2015.11.01. 11:00:40 12832 244

Mi folyik itt? És miért? – Ezért folyik az orrunk
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nyáron az allergia, télen a megfázás, a hideg, esetleg szeles idő az, ami miatt képesek vagyunk több tonna papírzsebkendőt elhasználni. Még ha semmi megható nem történt, szemünk akkor is állandóan könnyes. Az orrunk pedig! Mintha megnyitottak volna egy csapot odabent!

Orrfolyás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Orrfolyás

Nem biztos, hogy megszeretjük, de talán jobban elviseljük, illetve elfogadjuk a tényt, hogy állandóan folyik az orrunk, ha tudjuk, miért is van ez.

Ami itt folyik…

… az ugyan kellemetlen, télen elkerülhetetlen, pláne megfázáskor, de valójában nagyon is szükséges. Ilyenkor a vírusok, vagy a különböző allergének serkentik az orr vérellátását, ami miatt több kórokozó kerül az orr nyálkahártyájába. Emiatt a nyálkahártya megduzzad, így több váladék keletkezik, ami a különböző vírusokkal és egyéb „gonosztevőkkel” együtt távozni kénytelen az orrunkból. Így nem érdemes bosszankodnunk, hogy már megint ki kell fújni az orrunkat. Hiszen ilyenkor a szervezetünk „elszállíttatja” a nem oda valókat.

És mi van, ha a náthának se híre, se hamva…

… ám minket mégis bosszant a kellemetlen (de most már tudjuk, hogy rendkívül hasznos) orrfolyás? Ha mondjuk odakint túl hideg van, biztos, hogy szükség lesz néhány zsebkendőre is. Ennek oka, hogy általában az orrunk felelős azért, hogy a belélegzett levegő megfelelő hőmérsékletű legyen. Ilyenkor a befelé áramló levegő a másodperc töredéke alatt melegszik fel 30 fokra. Ám emiatt a folyamat miatt orrunk vérellátásának annál erősebbnek kell lennie, minél hidegebb levegő kerül „belénk”. E „vérbőségből” fakadóan, a fent már írt okok miatt folyik orrunk a hideg időben is, mindenféle megfázás nélkül.

Forrás: gesund.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...