2016.11.04. 12:59:30 22928 370

Mi készülhet még sütőtökből? - Isteni köret!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kellemes, édeskés ízű, de könnyedén alakítható át sós fogássá. Tele van vitaminnal, nagyon jó élelmi rostforrás, olcsó és általában mindenki szereti. Leves, süti, nassolni való és köret is készíthető belőle. Ez a sütőtök! Már többféle receptet megosztottunk a PROAKTIVdirekt magazinban a narancssárga zöldséggel, most a köretötleteken a sor!

Sütőtök rozmaringgal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sütőtök rozmaringgal

Egy kis ismétlés, miért is jó, ha télen akár minden héten kerül egy kis sütőtök a család elé:

  • Többféle B-vitamint, A-vitamint és C-vitamint is tartalmaz
  • Ásványi anyagok közül kálium, vas és magnézium tartalma kiemelkedő
  • Rosttartalmának köszönhetően jó hatással van az emésztésre
  • A máj, a vese, a húgyhólyag és a prosztata működésére is kedvezően hat
  • Könnyen emészthető, így a babák első ételei között szerepel a hozzátáplálás idején
  • Alacsony a kalóriatartalma

Miből készítsünk sütőtökös köreteket?

Nem véletlen a sütőtök név, hiszen a sütőben megsütve a legfinomabb ez a csemege. Ott azonban többféleképpen is süthetjük, majd pürésíthetjük is. Ha betérünk a boltba, általában háromféle sütőtökkel találkozhatunk: a szürkés-zöldes héjú nagydobosival, a narancssárga hokkaidóval – klasszikus töklámpás forma, és a hosszúkás, szintén narancssárga színű orange fajtával. A hokkaidóból remek püré és krémleves készülhet, enyhén gesztenyés az íze. A másik kettő is jó lehet leveshez és sült köretekhez is.

Sima sütés

Daraboljuk fel a kívánt méretűre a sütőtökünket, vájjuk ki a magházat – a magokat elrakhatjuk és megpiríthatjuk. Egy tepsire tegyünk sütőpapírt, ezzel megóvhatjuk a cukortól, ami a sütőtökből ki fog folyni, és ráéghet a papírra. Egy kis vizet is önthetünk alá, hogy a párától még gyorsabban puhuljon a tök. Attól függően, hogy mekkorára vágtuk, kb. 40-45 perc alatt 180 fokon megsülhet, de vitamintartalmát jobban megőrizhetjük, ha 160 fokon hosszabb ideig sütjük. Akkor jó, amikor a szélek megkaramellizálódtak, és egy kicsit összeeshet a hús.

Fűszerezhetjük is a tököt, így valóban egyedi köretet kapunk: mehet rá só, bors, chilli, curry, oregánó, vagy ha édesebben szeretnénk, méz és cukor.

Püré sütőtökből – tészta sütőtök püréből

A megsült tököt vajjal és tejszínnel pépesre turmixolhatjuk, és püréként tálalhatjuk sültekhez, vad ételekhez.

Ha a pép kihűlt, adjunk hozzá lisztet és tojást, készítsünk belőle ínycsiklandó gombócot, gnocchit vagy nudlit.

Sütőtök tócsni

Ahogy a krumplitócsnit (berét, lapcsánkát) készítenéd, reszeld le a nyers tököt, nyomkodd ki a levét, adj hozzá sót, borsot, tojást, és annyi lisztet, amit felvesz. Formázz belőle helyes lepénykéket, és süsd kis jó forró olajban!

Ropogósan is nagyszerű

Ha hasábokat vagy kockákat vágunk a húsából, összeforgatjuk olajjal és sóval, akkor finom ropogósra lehet sütni egy tepsiben. Pirítsd szép aranybarnára 180 fokos sütőben. Ha kockákra vágtad, azt akár rizshez vagy más gabonás köretekbe is belekeverheted.

Egyébként megsütheted együtt burgonyakockákkal, sőt, akár petrezselyemgyökér kockákkal is. Jó aromát adnak egymásnak.

További sütőtökös receptek:

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!