2016.06.30. 08:30:05 12443 350

Micsoda kincs vagy Te, Zeller!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azt hiszem, hogy a karalábé és a zeller vagy legalább az egyik, ott van azoknak a zöldségeknek a listáján, amit gyerekként nem igazán szeret az ember. Aztán valahogy megkedveljük. Ki jobban, ki kevésbé, de valamilyen formában azért hajlandóak vagyunk elfogyasztani. Pedig a zellert érdemes nagyon szeretni!

Zeller - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zeller

A zeller röviden összefoglalva, kiváló ízt ad az ételeinknek, és emellett gyógynövényként is használhatjuk. A levele, a gumója, sőt még a szára is felhasználható. A jó meleg, napos hely a kedvence, nem is csoda, hiszen Dél-Európából indult hódító útjára. Többféle változata is ismert, nálunk leginkább a gumós zeller terjed el, de pár éve a halványító zellert is megtalálni a boltok polcain.

Jó vízhajtó

A zellert első sorban jó vízhajtó képessége miatt használták gyógynövényként, már az ókori görögök is. Afrodiziákumként is bevetették, de míg az előző tulajdonság bizonyítást nyert, az utóbbit nem támasztja alá semmilyen kutatás. Attól még a placebo hatás persze működhet. ;) Vízhajtó hatása miatt a vesék doktoraként is ismerik, serkenti a működést, és még a vesehomok kihajtására is alkalmas lehet a népgyógyászat szerint. Étvágyjavító, emésztést segítő hatása is van, magas rost tartalmának köszönhetően. Összességében erősíti az immunrendszert. Egyes források szerint a koleszterinre és a vércukorszintre is jó hatással van. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, ezért diétázók, fogyókúrázók étrendjébe is jól beilleszthető.

Vitaminok és ásványi anyagok közül A-, és némi C vitamint, nátriumot, kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot és káliumot tartalmaz. Levelében és magjában hasznos illóolajok vannak, melyeket idegnyugtatóként, izomlazítóként felhasználnak, illetve ízületi gyulladásokra is gyógyír lehet.

A legjobban akkor tudjuk felhasználni a benne található anyagokat, ha nyersen fogyasztjuk.

Zeller – főve és nyersen

Azt hiszem, a zellert főleg levesben látjuk viszont, pedig ennél jóval sokoldalúbb. Persze finom az a zellerkrémleves, meg a húslevesben is csudajó, sőt, a rántott zeller is isteni tud lenni. De azért van még felhasználási lehetőség a tarsolyban.

A zeller ízéhez nagyon jól illik a dió, ami hasonlóan karakteres, és az alma, ami remekül lágyítja ezt az ízt, így összességében egy sokkal harmonikusabb ételt kaphatunk. Nemcsoda, ha az alma és a zeller levesben és salátában is előfordulhat együtt. A legjellemzőbb nyers étel, amit a zellerből készíthetünk, az a Waldorf-saláta.

Waldorf-saláta

A Waldorf-saláta is a zeller és az alma harmóniájából született. Ehhez lereszelünk vagy Julienne-stílusban feldarabolunk 1 közepes zellert (a gumóját), 2-3 almát, és jól meglocsoljuk frissen facsart citrommal. 1 nagy tejfölt összekeverünk ízlés szerint majonézzel, dijoni mustárral, sóval, fehér borssal, kis mézzel. Egy jó marék diót durvára vágunk, összekeverjük a zellerrel és az almával, majd nyakon borítjuk az öntettel.

Tejfölös-majonézes öntet nélkül elkészíthető, ekkor a citromlevet kis olívaolajjal toldjuk meg, és már tálaljuk is – igaz, ennek a neve már nem Waldorf-saláta. :)

Zeller só

A szárított, felaprított zellerleveleket összekeverjük sóval, és üvegcsékben eltesszük télire. Remek ízesítő levesekhez, húsokhoz, főzelékekhez.

Zeller pürék

Ízletes zellerpüré receptek>>

Figyelmeztetés

A zellerben lehetnek allergén anyagok, így fogyasztása fokozott óvatosságot igényel az arra hajlamosaknál. Kismamáknak vizelethajtó hatása miatt gyógyszer mennyiségben nem ajánlott a fogyasztása, illetve vesebetegeknek sem. Cikkünk pusztán információ közlés céljából született, nem helyettesíti a szakorvos véleményét.

Forrás: hazipatika.com, wikipedia.org, nepgyogyaszat.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...