2014.04.10. 17:00:00 6360 35

Merjünk olcsón vásárolni!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vásároltál már az ebayről, vagy web áruházakból? Nem, mert féltél, hogy egy doboz téglát kapsz? Pedig bármire is van szükséged, érdemes szétnézni az online kínálatban! Sokszor ugyanaz a termék olcsóbb egy webshopban, mint a plázában vagy a sarki boltban. Egy kis körültekintéssel nagyon jó eladókat találhatsz és a választék is nagyobb az interneten!

Online shoppingolni élvezet! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Online shoppingolni élvezet!

Az online piactér folyamatosan növekszik

A 2008-as válság éveit megelőzően is egyre gyorsabban, dinamikusabban nőtt az online piac, számtalan új szereplő fedezte fel, hogy a hagyományos boltokkal összehasonítva szinte minimális költséggel, sokkal több vevőt érhetnek el. A vásárlók pedig felismerték a webáruházak által nyújtott kényelmet, hiszen ki sem kell mozdulni a lakásból, bármire van szükség, roppant széles kínálatból lehet választani.

Biztonságos az online vásárlás?

Naná! Magyarországon - és Európa többi részén is - igen részletes, mindenre kiterjedő szabályok védik a vásárlók érdekeit.

A legfontosabb az, hogy a netes vásárlás “távollévők között kötött szerződés” kategóriába esik, azaz a vevő a vásárlást követően (az áru átvételétől számított 8 munkanapon belül) bármikor elállhat vásárlási jogától, azaz visszaküldheti a terméket az eladónak, és visszakérheti a termék vételárát. Fontos, hogy a szállítási díjat nem kaphatja vissza, valamint ilyen esetben általában a vevőt terheli a visszaküldés költsége. Vannak online kereskedők, akiknek portósan is vissza lehet küldeni a csomagot. Erről részletesen a vevőszolgálatuk tud tájékoztatást nyújtani.

Majdnem mindent vissza lehet küldeni

Nem minden terméket lehet visszaküldeni, a használatukból eredően kopó/fogyó dolgokat nem. Ilyenek például a zenei- és video-CD-k, DVD-k, a könyvek, kozmetikai szerek és más krémek, étrendkiegészítők és egyéb tabletták. Viszont visszaküldhetőek az elektronikai eszközök, ruházati termékek és más tartós fogyasztási cikkek is.

„Hallottam, hogy az ismerősöm TV-t vett két forintért...”

Valóban voltak vicces esetek jó néhány évvel ezelőtt, általában valamilyen fejlesztési hiba vagy emberi mulasztás miatt egy-egy termék valószínűtlenül alacsony áron jelent meg hirdetésben. Azonban ez is szabályozva lett. A bírói gyakorlat azt mutatja, hogy amennyiben egy termék a normál piaci árát figyelembe véve nagyon alacsony áron lett meghirdetve, és ezt az eladó a vevőnek jelzi, nem köteles a terméket veszteségesen átadni. Magyarán hiába találsz egy új notebookot 5 Ft-ért egy elektronikai üzlet webáruházában, sajnos az valószínűleg hibásan jelent meg.

Hogyan épül fel az online vásárlás?

Az online értékesítést bontsuk szakaszokra. Első rész az, amikor az eladó a termékről értesíti a vevőt, ez gyakorlatilag az ajánlat, e-mailben, saját weboldalon, hirdetésben, stb. Második rész, amikor a vevő elküldi az eladónak a megrendelését: hány darab terméket rendel, milyen áron és feltételekkel. Ezt követi az eladó visszaigazolása, amely szintén tartalmazza az árat, feltételeket. Innentől jött létre a szerződés.

Bátran próbáljuk ki a különböző webáruházakat, aukciós portálokat és kuponoldalakat!

Amennyiben egy cégnek saját webáruháza van, úgy valószínűleg nem kockáztatná meg, hogy rossz minőségű árut, vagy hamisítványt küldjön, hiszen az interneten minden elterjed egy pillanat alatt. Ráadásul itt az eladó egy cég, aki nem bújhat el. Bátran rendelhetünk tőlük.

Hazai aukciós és apróhirdetéseket tartalmazó oldalakról is nyugodtan vásároljunk, azokon számtalan cég hirdet. Amennyiben az eladó magánszemély, akkor általában van lehetőség arra, hogy a terméket személyesen vegyük át. Természetesen, ha nemzetközi oldalról, pl. Ebay-ről rendelünk, egy Kínában élő eladóval ez nehezen egyeztethető össze: ilyenkor támaszkodjunk a mások által adott értékelésekre. Ezeket egyébként is érdemes megfigyelni, ha egy eladóval többségében elégedettek az emberek és megbízhatónak minősítik, akkor nyugodt szívvel rendelhetünk tőle.

A nagyobb kuponoldalak is levetkőzték már a kezdeti gyermekbetegségeket és ma már százezer kupont vásárolunk havonta Magyarországon! Ez a szám magáért beszél. Természetesen válogassuk ki a számunkra valóban hasznos ajánlatokat.

Egyetlen esetben nem ajánljuk: ha sürgősen kell valami

Bár a gyorsaság tekintetében már sokat fejlődtek az eladók, és általában már másnap feladják a megrendelt terméket, az akkor sincs a kezünkben azonnal. Egy jó tanácsunk van: ha különleges alkalomra, karácsonyra stb. vásárolnál az interneten, rendelj idejében!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

A szomszéd fűje… – indulnak a kerti munkák

Beköszöntött a tavasz, eljött a kerti munkák ­ideje. Ugyanúgy ahogy a Társasházban élők a terjengő ételszag és a felszálló cigarettafüst miatt tudnak éveken keresztül megoldhatatlannak tűnő vitákat folytatni, addig vidéken, illetve kertes házban élő szomszédok ugyanilyen megoldhatatlannak tűnő konfliktusa a fűnyírás és az egyéb zajjal járó kerti munkák.