2015.04.09. 16:57:49 9253 305

Mi lesz a hálapénz sorsa?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy jogszabály-módosítással a kormány törvénybe foglalná, hogy ne lehessen kérni a hálapénzt, de az elfogadása mégse minősüljön bűncselekménynek. Ezzel gyakorlatilag legalizálnák és fixálnák a jelenleg is működő, nem kicsit aggályos rendszert.

Hálapénz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hálapénz

Jogszabály-módosítással egyértelműsíthetik a hálapénz elfogadásának törvényi hátterét – írja az mno.hu. Eszerint a jövőben nem minősülne bűncselekménynek, ha egy egészségügyi dolgozó utólag fogadna el valamilyen juttatást egy pácienstől, aki ezzel elégedettségét kívánja kifejezni.

Az Igazságügyi Minisztérium által kezdeményezett törvénymódosítási javaslatban a hálapénz elfogadásának esetleges büntetőjogi fenyegetettségét kívánja csökkenteni a jogalkotó – kommentálta a lapnak a kormány elé még nem került javaslatot Magyar Gábor ügyvéd. Az egyes büntetőjogi törvények módosításáról szóló tervezet egyik pontja tehát arról szól, hogy ha a beteg pusztán elégedettségét akarja kifejezni a hálapénzzel, és azt a kezelő orvos elfogadja, akkor mindez nem minősül vesztegetésnek. Ugyanakkor bűncselekménynek minősülne az eset, ha az előny elfogadása a kötelességszegés célzatával történik, vagyis az orvos az egyébként ingyen járó ellátást valamilyen juttatáshoz kötné.

REZIDENSEK: A HÁLAPÉNZ MINDEN FORMÁJA TŰRHETETLEN

Dénes Tamás, a Magyar Rezidensszövetség elnöke viszont nem ért egyet a módosítással, szerinte a hálapénzrendszer elűzi az orvosokat Magyarországról, ezért ennek a „szoftkorrupt” rendszernek a konzerválása súlyos hiba lenne a jogalkotótól. Mint mondta, a hálapénzrendszer megszüntetése tekintetében álláspontjuk nem változott: az államnak kell garantálnia az egészségügyben dolgozók – akár lépcsőzetes – bérrendezését, amely után a hálapénz minden formáját és a „rendszer” minden résztvevőjét büntetni kell. Hozzátette, a bérrendezésnek épp a hálapénz miatt nincs meg sem a politikában, sem a társadalomban a támogatottsága.

A Legfőbb Ügyészség már tavaly jogszabály-módosítást kezdeményezett a hálapénz ügyében, miután elemezte a rezidensszövetség által felvázolt jogi problémákat. Az ügyészség szerint nem egyértelmű a törvényi megfogalmazása annak, hogy a hálapénz elfogadása passzív gazdasági vesztegetésnek minősül-e.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...