2016.04.27. 15:48:48 8950 300

Mennyit jelent majd, ha betartják a jövőre ígért áfa-csökkentést?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tej, a tojás és a baromfi áfája jövőre 5 százalékra csökkenhet, de mérséklődik az internethasználat és az éttermi szolgáltatások forgalmi adója is - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Tej, tojás, csirkehús, élelmiszer - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tej, tojás, csirkehús, élelmiszer

A nethasználat áfájáról egyelőre nem ismertek a részletek, ám azt tudni, hogy az éttermi szolgáltatások áfáját 27 százalékról 18 százalékra, majd 2018-ban 5 százalékra mérsékelné a kormány.

És hogy ez forintban mit jelent az átlagos család számára? Feltételezzük, hogy a kereskedők nem nyelik le az áfacsökkentést, hanem annak teljes hasznát a vevőknek adják.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2015 első félévében tejre, tejtermékre és tojásra egy átlagos magyar háztartás egy főre vetítve havi 3115 forintot költött. Ekkor még 27 százalékos áfát fizettünk ezen termékekre, így kiszámolható, hogy áfa nélkül 2452,7 forintba került mindez. A forgalmi adó 662,2 forintot tett ki, öt százalékos áfánál azonban már csak 122,6 forint lenne, azaz csak ennél a termékcsoportnál havi 540 forintot spórolhatna az átlag magyar.

A baromfihúsra havi 1243 forintunk ment rá, ez áfa nélkül 978,7 forintot tesz ki. Erre rápakolva az öt százalékos forgalmi adót 1027,7 forint jön ki, ami 215 forinttal kevesebb mint magasabb áfával.

A statisztikai hivatal adataiból az is kiderül, hogy a háztartások 2015 első félévében személyenként havonta átlagosan 2638 forintot költöttek a házon kívül elfogyasztott élelmiszerekre. Áfa nélkül ez 2077 forint lett volna, míg a 2017-ben bevezetendő 18 százalékos áfával 2451 forint lett volna, ami 187 forintos spórolás.

Az internet önálló vagy valamilyen távközlési csomagban való előfizetésére átlagosan 2005,92 forintot költött a tavalyi év első felében a lakosság, ami áfa nélkül 1579 forint lett volna. Bár arról nincsenek hírek, hogy ezen a területen mekkora csökkentésre készül a kormány, tegyük fel, hogy az előzőekhez hasonlóan öt százalékosat. Ez esetben 1658 forint lett volna a fizetnivaló, ami közel 348 forintos spórolás.

Amennyiben pedig mindezeket összeadjuk, úgy könnyen kiszámolható, hogy ezen területeken az áfa csökkentése “havi 1290 forintot hagyna az átlag magyar zsebében, ami évi 15 480 forintnak felel meg."

Persze mindez csak akkor igaz forintra pontosan, ha a kereskedők az áfacsökkentés teljes hasznát a vevőknek adják, és megmaradnak a 2015 első felében tapasztalható árak és költési szokások.

Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy az áfa-csökkentéseknek több más pozitív hatása is lenne. Például ezáltal is vissza lehetne szorítani a feketegazdaságot, ahogy azt legutóbb a tejtermelők is követelték, de az alacsonyabb áfának köszönhetően helyzetbe lehetne valamennyire hozni a magyar cégeket is, akik így könnyebben felvehetnék a versenyt a külföldi vetélytársaikkal.

Az internet áfájának a csökkentésével pedig jelentősen lehetne növelni a behálózottságot, ami jótékony hatással lehetne az egész társadalomra, éppen ezért ez nemcsak hazai, hanem uniós cél is.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában