2016.04.16. 08:36:47 13327 350

Micsoda csóka ez az articsóka! – Amit tudni érdemes róla
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Még gyermekkoromban azt hittem, valamilyen madárféle az articsóka. Aztán boldogult fiatalkoromban, a péntek vagy szombat esti baráti iszogatásokkal egybekötött pizzázások alkalmával végre személyesen is megismerhettem, mint a feltét egyik alapanyagát. Pedig jóval több, mint egy finom pizza összetevője.

Articsóka - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Articsóka

Ismerjük meg közelebbről ezt a bogáncsfélékhez tartozó növényt!

Már régóta velünk

A világ már Kr.e. 4. században megismerkedett vele, hála a görögöknek és a rómaiaknak. Míg a XVI.században gyógynövényként használták, addig a XX.században már finom íze miatt is kedvelték. Magyarországon kezdetben csupán dísznövényként tartották. Ugyan annak sem utolsó, de azért jó, hogy a gyógyítás és a gasztronómia területén is kiaknázzák képességeit.

Virága, mint a bogáncs…

… de íze semmihez sem hasonlítható! Habár virágba borulva is szép, ha inkább a pocakunkat szeretnénk kényeztetni vele, jó, ha tudjuk, hogy ha mi termesztjük, húsos leveleit érdemes bimbós állapotában leszedni. Lehet csak ezeket, pontosabban a bimbóhoz illeszkedő részeket „elcsócsálni”, valamilyen szószba, majonézbe mártogatni. Ám akár az egész növényt is megtölthetjük, akár friss petrezselyemmel, pirított sonkával, valamilyen húsfélével, de a megfőtt fejeket tojásba, lisztbe forgatva, akár ki is süthetjük.

Több színben pompázva

Lilás és zöldes színben is kapható. Inkább a friss, fényes, lédús levelekre hajtsunk, a barna, száraz „lepellel” rendelkező növényeket inkább hagyjuk a boltok polcain.

Amire érdemes odafigyelni a feldolgozása közben

Ha konzerves változatot választjuk, egyszerű dolgunk van, mert szinte azonnal mehet a pizzára, salátába. Ha friss növényt választunk, sokkal intenzívebb ízélményben lesz részünk. Készüljünk arra, hogy annyi fejet kell megpucolnunk, ahány főt hívtunk vacsorára. A külső leveleket el kell távolítani, a keményebb leveleit, a szárat vissza kell vágni, és vagy megpároljuk, vagy sós vízben megfőzzük a megmaradt részt. Pucolásnál mindig legyen kéznél citrom, hogy a levágott részeket megóvjuk a barnulástól. Fűszerezés gyanánt is elég néhány csepp citromlé, mert íze elég intenzív, markáns.

Együnk articsókát az egészségünkért!

Ha már tudjuk, hogyan kell megpucolni, kitaláltuk, hogyan készítjük el, fontos tudni azt is, finom ízén kívül még mi miatt érdemes fogyasztani az articsókát. Nos, főként emésztési problémák kezelésére jó, mint puffadás, különböző gyomorbetegségek, érzékeny bél vagy gyomor esetén tehetünk jót szervezetünknek. Növeli testünkben a HDL, vagyis a jó koleszterin, és csökkenti az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintjét. Segít annak lebontásában, a máj szöveteinek újraképződését is szabályozza, de számára nem probléma a vér magas koleszterinszintje sem. Jó hatással bír az epe termelésére és annak áramlására. De jótékonyan hat a magas vérnyomásra, hólyag- és vesebántalmak, érelmeszesedés ellen. Cukorbetegeknek is kifejezetten ajánlott az articsóka fogyasztása. A máj szöveteinek regenerálódásában is segít. Ha rostanyag tartalmát nézzük, akkor egy zöldség elfogyasztásával fedeztük is a napi szükséglet negyedét.

Gyökere is gyógyszer

No, erre a növényre igaz, hogy tetőtől talpig hasznos. Míg „teteje” a fent említett problémákra jó, addig gyökere antibiotikus hatással bír.

Ha csábítanál

Az articsókával akár azt is megteheted afrodiziákus (vélt vagy valós) tulajdonságának köszönhetően.

Forrás: napidoktor.hu, egeszsegtukor.hu, mindmegette.hu, antalvali.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...