a vércukorszintet is javítja. Sőt, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
…emésztést serkentő hatása is kiváló, így kitűnő desszertként tálalva.
... rostban gazdag, így a székrekedés és egyéb emésztési zavarok is elkerülhetőek napi egy kivi elfogyasztásával.

És amit biztos nem tudtál a kiviről!

  • Húspuhító enzimjeinek köszönhetően a kivi héjával vagy egy vékony szelettel bedörzsölt hús hamarabb omlós lesz.
  • Ha meghámoztad, maximum fél órán belül fogyaszd el, különben kesernyés utóíze lesz.
  • A fent írt enzimek miatt tejes turmixokba, krémekbe nem javasolt, mert kicsapódik tőle a tejtermék. Inkább szeletelve ajánlják tejes, joghurtos sütemények esetén.
  • Egyesével papírba csomagolva, hűtőben tárolva akár egy hétig is friss maradhat.
  • A kivi későn érő típus. Inkább kicsit keményebb gyümölcsöket vásárolj, otthon pár nap alatt megpuhul. -Nem kedveli a társaságot, hiszen enzimjei más gyümölcsökre is hatással lehetnek. Így ne tárold együtt mással.
  • Figyelj, hogy külsején ne legyen sérülés. Szőrös borításának köszönhetően a kórokozók még inkább meg tudnak tapadni rajt, a héjról pedig könnyen a gyümölcshúsra kerülhet.

Forrás: otvenentul.hu, filantropikum.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.