2014.06.09. 19:00:00 4646 12

Miből lesz igazi nyári sláger?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kinek mit jelent az, hogy nyári sláger? Ritmusos táncolni- és dúdolni való, amit mindenki ismer a munkahelyen? Vagy egy olyan dal, amire mindenki egyszerre sikít a diszkóban? Netán az a jó sláger, amiről rögtön egy napfényes tengerpart vagy a Balaton jut az eszünkbe? Valószínűleg mindenkinek más és más, vagy akár mindez egyszerre. Szakemberek boncolgatják a témát a vs.hu-n.

Felszabadult fiatalok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Felszabadult fiatalok

Kiss Ádám újságíró, az erősen nyárkompatibilis We Love Balaton szerkesztője szerint a megfejtés a következő:

„Dallam: A nyári sláger alapja az intró, mely már a szöveg felhangzása előtt megteremti a megfelelő hangulatot. A nyári slágerek „beach party” altípusánál ez egy vidám szintitéma, az „on the road again” altípusnál egy kicsit koszos hangzású gitármenet. Prozódia: A legbiztosabb szövegírási módszer az ideáltipikus nyári élethelyzet megfogalmazása a helyszín, az idő és a cselekmény pontos rögzítésével. Például, hogy forró nyári este van, és egy vízparti koktélbárban fogyasztjuk a finom alkoholos italokat. Vidám hangulatfestő és indulatszavak, például óó yeah, vagy hurrá használatával tovább fokozhatjuk a hangulatot.

Topográfia: Dalszövegünk cselekményét helyezzük el egy olyan tájegységben, vagy településen, melyet az ún. kollektív tudat a nyárral azonosít. Ez például Miami, Hawaii, magyar sláger esetén például Balatonkenese, vagy Zánka.

Címadás: Ne ködösítsünk, adjunk egyértelmű címet, a holiday, paradise, summer, vagy ezek magyar megfelelőinek használatával.

Marketing: Egy valódi nyári sláger már születésekor azzá válik. Ne bízzunk semmit a véletlenre: a megjelenést az április-június időintervallumra tervezzük. Hassunk oda, hogy a nyilvánosságban, például a rádióadókon már eleve a nyár slágereként konferálják fel zeneművünket.”

Sallai Zsuzsa zeneipari szakember szerint "nem okvetlenül a bpm-től (azaz a dal tempójától - a szerk.) függ, hogy nyári sláger lesz-e egy dalból."A korábban zenei szerkesztőként, később lemezkiadónál, jelenleg egy nemzetközi zeneműkiadónál dolgozó Sallai véleménye rímel Kiss Ádám megmondására: "Műfajilag is szinte minden stílus szóba jöhet. Inkább a hívó-, címszavak azok, amiért a nyárral kötünk össze egy-egy slágert: 'beach, sunshine, summer, surfin', Balaton, fagyi'. A hangulat szintén fontos, tuti nyerő a zene, ha a nyári fesztiválok hangulatát, vízparti klubéjszakákat vagy a tenger melletti csajozást, koktélozást juttatja eszünkbe. Vannak előadók, akik tudatosan készülnek a nyárra, például Calvin Harris Summer című szerzeménye már ott szinte az összes rádiós játszási listán.

Bihari Balázs zenei újságíró, aki Hippikiller néven zenél is, az elméleti megközelítés helyett inkább klasszikus nyári slágerekkel, egyenesen egy nosztalgikus válogatással demonstrálja a nyári slágerek mibenlétét:

”A Middle Of The Road: Soley, Soley című száma lehetne 1971-es nyári családi filmarchívumunk kísérőzenéje: a csapból is ez folyt a Chirpy Chirpy Chip Chipen kívül. A popzene ebben a bubble gum verzióban érkezett meg a magyar ovik kiscsoportjaiba és nem az Illéssel - semmivel sem rosszabb, mint ismételgetni a mizumizut. Pár évvel később már nagybátyámék Zaporozsecével, Röfivel (UK-65-05) – amit aztán anyámék örököltek meg -, majd egy 1300-as Ladával, Morgóval (ZG-28-55) mentünk a Balcsira az M7-esen, ahol unokatesómmal az általunk megelőzött kocsik vezetőit mutogatással inzultáltuk. Egy NSZK-kiküldetésből hozott Blaupunkt rádiómagnó adta mindehhez a háttérzenét, melyben sokszor valódi gyári műsoros kazetta szólt – főleg az isteni Demis Roussos: Örökkön örökké.

Daniel Sentacruz Ensemble: Linda Bella Linda, azaz Szép Linda, hiszen a Tánczenei koktélok sajátossága, hogy a szerkesztők minden dal címét magyarra fordították. Az 1976-os San Remó-i táncdalfesztivál egyik dala, talán nyert is, de ez mindegy, hiszen ez a szám volt a Szív utcai/Andrássy úti általános iskola kisdobos-úttörőtáborának slágere: tornatanár-dj-nk a Cintula-bajuszos Gyuri bácsi, ha jó érzékkel betette, azonnal megtelt a parkett. A tegnapi napig azt hittem, hogy ez egy lengyel sláger, de Göczey Zsuzsa segítségével kiderült, harminchét évig tévedésben éltem. Mondjuk ennyi ideje nem is hallottam - máshogy is hat adrenalin-szintemre, mint másodikban.

Hálás és perverz mulatság utólag megnézni videón a hetvenes évekbeli Tánczenei koktélok és kívánságműsorok egyik leggyakrabban játszott számát - The Rubettes: Sugar Baby Love, de tény, hogy nyolcévesen írt első világslágerem erre a dallammotívumra épült és akkor is elénekeltem a hagymás rostélyos mellé, amikor a siófoki KPVDSZ-üdülő éttermében megszólalt háttérzeneként. Márpedig ezt nem úszta meg senki a környezetemben.

George Baker Selection: Una Paloma Blanca - számos verziója ismert ennek a slágernek, Demis Roussostól egyaránt hallhattuk, mint ahogy évekkel később Julio Iglesiastól. Ezúttal büntessen George Baker. További jó nyaralást kívánok!”

Szalay Attila, azaz a budapesti indie-bulik egyik legfontosabbika, a Tesco Disco alapító DJ-je megint máshonnan közelít:

"A nyári slágerekről általában mindenkinek a habkönnyű, középtempós, funkos, táncikálós dalok jutnak az eszébe, valahol a Mojo: Lady és a Get Lucky közötti vonalon. Vannak persze kommerszebb műfajokban is nyárinak kikiáltott slágerek, de arra a terepre már képtelen vagyok belépni, mert az nálam már kiveri a jó ízlés biztosítékát. Személy szerint nyáron valahogy jobban szeretem a kicsit szomorkás, naplementébe, vagy nyár végi melankóliába forduló hangulatú dalokat, amik valahol a chill-wawe és a dub határán eveznek és olyan érzéseket indítanak el, hogy ma bezár a strand és idén többet már nem nyit ki. Ehhez a vonulathoz tartoznak például a Washed Out-féle Belong környéki dalok, vagy bármi az xx-féle vonalból, de vízparton a végtelen hullámokat bámulva és az élet értelmén vagy értelmetlenségén révedezve valahogy kétszer jobban bejönnek a hosszú dub delayek is és ilyenkor előkerülnek a klasszikusok a Tempest Dubtól, akár az Ain't No Sunshine Stryke-féle verziójáig. Ha meg party, akkor mostanában leginkább a Rüfüs Take Me-je hozta ezt a lélekbemarkolós, de mégis slágeres nyári feelinget."

Takács Zoltán Jappán, akit zenészként a HS7-ből és a Soerii & Poolekből ismerhetünk, s akinek producerként rengeteg sikeres hazai dalhoz és albumhoz is köze van azt mondja, hogy a nyári sláger ma már - a popipar egészével, s benne a mindenféle popdallal együtt - egyszerű ipari termék.

„Napjainkra eljutottunk a populáris zene olyan szintű indusztrializációjáig, hogy minden szezonnak, minden (általában amerikai eredetű) ünnepnek, és minden életeseménynek megvan a maga aktuális slágere, amit szerte a bolygón emberek milliói néznek a Youtube-on, játszanak le bulikon és hallgatnak a rádióban. Kedvenc példám erre Bruno Mars - aki szerintem a kortárs könnyűzene legkártékonyabb figurája - Marry You című dala, amelyet eddig a könnyűzene történetében a legtöbben használtak lánykérés/esküvő aláfestő zenéjeként. Nincs ez másképpen a "nyári sláger" esetében sem. Ma ott tartunk, hogy egy valamirevaló mainstream előadó szinte köteles előállni április-május környékén egy dallal, amely kellően dallamos, bugyután egyszerű, általában némi latinos beütéssel is rendelkezik és az év többi hónapjára jellemző miért hagytál el-gyere vissza-úgy fáj, hogy vége lett-tengely helyett az úgy szeretlek-menjünk együtt a tengerpartra-koktélozzunk a pálmafák alatt és kigombolt ingben krúzoljunk a kabriónkkal-tematika mentén mozog, s amely a kiadók és ügynökségek reményei szerint valóra váltja azt az álmot, hogy minden kereskedelmi tv- és rádióadón 2-3 hónapon át napi hatszor elhangzik. Persze vannak kivételek, és most nem a VB-himnuszokra, és nem is Pitbullra gondolok. Az én kedvenc nyári slágerem tavaly a Rocksteady volt a The Bloody Beetroots-tól. Az idei pedig majdnem biztos, hogy Valentino Khan lesz, de még nem ütött be az igazi nyár.”

Szever Pál a hazai kereskedelmi rádiózás doyenje, s a mai napig több rádióadó szerkesztő-szakértője - azt állítja, hogy olyan, miszerint nyári sláger, már nincs is:

"Szerintem ma ez a fogalom nem létezik, hiszen 2014-ben a szórakoztatóipar egész évben adagolja a könnyű, 3-4 hang (hang)terjedelmű, fütyülhető, dúdolható slágereket. Avicii, Calvin Harris, vagy Jason Derulo csak a jelre vár, és jöhet a következő bombasláger, akár nyáron, akár télen. A popzene őszinte évtizedeiben a nyári sláger az volt, ami csak napsütésben, csak vízparton, csak dögmelegben volt használható – nem volt mély értelmű szövege, nem volt benne spéci hangszerszóló, nem volt benne semmi dalszerkezeti bravúr. Könnyű, 3-4 hang (hang)terjedelmű, fütyülhető, dúdolható – aztán elfelejthető. A Grammy-átadók, a poptörténeti lexikonok, a zenei enciklopédiák ezeket meg sem említették. Mégis, ha most, sok év után meghalljuk, egyből a nyár, a vízpart, a felhőtlen nyugalom jut eszünkbe róla, csupa olyan emlék, ami a mi gyerekeinknek már érthetetlen, nem létező fogalom lesz."

Gróf Balázs képregényrajzoló az elmúlt években több animációs klipet is készített (például ezt vagy ezt), és a rá jellemző comic stripekhez hasonlóan egy ugyan nem humoros, de rövid életképpel mutatja be, neki mit is jelent a nyári sláger és, hogy egyébként a hely és a helyzet is nyári zsánerdallá avathat számokat:

"2008 július: a szikrázó napsütésben autóval szeljük át a toszkán hegyvidéket öten egy nem kifejezetten nyári slágereket játszó zenekar, az Interpol koncertje felé tartva, miközben Eddie Veddertől üvölt a Big Hard Sun. Ott, akkor nekünk az volt a tökéletes "nyári sláger"."

Urbán Dániel, aki a Bermuda zenekar tagjaként az elmúlt két éve nagy hazai slágerei közül kettőért (Monte Carlo és London) is felel, s, aki egyébként a Dictator & Hussar DJ-páros tagjaként is rajta tartja a kezét a popkult ütőerén, a lejátszási listák felé indult el, ő azonban nem pont ugyanazt gondolja, amit sokan mások:

"Hogy milyen a tipikus nyári sláger? Az imént megnéztem a Deezer és a Spotify lejátszási listáit, hogy vajon mik állnak az élen. Calvin Harris - Summer, Avicii - Addicted to you, Clean Bandit - Rather be. Ezek alapján a nyári sláger az aminek van egy rém egyszerű, könnyen megjegyezhető és énekelhető refrénje, tempós, és az sem árt, ha jól lehet rá pumpálni és hadonászni. Ezzel szemben számomra a nyári sláger sokkal egyszerűbb: olyan dal, amit ha meghallok, azonnal ki akarok menni a szabadba, fel akarok állni a helyemről és vidáman belevetni magam a semmittevésbe. Janelle Monáe Bowie feldolgozás pont ilyen!"

Mesterházy Dorka kulturális- és zenei újságíró szerint "a nyári sláger egy szépen kitalált konzerv", miközben ő a slágerek evolúcióját kutatta: "épp a napokban nézegettem egy Spotify-listát a témában 1962-től napjainkig, az I Get Around-tól a Blurred Lines-ig, tök érdekes, hogy hogy lesz Doorsból Nicki Minaj. A nyári sláger alapvetően egy életérzéstabletta, a legolcsóbb kokain a piacon. Atléta, vodkaszóda, satöbbi. Az egész éves stressz tüchtigen megtervezett feloldása 2 és fél percben. Duma ide vagy oda, a műfaj legszebb lenyomata szerintem a Kelemen Kabátban-féle Nyári Dallam - várom a dalt, ami kilibbenti a helyéről."

Pion István író-slammert a lírai én vezérelte a miközben a nyári sláger definiálására tett kísérletet:

"Sosem értettem, hogy miként lehet például karácsonyi verset nyáron írni – pedig ha jól belegondolok, az egyéves eltolódás kivételével más lehetőség nemigen kínálkozik, hiszen ha azt akarjuk, hogy karácsonykor jelenjen meg, akkor karácsonykor megírni azt már elég késő. Valahogy így lehet ez a nyári slágerrel is, azt képzelem, hogy általában télen születik, és végül nyárra nő fel. És talán ez adja az eszenciát is: nyáron már elege van mindenkinek a kánikulából, szóval ilyenkor biztosan nem írnak nyári slágert, ellenben télen egészen jól lehet vágyakozni a nyár hangulatára és melegére, még akkor is, ha a sláger témájának egyáltalán nincs köze a nyárhoz – na jó, a nyári slágernek mégis mindig van köze hozzá, ha másban nem, legalább abban, hogy olyan, mint a sípályák hüttéiben a csokoládé: eléggé forró. Szóval karácsonyi verset nyáron, nyári slágert karácsony környékén érdemes. Írni."

Szóval valahogy így. Vagy úgy. Végezetül itt egy dal, ami talán nyári sláger, talán nem, de a címe egész biztosan Nyár, és nagyon sokan, több mint 54 millióan nézték és hallgatták meg már eddig is.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...