2016.03.03. 15:37:01 24997 467

Mi is az a batáta, alias édesburgonya?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A mi nap egyik barátnőmtől kaptam egy üzenetet, hogy szeretnék-e édesburgonyát vásárolni termelői áron, és csípőből nemmel válaszoltam, anélkül, hogy igazból tudtam volna, hogy mire is mondok nemet. Ugyanis én még soha életemben nem kóstoltam meg az édesburgonyát. Aztán láttam, hogy egyre több helyen kapni, így gondoltam nyomozok egy kicsit.

Édesburgonya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Édesburgonya

A kutatásom eredményét olvashatjátok itt, hátha ti sem próbáltátok még ki ezt a nem is annyira új keletű és nem is annyira burgonyás zöldséget. :)

Kezdjük az elején! Honnan jött az édesburgonya?

Közép-Amerika trópusi tájairól származik ez a zöldség, amely tulajdonképpen egy gyökér, amit a burgonyához hasonlóan fogyaszthatunk. Mexikótól egészen Kínáig termesztik és élvezik édes ízét, Amerikában például hálaadás tájékán készül belőle köret, Japánban és Kínában az utcán is árulják, ahogy nálunk a sült krumplit. :) Liszt és alkohol is készülhet belőle, sőt, van, ahol a levelét és a hajtását is elfogyasztják. Ma már hazánkban is termesztik.

Milyen fajtái vannak?

Két fő fajtája van az édesburgonyának, így általában ezeket találhatjuk meg a piacokon és a szupermarketben. Az egyik lilás színű és íze a gesztenyére emlékeztet, míg a másik narancssárgás és íze hasonló a sütőtökhöz, így akik ezt szeretik, azok nem fognak csalódni az édesburgonyában. Sőt, egyesek szerint még finomabb is, mint a sütőtök. Jipppiii! Létezik vöröses, fehér, rózsaszín és sárga színű is.

Melyiket válaszd, hogyan dolgozd fel és hasonló praktikus tudnivalók

Nos, mivel egy gyökérről van szó, ezért érdemes a közepes darabokat kihalászni a tömegből, mivel a nagyok gyakran fásak. Nem szabad a hűtőszekrénybe tenni, mert hamar megkeseredik ott, de célszerű száraz, hűvös helyen tárolni. Sokáig nem áll el, így ha nincs ilyen helyünk, akkor ne vásároljunk egyszerre nagy mennyiséget. Ha meghámoztad, célszerű hideg vízbe tenni (akárcsak a burgonyát.)

Mennyire egészséges az édes burgonya?

Bétakarotinból a napi ajánlott mennyiségnek akár a kétszeresét is magunkhoz vehetjük egy adag édesburgonyából, főként a sárgásszínűekben található meg az A-vitamin elővitaminja. Ezenkívül C, B2, B6 és E-vitamin tartalma miatt érdemes fogyasztani, kimagasló a kálium, réz és mangán tartalma is. Hozzájárulhat a kalcium, vas, magnézium utánpótláshoz is. A zöldségekhez képest elég nagy a fehérje tartalma is, ami jó hír lehet a vegetáriánusoknak. Mivel alacsony a glikémiás indexe, ezért a lassan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartozik, és cukorbetegek is fogyaszthatják. Sőt, a kalóriatartalma is alacsony, ezért akár a fogyókúrába is beépíthető egy-egy édesburgonyás étel. 100 grammban 117 kalória van, és állítólag szuper laktató, szóval jó választás a különböző diétákhoz.

Mire használd?

Na, ez a legjobb az édesburgonyában, rendkívül sokoldalú, és nagyon sokat lehet vele kísérletezni. Levesekhez, krémlevesekhez, köretnek vagy csak úgy magában megsütve, grillezve, esetleg megfőzve és pürésítve, valamint édességekhez, süteményekhez, desszertekhez adva is nagyszerű. Jól kombinálható a fahéjjal, a gyömbérrel, chilivel, rozmaringgal, lime-mal és kókusszal, szóval akár pikáns fogások is készülhetnek belőle. Mi most két egyszerű receptet választottunk ki!

Fűszeres-sült édesburgonya ropogós

Sült édesburgonyaSült édesburgonya
  • 2-3 db édesburgonya
  • 5 evőkanál olaj
  • kevés só
  • 1 gerezd aprított fokhagyma
  • 1 teáskanál friss kakukkfű apróra vágva
  • 1 teáskanál friss rozmaring apróra vágva
  • 1 teáskanál friss petrezselyem apróra vágva
  • késhegynyi frissen őrölt fekete bors
  • késhegynyi pirospaprika
  1. Keverd össze a fűszereket az olajjal.
  2. Az édesburgonyát hámozd meg, vágd nagyobb hasábokra, majd forgasd bele a fűszeres olajba.
  3. Helyezd őket egymás mellé egy tepsiben.
  4. Süsd 180 fokon 25 percig. Közben forgasd meg.

Édesburgonya egytál

  • fél kg édesburgonya
  • 30 dkg spenót (bébispenót)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg bacon
  • olaj
  • só, bors, rozmaring

A hagymát apró kockákra vágjuk és megdinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a felkockázott bacont és a zúzott fokhagymát is, legvégül pedig a megtisztított édes burgonyát. Öntsük fel félig vízzel, és pároljuk 15-20 percig, majd főzzük hozzá a spenót leveleket is.

Forrás: wikipedia.org, hazipatika.hu, mindmegette.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...