2015.08.02. 08:29:03 8997 328

Mennyit ér a „zöld arany”? – Amit a pisztáciáról tudni érdemes
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kérdésre egyszerű a válasz: ahogy már az ókorban, úgy napjainkban is nagyon sokat. Ám míg például a fáraók idején királyi eledelnek tartották, addig mi, XXI. századi emberek nem igazán vagyunk tisztában, milyen értékekkel bír az esti sörözésekhez, beszélgetésekhez fogyasztott majszolni való.

Pisztácia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pisztácia

Tanulni sosem késő, most pótolhatjátok a hiányosságokat a pisztácia terén.

Egy kis történelem

Ezt a Nyugat-Ázsiából származó, kemény, száraz héjjal bíró, szömörcefélék családjába tartozó csonthéjast Európa a Római Birodalom terjeszkedésének köszönheti. Akár évszázadokig is elél, és amellett, hogy finom gyümölcsével ajándékoz meg minket, akár kertek, parkok dísze is lehet. Óriási, szürkészöld leveleivel, szerteágazó lombjával, fürtökben lógó termésével valódi kuriózum a szemnek.

Amiért érdemes szeretni és fogyasztani a pisztáciát

Ha gyorsan le akarnám tudni az indoklást, csak annyit írnék: mert finom. Ám azért van még itt néhány dolog.

Miközben majszolgatjuk…

… szinte észrevétlenül is rengeteg teszünk szívünk és ereink egészségéért. Hiszen rendkívül nagy arányban tartalmaz omega-3 és omega-6, vagyis egyszeresen telítetlen zsírsavakat. Ezek nem hogy nem növelik a káros koleszterint vérünkben, hanem csökkentik is az LDL-koleszterint. Sőt, a pisztácia a stressz okozta magas vérnyomással is elbánik.

Fogyasztásával olyan ásványi anyagokkal töltheted fel tested készleteit, mint réz, magnézium, kalcium, vas, szelén, mangán és kálium. De remek folsav és B-vitamin forrás. Utóbbiból többfajta is megtalálható benne.

Olyan antioxidánsok is fellelhetőek benne, mint a lutein, az A-, vagy E-vitamin. Ha ezek szintje rendben van testünkben, kisebb az esély a rákos betegségek kialakulására és a sejtek elhalására. Az E-vitamin ezek mellett szerveztünk védekezőképességét is erősíti, jótékony hatással van bőrünkre és nyálkahártyánkra is.

A pisztáciában található L-argininnak, vagy más néven argininnak az anyagcsere folyamatában és a nitrogén-oxid szint növelésében van oroszlánrésze. Utóbbi megfelelő mértéke azért is fontos, mert ez az, ami meggátolja a koleszterin lerakódását az ereken.

Ha hízókúrát tartanál…

… akkor a pisztácia remek választás, hiszen 10 dkg több mint 500 kcal-t tartalmaz. Ezért aki tart a kigömbölyödéstől, annak érdemes odafigyelni, mennyit fogyaszt belőle naponta. Napi 10 szem azonban még nem tartozik az ilyen szempontból veszélyes mennyiségek közé.

Hogyan érdemes fogyasztani?

Pörkölten, sózva, sör vagy egy üdítő mellé, süteménybe, őrölve hal, hús panírozásához, krémlevesek betétjeként, salátákhoz és salátákba. Aki figyelne vérnyomásásra, annak inkább a sótlan változatot ajánljuk.

Olaja is csodákra képes

A belőle sajtolt olaj főzéshez, salátákhoz is remek választás, de a szépségápolásban is megállja a helyét.

Forrás: hazipatika.com, edenkert.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...