2016.09.13. 13:41:21 14615 319

Mi legyen a reggeli, tízórai? – Ha már unjátok a szokásos szendvicset!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Most kicsit igazságtalanok leszünk a szendviccsel, mert jól tudjuk, hogy nála univerzálisabb és sokoldalúbb étel nincs is, hiszen csak a forma adott, a tartalom rajtunk múlik. Ugyanakkor mégis unalmassá válhat, ha a bolti feltétekhez ragaszkodunk. Éppen ezért a parizertől meg a gépsonkától lépjünk hátra két lépést, és nézzük, mi lehet még fincsi reggeli és tízórai…

Házi müzliszelet | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házi müzliszelet | Fotó: 123rf.com

Nekünk néha a reggelink átcsúszik a tízórai időpontjára, így a két étkezést annyira nem tudom külön választani. Sokszor előfordul, hogy tíz órakor eszem a müzlit tejjel, de az is, hogy inkább akkor kerül elő a szendvics… Mikor mit kíván az ember. Az iskolásoknak azonban nincs ekkora szabadsága, a legjobb, ha előző este összekészítjük nekik a következő napi reggeli és tízórai adagot, ami lehetőleg tápláló annyira, hogy kihúzzák vele délig.

A délelőtt során szükségünk lehet lassan felszívódó szénhidrátokra, rostokra és fehérjére is, no és egy pici zsírra. Ideális esetben elfogyasztunk egy nagyobb reggelit, és akkor lehet a tízórai kisebb, de ki az aki ezt mindig így csinálja?? Íme, egy vegyes receptgyűjtemény a délelőtt során bevethető falatokhoz, melyek között különleges szendvicseket, sós-édes finomságokat is találni fogtok.

Sajt és alma

Ha unjátok a kenyeret, tegyetek a tízórais dobozba, kemény sajtokat, almát, diót, szőlőt. Igazi ősi csemege!

Házi felvágott

A bolti húskészítmények helyett megpróbálkozhatsz egy ilyen házi verzióval is, ami nagy népszerűségnek örvend olvasóink körében: Házi felvágott a szendvicsbe – a bolti elbújhat mögötte

Sós muffinok

Nemcsak édesen, hanem sósan is elkészíthetőek ezek a praktikusan csomagolható sütemények, amelyek bármelyik pogácsával felveszik a versenyt és igazán tartalmasak lehetnek.

Készíthetsz például spenótos és sajtos muffint is.

  • 470 g finomliszt
  • 3 db tojás
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk só
  • 1 dl olívaolaj
  • 2.5 dl főzőtejszín
  • 450 g spenót (leveles)
  • 185 g edami sajt (reszelt)
  • 1 teáskanál fokhagymakrém
  • 1 dkg vöröshagyma (krém)
  • 1 ek olívaolaj (a forma kikenéséhez)
  1. A száraz anyagokat: a lisztet, sütőport, sót keverjük össze egy keverőtálban.
  2. Vegyünk elő egy másik tálat, és ebbe a 3 egész tojást felverjük.
  3. Hozzáadjuk a fokhagymakrémet, a vöröshagymakrémet, a tejszínt, a sajtot, majd a spenótot is, amit előzőleg kiolvasztottunk és lecsepegtettünk.
  4. Fokozatosan hozzákeverjük a lisztes keveréket és az olívaolajat.
  5. A sütőt 180-200 fokra előmelegítjük, és közben kikenjük olívaolajjal a formánkat. Kb. 25-28 perc a sütési ideje.

Forrás: nosalty.hu

Kekszek, rágcsálni valók

Ezek a házilag elkészített sajtos rudak, zabkekszek nemcsak utazáshoz, kiránduláshoz, hanem tízórainak is nagyszerűek. Kattints ide a receptekért

Szendvicskrémek

Gyakorlatilag végtelen itt a lehetőségek száma, maximum az olyan szagosabb, ám néha elengedhetetlen hozzávalók szabhatnak gátat annak, hogy mi kerüljön az elviteles szendvicsünkbe, mint például a hagyma, a fokhagyma vagy az olajos hal… Azért otthon bátran fogyasszuk ezeket is, de munkahelyi vagy iskolai tízórainak is simán elpakolható egy padlizsánkrémes kenyér, egy tojáskrémes, esetleg túrókrémes, körözöttes bagett vagy egy házi máj- vagy húskrémes zsömi. Ne hagyjuk ki a paprikát, a salátalevelet és a retket sem az ínycsiklandozó feltétek közül. A zöldségnek is ott a helye!

Maradék sült

Nagyon szeretem másnap a sülteket bagettban, vagy zsemlében vagy akár két szelet között újra látni, csak egy kis kiegészítő kell hozzá. A sima csirkesülthöz a legjobb például a jégsaláta és a majonéz, a fokhagymásabb, pikánsabb húsokhoz a rukkola nagyon jól illik. Előtte akár egy pici sóval, citromlével és olívaolajjal megfürdethetjük, éppen csak annyira, hogy egy jól kezelhető szendvicsfeltétet kapjunk.

Bajnok müzli

Én ezt csak vitaminbomba bajnok müzlinek szoktam hívni, aminek a hozzávalóit Te magad állítod össze. Most csak egy javaslatot teszek, hogy lássad, miről is van szó. Ma délelőtt az én bajnok müzlim például így állt össze:

  • 1 kivi
  • 1 zöld alma
  • 2 banán
  • 1 pohár natúr joghurt (max. 2 dl)
  • 1 marék dió
  • 1 marék zabpehely (finom)
  • 1 kisebb marék sima Corn flakes

A kivit és a zöld almát összedaraboltam, a banánt félkarikákra vágtam, és egy nagyobb tálba helyeztem. Ráborítottam egy pohár joghurtot, és a zabpelyhet. Villával alaposan összedolgoztam, hogy a banán egy kicsit pépesedjen. Ezután megszórtam durvára vágott (kicsit áttört) dióval, és kukoricapehellyel, mert szeretem, ha van ropogós elem a müzlimben. Egy sűrű, ragadós, de nagyon finom dolgot kapunk, amivel tuti jól laki még egy várandós kismama is, és igazán vitamindús. ;) Egy légmentesen zárható dobozban jól szállítható, mivel nem folyik egy cseppet sem.

Müzli szelet

A kotyvasztott bajnok müzlinél is jobban szállítható a házi müzliszelet, amit egészségesebb hozzávalókból állíthatsz össze, mint a bolti! Van is egy nagyon jó alapreceptünk, amit elkészíthetsz hét elején, és egész hétre meglesz a nasi a családnak: Gyors müzliszelet házilag – tökéletes finomság

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...