2015.09.27. 08:22:24 17926 255

Mi fán terem a gersli? És egyáltalán: mi az?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha azt mondom, hántolt árpagyöngy, akkor már tudjuk hova tenni? Bevallom, nekem még így sem volt ismerős. A gersliről pedig egyáltalán nem ugrott be semmi. Néhány napja bevásárlás közben láttam meg az üzlet polcain, gondoltam, veszek belőle. Úgyhogy nem árt utánanézni, mire is jó!

Gersli - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gersli

Árpa, a mellőzött

A Himalája négyezres csúcsain is megél, a közelünkben Erdélyben, nálunk pedig az ország nyugati felén termesztik. Habár nagyon egészséges gabona, valamiért mégis mellőzve van. Pedig már a vikingek és a római gladiátorok előszeretettel fogyasztották. Sőt, erjesztett leve pedig az ókori egyiptomiak kedvelt itókája volt.

De mi az a gersli?

Az árpa hántolásával és méret szerinti osztályozásával születik az árpagyöngy, azaz a gersli. Nevét az árpa szó német megfelelőjéből (Gerste) kapta.

És hogyan készül?

Ha Tibetben élnénk, a folyamat a következőképp zajlana: a homokkal összeforrósított szemeket először szitálják, majd szárítják, végül hántolják, méghozzá lábbal taposva. Azért valamivel modernebb módszerrel történik mindez, ha hántolóüzemekben történik a gyöngyök előállítása.

Ha már beszereztem, hogyan tudom elkészíteni?

Hát, nagy-nagy türelemmel, az biztos, de megéri!:-) Mielőtt feltesszük főni, előtte néhány órán át áztassuk be vízbe, hogy kicsit megpuhuljon. Habár a főzési ideje így is körülbelül duplája lesz, mint a rizsé, de türelem főtt gerslit terem.;-)

Mire használhatom?

Felhasználása hasonló, mint a rizsnek. Így lehet belőle levesbetét, töltött káposzta alapanyaga. De készülhet belőle rizottó, hidegen pedig saláta is. De például a sólet egyik elmaradhatatlan kelléke is.

Olaszországban a koffeinmentes kávé helyettesítője, Tibetben liszt is lehet belőle, Japánban szépülhetünk tőle, Marokkóban pedig a belőle készült süteménnyel kényeztethetjük magunkat.

Miért jó nekem, ha ezt eszem?

Először is azért, mert a legnagyobb nyomelem tartalmú gabonaféle. Olyan vitaminok és ásványi anyagok találhatóak meg benne, mint az A-, B1-, B2-, B6- és E-vitamin, illetve a kalcium, kálium, foszfor, magnézium, réz, cink, kálium, nátrium és vas. Ha ez még nem elég, akkor fontos tudni a gersliről, hogy magas a rosttartalma, ami miatt nem csak emésztésünk lehet jobb, hanem vércukor- és koleszterinszintünk is. De gyomorsavtermelésünk is helyrehozható rendszeres fogyasztásával. Erősíti testünk védekezőképességét, és jó hatással lehet szellemi és fizikai teljesítőképességünkre is. Agyunk és szívünk normális működéséért is felelős lehet. Hűtő hatásának köszönhetően lázcsillapító, nyugtatja idegrendszerünket, regenerálja bőrünket. Emellett még a felesleges vizet is kihajtja belőlünk.

Forrás: mindmegette.hu, eletrecept.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...